Pixabay

Keuzestress op het terras? Deze 7 speciaalbiertjes mag je niet missen

Bier drinken begint sinds een paar jaar steeds populairder te worden in ons land. In tien jaar tijd is het aantal bierbrouwerijen in Nederland verviervoudigd. Inmiddels heeft Nederland 370 bierbrouwerijen. Ter vergelijking: in België zijn dit er maar 170! Maar hoe weet je nog wat je moet kiezen met zo’n groot aanbod? Elke keer ál het bier dat op de kaart staat proberen, is ook weer zoiets. En aan het einde van jouw bierproeverijtje weet je waarschijnlijk niet eens meer wat je hebt gedronken, veel speciaalbieren hebben namelijk nogal een hoog percentage aan alcohol.

Anderen lazen ook: Waarom ik (bijna) geen alcohol drink en dat ook nooit heb gedaan

De experts zeggen dat speciaalbiertjes met een lager alcoholpercentage steeds populairder worden in Nederland. “Mensen zijn tegenwoordig veel bewuster van de gevolgen van alcohol en meer bezig met echt het bier te proeven”, zegt biersommelier Fiona de Lange. “Als je een Session Ale of Saison drinkt, kun je veel meer verschillende smaken proberen omdat daar een stuk minder alcohol inzit.” Onlangs werden de winnaars van de grote Dutch Beer Challenge bekend gemaakt. Een wedstrijd waar Nederlandse brouwers het beste van hun eigen brouwerij konden laten zien. Hier testten 32 internationale juryleden bijna 300 bieren. En deze moet je in ieder geval eens op het terras bestellen:

Thai Thai Tripel – Oedipus Brewing

Een Belgische tripel, waar heerlijke Thaise kruiden aan zijn toegevoegd. Het heeft een lekkere fruitige gistsmaak in combinatie met citroengras, koriander en peper. Niet te missen bij een heerlijk Aziatisch gerecht!

Datisandere Koekoek – Bird Brewery

‘Een fris biertje met een funky smaakje’, zoals ze het zelf mooi omschrijven. Er zitten drie verschillende hopsoorten in die ervoor zorgen dat deze Saison een lekker fruitig tintje heeft met een kruidige smaak.

Jopen Lentebier – Jopen

Het is een heel andere bier dan een Lentebock, want dit frisse biertje zit vol fruitige hoparoma’s met korianderzaad voor wat extra lente-achtige frisheid. Een erg lekker biertje dat goed weg te drinken is in de zon op het terras. Wel verstandig om af en toe een glas water te drinken, want met 7% in het bier kun je hier niet de hele middag (of avond) op voort.

IJwit – Brouwerij ’t IJ

Deze heeft geen goud gewonnen in de wedstrijd (maar stond wel op de derde plek en daarom toch noemenswaardig). Dit is toch wel mijn favoriete witbiertje. En alhoewel witbier niet alleen op het terras in de zon gedronken hoeft te worden, is-ie op dat moment wel het allerlekkerst! 😉

Noordtsingle – Brouwerij Noordt

Een licht blond biertje uit Rotterdam. Heel fijn voor degene die het wat rustiger aan wil doen op het terras, want deze heeft een alcoholpercentage van 4.5%. Drinkt lekker weg én is een echte dorstlesser. Ideaal voor de zomer dus!

Anderen lazen ook: Minderen met alcohol? Met deze tips houd je dat wél vol

Ciel Blue Double IPA – Brouwerij ’t IJ

Een bier dat samen met de chefs van tweesterrenrestaurant Ciel Blue is ontwikkeld: een Double IPA met Aziatisch citrusfruit. De bijzondere smaak in dit biertje komt door de Sudachie, een Japans limoenachtige Aziatische vrucht. Wel even oppassen, want het alcoholpercentage is met 7.4% behoorlijk hoog. 😉

Bonus: Gin Weizen – Gebrouwen door Vrouwen

Dit biertje heeft helemaal geen prijs gewonnen, maar wel zeer aan te raden als je van witbier houdt. Hij is gebrouwen met gerst, tarwe en speltmout, waardoor-ie fris en zoetig is. Door de gin kruiden (jeneverbes, koriander en sinaasappelschil) krijgt het een speciaal smaakje. Zeker het proberen waard!

We ️ Gin Weizen

A post shared by Gebrouwen door Vrouwen (@gebrouwendoorvrouwen) on

Alcoholvrije bonus: Radler – Grolsch

Omdat we tegenwoordig een stuk bewuster met alcohol omgaan, kan een alcoholvrij biertje natuurlijk niet ontbreken. Met een Radler kun je gezellig meedoen op het terras, om daarna gewoon nog de auto in te kunnen stappen!


Dit artikel werd al 167 keer gedeeld.