unsplash

Zo zorg je voor een frisse adem tijdens een festival

Als echte festivalganger weet ik dat de algemene hygiëne op het terrein nog wel eens kan tegenvallen. Ik maak me daar niet zo druk om. Douchen doe ik tijdens een driedaags festival maximaal één keer, ik vind uren in de rij staan voor een douche simpelweg tijdverspilling. Met parfum, deo en babydoekjes kun je zweetgeuren namelijk prima verdoezelen voor een paar dagen. Tanden poetsen doe ik natuurlijk wel. Sowieso in de ochtend, maar ook s ’avonds als ik niet te moe of dronken ben. Uit onderzoek blijkt dat ruim één derde van de festivalgangers onzeker is over zijn/haar adem. In dit artikel geef ik tips over hoe je een festival doorkomt met frisse adem.

Knoflooksaus en liters bier

Ja want laten we eerlijk zijn, je mondhygiëne krijgt behoorlijk wat te voortduren tijdens een meerdaags festival. Vooral heel veel bier natuurlijk. Maar wat dacht je van de bakjes koffie in de ochtend, sigaretten roken en broodjes döner met knoflooksaus eten. Als je eenmaal op het festivalterrein bent dan kun je natuurlijk niet je tanden poetsen tussendoor. Ik heb zelf eigenlijk altijd kauwgum in mijn tasje en probeer op die manier een beetje fris te blijven. Dat is trouwens ook meteen een goeie tip als je niet teveel wil drinken. Gooi er een kauwgompje in en je blijft voorlopig van het bier af. Want bier drinken met kauwgum in je mond is écht heel erg ranzig.

Hoe kom je er eigenlijk achter of je een slechte adem hebt?

Het is hartstikke lullig maar zelf ruik je je eigen adem natuurlijk niet. Als je met goeie vrienden op stap bent, zou ik het gewoon aan ze vragen. Ik vind het zelf ook geen probleem om tegen iemand te zeggen dat een kauwgompje een goed idee zou zijn. Maar mocht je dit lastig vinden dan kun je er ook zelf achter komen. Heb je last van boertjes en proef je dan het broodje döner van een paar uur geleden in je mond? Code rood! Grote kans dat je adem precies hetzelfde ruikt. Heb je hier geen last van en praten mensen nog gewoon tegen je? Dan zal het wel goed zitten. Je kunt het trouwens ook even zelf checken. Lik met je tong (en dan bedoel ik je hele tong dus niet alleen het puntje) over je hand en ruik eraan. De tongbacteriën zitten nu op je hand en die ruik je altijd. Wees gerust want een beetje geur is normaal. Maar krijg je spontaan kippenvel en tranen in je ogen van de geur die je neus insluipt? Wederom code rood en hoog tijd om je mond op te frissen.

Maar hoe doe je dat dan?

Zoals je waarschijnlijk wel weet ontstaat er een vieze geur in je mond doordat bacteriën zich ophopen. Je moet er dus voor zorgen dat die bacteriën minder worden, want dan pak je ook je adem aan. Als je je tanden poetst, zorg er dan voor dat je ook altijd je tong meeneemt. Vaak wordt dat nog wel eens vergeten en blijft je adem dus stinken. Melkproducten schijnen de bacteriën in je mond te verminderen, dus je kunt melk drinken maar het lijkt me een veel beter idee om een lekker softijsje te halen op het festivalterrein. Een droge mond is overigens ook niet echt amusant voor je adem. Af en toe een glaasje water is daarom zeker geen slecht idee. Als je wat grover geschut wil omdat je bijvoorbeeld nog plannen hebt om te zoenen, dan raad ik je aan om mondspray mee te nemen. Eigenlijk is het altijd goed om die in te pakken, want je vrienden zullen je super dankbaar zijn. Overigens kun je de mondspray vaak ook wel kopen als er een campingwinkel is.

Maar hoeveel boeit het eigenlijk?

Ja natuurlijk, je wil niet dat mensen wegrennen als je je mond opendoet. Maar tenzij je echt een hele fles knoflooksaus hebt opgedronken en je tanden al drie dagen niet gepoetst hebt, gaat dat natuurlijk niet gebeuren. Vergeet niet dat iedereen om je heen al meerdere dagen op het festival rondloopt, ook veel bier drinkt en ongezond eet. Niemand ruikt dus meer helemaal fris, want stinken ze niet uit hun mond, dan hebben ze misschien wel zweetoksels. Dus voorbereiding is prima: neem kauwgom mee, poets je tanden twee keer per dag en gooi desnoods een flesje mondwater of mondspray in je tas. Maar laat je festival vooral niet verpesten door een minder frisse adem, want dat stinkt pas echt!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.