Wilbert

Wilbert van de Kamp (28): “Ik geloof dat je door voedsel de wereld kunt veranderen”

Wilbert van de Kamp (28) is oprichter van Omapost en noemt zichzelf een culinair veelvraat. Hij doet vooral zijn best om de wereld een stukje beter en mooier te maken. Daarom vroegen we Wilbert dit jaar om jurylid van de Jonge 100 in de categorie Pioneers te zijn. Even kennismaken:

Waar komt jouw passie voor voedsel vandaan en hoe kwam je erbij om Omapost op te richten?

“Ik ging me met voedsel bezighouden omdat ik voor een voedselgroothandel ging werken. Daar ging het vaak over duurzaamheid. Toen ik in Nicaragua op reis was, zag ik dat de keuzes die wij hier in Nederland maken, daar direct invloed hebben. Daar wilde ik iets mee doen, dus organiseerde ik workshops in duurzaam koken voor studenten. Op die manier raakte ik betrokken bij Slow Food Youth Network en de Academie die ze organiseerden. En dat ging van kwaad tot erger.

Voedsel is nog steeds mijn grootste passie: ik denk dat je de wereld écht kunt veranderen door voedsel.

Omapost startte ik omdat ik een echte connectie met mijn oma miste. We spraken elkaar wel, maar niet over de dingen die er toe doen. Daarom besloot ik haar elke maand een kaartje te sturen. Dat is nu uitgegroeid tot een bedrijf waarmee honderden mensen hun oma (of opa natuurlijk) een kaartje sturen. Dat geeft best een bijzonder gevoel!”

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik werk voor Innofest, een organisatie die ondernemers met een goed idee om de wereld beter te maken helpt door het idee te testen op een festival. Daarnaast woon ik op Oosterhouw, een huis in het Noordwesten van de provincie Groningen. Ik kook er met de producten van boeren uit de buurt en laat zien dat een krimpgebied helemaal zo rot niet is: het is er supermooi, ruim, en er wonen fantastische mensen.”

Wat is jouw link met de Jonge 100?

“Oude mensen zeggen altijd: ‘de jeugd moet het doen’. Dat vind ik een beetje flauw en makkelijk, maar het is wel waar natuurlijk. Toch hoop ik ook altijd dat ‘jong geleerd, is oud gedaan’ ook waar is. Ik ben nu 28, maar ik hoop dat ik zowel mensen die iets jonger, als iets ouder aanzet tot actie. Voorbeelden zijn nodig, en ik ben blij dat er mensen zoals Samuel Levie waren toen ik net 21 was. Die lieten mij zien wat er fout zit in het voedselsysteem.”

Wij geloven erin dat je van fouten maken het meest leert. Wat is jouw grootste fout geweest, en wat is de les die je daaruit hebt getrokken?

“Dat ik dacht dat ik van Oosterhouw in mijn eentje een succes kon maken. Maar nee, het moest juist van de mensen om mij heen komen. Samen met hen kon ik er een succes van maken. Sowieso is dat de grootste les die ik heb geleerd:

Doe het niet allemaal alleen, maar zoek mensen die er minstens zo enthousiast als jij over zijn en doe het samen!

Wat wil je andere jongeren meegeven, die eenzelfde carrière willen als jij hebt?

“Doe! Veel mensen blijven in hun hoofd hangen en nemen nooit de stap die ze eigenlijk zouden moeten nemen. Dat maakt ze (waarschijnlijk) ongelukkig. Neem de keuze om vegetariër te worden, neem de keuze om werk voor een goed doel te doen, of om een keer bij een boer langs te gaan. Het zal niet altijd lukken, maar het maakt het leven een stuk mooier.”

Heb jij al op jouw 4 favorieten van de Jonge 100 gestemd? Klik hier om dat meteen te doen!