Foto: Unsplash

Zo maak je koken in je eentje een stuk leuker: 8 tips

Schuif jij liever een diepvriespizza in de oven dan dat je de tijd neemt om voor jezelf te koken? Begrijp ik best. Koken in je uppie kan al snel voelen als teveel moeite. En die berg afwas als toetje, avond na avond, na een lange werkdag… Zucht, laat maar zitten. Toch kan het anders, ontdekte ik na een aantal maanden op mezelf wonen. Koken in je eentje, voor niemand meer dan jezelf, is prima. En je kunt er stiekem ook best van leren genieten. Zo doe je dat. 

Verwen jezelf

Twee keer per week een diepvriespizza met droge korst: niemand die er blij van wordt – ook jij niet. Waarom zou je niet eens toegeven aan waar je op een druilerige dinsdagavond, na een veel te drukke dag op je werk, écht zin in hebt? Een ultieme risotto met veel te veel Parmigiano Reggiano bovenop? Gewoon voor gaan! Dat je in je eentje bent betekent echt niet dat je zoiets niet kunt maken – het mag best eens een culinair  of wat ingewikkelder hoogstandje zijn. Een glas met je favoriete rode wijn erbij, een fijne serie op en een bak met de allergoedkoopste tiramisu die al staat te wachten in de koelkast: jouw avond kan beginnen.

Probeer nieuwe dingen uit

Altijd de standaardgerechten maken die je thuis, bij je ouders, ook at? Zo verleidelijk. Kom uit je comfortzone en ga op zoek naar nieuwe, interessante recepten. Sla al het lekkers op wat je tegenkomt op je tijdlijn, onthoud recepten die je vindt in dat magazine of improviseer met ingrediënten waar jij zin in hebt. Misschien creëer je zo wel een signature dish. Of dwaal in de supermarkt eens wat langer rond dan normaal en zoek naar iets geks. Nieuwe dingen uitproberen betekent niet dat je dingen uitprobeert die per se moeilijk zijn, en ook niet dat het duur is – met vijf ingrediënten maak je vaak al een koningsmaal.

Verbeter je kook-skills 

Ben je geen getalenteerde chef-kok, maar vind je koken af en toe best leuk? Waarom zou je niet eens je best doen om je kook-skills naar een wat hoger niveau tillen? Dat kún je doen door eens een vet interessant (en technisch) kookboek te bestellen en dat helemaal door te bladeren, maar je kunt ook gewoon beginnen met het internet afstruinen. Ga (zo’n anderhalf uur voordat je wil gaan koken) op zoek naar receptenvideo’s en ram je 4G er helemaal doorheen in de trein. Klaar met filmpjes loeren? Check dan Bon Appetit eens, een site bomvol met technieken – echt een aanrader. Wat je ook kiest: durf jezelf af en toe een beetje uit te dagen, dat maakt het koken in je eentje een stuk leuker. Een gepocheerd eitje? Een crème brûlée met perfect knapperig suikerlaagje? Een bapao-broodje? Go!

Doe jezelf de ultieme kookgadget cadeau

Als je eenmaal te smaak te pakken hebt ontdek je al snel welk gadget er nog mist in jouw keuken. Misschien wel een pastamachine, of een écht goede pan, of een knoflookpers van nog geen vijf euro. Wat jouw droomgadget ook is: spaar ervoor en koop ‘m! Een (klein) cadeau aan jezelf motiveert je om de volgende keer toch weer in de keuken te staan als je er even geen zin in hebt. Want hoewel je misschien niet zo veel zin hebt in het koken zélf, verheug je je er wel op om uitjes fijn te hakken met dat belachelijk goede mes, in de weer te gaan met je mini-pizzaoven of nou ja, gewoon geen knoflook meer te hoeven snijden – eindelijk geen knoflookhanden meer.

Creëer Insta-content

Nu je toch lekker bezig bent: probeer het ook eens wat charmanter op te dienen. Waarom zou je jouw eten – waar je je net nog vet hard op hebt staan uitsloven – zo sfeerloos op je bord neer kwakken, als je er ook een klein kunstwerk van kunt maken? Oké, heb je aardappelpuree? Dat is bedoeld om als een kwak op je bord te laten vallen. Al het andere vereist wat meer moeite. Gegarandeerd dat je eten er beter van smaakt en dat je er onbewust meer van geniet. En alsof dat nog niet genoeg is, creëer je gelijk mega-interessante Insta-content. Jouw vrienden zullen versteld staan van jouw mooie kiekjes. “Ben je nu alweer uit eten?”.

Kook voor meerdere dagen

Belangrijk punt: om te leren genieten van koken in je up hoef je echt niet ie-de-re dag in de keuken te staan. No. Way. De weinige uurtjes die er na jouw werkdag nog overblijven wil je niet alleen máár besteden aan koken. Dus: plan slim en maak eten voor niet één, maar twee dagen. Relaxed dat je op dag twee languit op de bank kunt ploffen na drie minuten eten opwarmen. Maar het werkt ook al verlichtend op dag een: koken gaat dan veel makkelijker omdat je niet het idee hebt dat je veel moeite (plus een berg afwas) aan het doen bent voor weinig. Oh ja, en: soms wordt eten – zoals bijvoorbeeld nasi – er alleen nog maar lekkerder en beter op als je het een dag later nog eens eet. Kwestie van een gebakken eitje on top en klaar. Win-win.

Neem het mee naar je werk

Iedere dag hetzelfde lunchen in de kantine op je werk of stage? Waarom zou je? Maak eens een gerechtje dat de volgende dag ook nog praktisch is om in een bakje mee te nemen, lekker is als je het opwarmt en niet te zwaar valt als lunch. Ik zie alleen maar voordelen: je bespaart geld, het scheelt tijd, ’s middags warm eten is echt heel lekker op een muf kantoor én het geeft je echt een energieboost. En jouw collega’s zullen iedere keer opnieuw onder de indruk zijn van jouw kooktalent als jij nonchalant jouw bakje groene curry met kip en rijst naar binnen werkt.

Nodig vrienden uit

Mochten bovenstaande tips stuk voor stuk niet blijken te werken, nodig dan gewoon wat vaker vrienden uit. Dan ligt de lat waarschijnlijk net iets hoger en moét je haast wel wat lekkers in elkaar flansen. En als dat dan lukt en je kríjgt een complimentje, dan geeft dat hoe dan ook wat motivatie om het nog een keer te maken. 

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.