Foto: Unsplash

Wat je kunt leren van iemands lichaamstaal

Communiceren doe je voor het grootste deel (voor 70 procent) met je lichaam. Waarschijnlijk wist je dat al lang, maar toch let je onbewust vaak alleen op wat iemand zegt – op iemands woorden, dus. Als iemand met zijn handen friemelt, even wegkijkt, pik je dat vaak helemaal niet op. Zonde. Met deze guide leer je supersnel wat je kunt leren van iemands lichaamstaal. Let’s go! 

Armen over elkaar

Dit is vaak een super duidelijk signaal. Als iemand zijn armen over elkaar legt, neemt-ie een gesloten houding aan. Daarmee neemt diegene wat meer afstand van jou of van een situatie. De kans is groot dat je het zelf ook weleens doet als je je niet helemaal op je gemak voelt. En geef maar toe: het is dan een extra fijne houding, ook omdat je dan niet hoeft te stuntelen met waar je je handen laat.

Na-apen

Neemt iemand jouw houdingen en bewegingen over? Hoewel diegene dat waarschijnlijk hartstikke onbewust doet, is het vaak wel een goed teken. Als iemand je spiegelt, betekent dat dat-ie zich verbonden of op zijn gemak voelt bij je. En dat spiegelen gebeurt vaker dan je denkt. Let er maar eens op als je tegenover je vriendin zit.

Leunen

Leunt iemand voorover als jullie aan tafel zitten en kletsen? Dan is iemand echt geïnteresseerd en wil-ie goed luisteren. Of ingaan op wat je zegt. Leunt iemand juist achterover? De kans is groot dat het ‘m dan wat minder boeit. Of misschien wat minder zin heeft om fanatiek te kletsen. Het klinkt bijna té logisch, maar grote kans dat je er eigenlijk nog nooit op hebt gelet.

Lees ook: Wat gebeurt er in je lichaam als je stress hebt?

Kleine of grote pupillen?

Kijk ook eens goed naar iemands ogen, en concentreer dan vooral op de pupillen. Zijn ze groot? Dat is vaak een teken dat iemand zich bij je op zijn gemak voelt. Wist je dat de pupillen van iemand die verliefd op je is tot wel vier keer zo groot kunnen worden? Zijn iemands pupillen juist klein? Dan is er geen sprake van fijne gevoelens: kleine pupillen zijn vaak een teken van angst en ongemakkelijkheid.

In je nek wrijven

Dat is een beweging die veel mensen kalm maakt. Meestal doet iemand het omdat-ie zich een beetje awkward voelt. Of misschien wel niet helemaal eerlijk is over iets wat hij aan het vertellen is. Overigens geldt vaak hetzelfde voor mensen die met hun wijsvinger over de onderkant van hun neus wrijven.

Wenkbrauwen

Wenkbrauwen zijn een heel belangrijk onderdeel van je gezicht: ze drukken emoties uit. Belangrijk om daar ook eens wat vaker op te letten, dus. Je kijkt dan naar de stand. Trekt iemand ze een beetje op? Dat heeft te maken met verbazing. Trekt iemand ze nóg hoger op? Dan gaat het eerder om ongeloof. Gaan ze een beetje naar beneden? Dan begrijpt iemand vaak niet helemaal wat je aan het vertellen bent.

Side note

Lichaamstaal lezen is lastig. Hoe iemand zich beweegt kan soms meerdere dingen betekenen. Voorbeeldje: iemand die wiebelt met zijn voeten kan heel geconcentreerd zijn, maar ook super zenuwachtig. Kijk dus nooit naar één gebaar en vergeet bovendien niet om te kijken naar het totaalplaatje: hoe hard of zacht iemand praat, wát iemand precies zegt en wat er in de omgeving gebeurt. Oh, en: vergeet niet naar cultuur te kijken. Sommige gebaren betekenen in andere landen iets anders dan hier. 

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.