Unsplash

Wat is de beste anti-kater remedie? En wat niet?

Een paar uur geleden stond je nog vrolijk biertjes weg te tikken in de kroeg. Maar nu lig je wakker in bed met een kurkdroge mond, een bonzend hoofd en een lichaam dat voelt alsof er een auto overheen is gereden. Het is weer zover: je bent brak. En hoewel je in het begin van je studententijd gewoon even een ibu’tje popte en fris op de fiets naar college ging, is dat nu wel andere koek. Je kan je grote teen amper bewegen en vandaag iets nuttigs doen zit er dus niet meer in. Op zo’n moment is je eerste reactie vaak: pizza bestellen. Maar maakt dat je niet juist brakker? Welkom bij de zoektocht naar het perfecte anti-kater ontbijt.

Er zijn weinig onderzoeken gedaan naar het beste anti-kater voedsel. En dat is een van de redenen waarom er zoveel wilde verhalen rondgaan over de beste remedie: van ellende gaat iedereen zelf op onderzoek uit. Ik ook. Helaas. Te beginnen met de grootste fout die ik ooit heb gemaakt. Na een avondje stappen besloot ik de volgende ochtend 1 liter versgeperste jus d’orange op te drinken. Een beginnersfout. En dat heb ik geweten ook. De rest van de dag heb ik kotsend boven de wc gehangen…

De hang-over pil

Iedereen heeft weleens gedroomd over de pil der pillen: de hangover pil. Doormiddel van dat kleine pilletje zouden al je zorgen verdwijnen. Say hello to avonden doorhalen in de kroeg, jij zit de volgende ochtend gewoon weer op kantoor. Maar het is geen toeval dat deze hemelse pil nog niet op de markt is. Experts zeggen dat het realiseren van zo’n pil nogal wat ethische vragen oproept. Iets waar ik mij in eerste instantie niks van kan voorstellen. Maar de experts hebben wel een klein beetje gelijk (helaas). Een hangover pil zou mensen aanmoedigen om meer te gaan drinken aangezien ze toch weten dat ze de volgende dag fris zijn. En het idee dat chirurgen of piloten voordat ze moeten werken laag gaan in de kroeg is niet heel geruststellend.

UnsplashUnsplash

Anderen lazen ook: Hoe komt het dat een kater bij de ene persoon veel heftiger is dan bij de ander?

Deze 7 dingen moet je wél eten (schijnt):

En omdat de hang-over pil voorlopig nog toekomstmuziek blijft moeten we roeien met de riemen die we hebben. Daarom zeven tips over de dingen die je wél moet eten of drinken als je een kater hebt:

  1. Water

No shit Sherlock. I know. Maar dit is een van de anti-kater remedies die je al de avond ervoor kunt inzetten. Drink zodra je thuis komt een enorm glas water. Hierdoor heb je gegarandeerd minder hoofdpijn de dag erna. Ook het drinken van mixdrankjes of af en toe een glaasje cola tussendoor kan helpen. De meeste katers worden veroorzaakt door een vochttekort. Dus probeer de avond ervoor alvast te denken aan dat ellendige gevoel van morgen.

  1. Augurkensap

Wat? Ja augurkensap. Als mega augurkenfan is het drinken van dit goedje voor mij geen probleem. Maar ik kan me voorstellen dat het vies klinkt. Het zure sap bevat echter azijn, zout en water waardoor je vochtgehalte weer stijgt en je dit makkelijker vasthoudt. Neem twee shotglaasjes augurkensap vóór het stappen en twee glaasjes erna. Proost!

  1. Ei

In eieren zitten stoffen die goed zijn voor je lever. En dat is precies het orgaan dat je de avond ervoor flink naar de klote hebt geholpen.

  1. Bananen

In bananen zit het stofje kalium, dit helpt je om je snel weer beter te voelen. Bananen zijn niet zo zuur als ander fruit en daarom zacht voor de maag #neverforgettheorangejuice.

  1. Bladgroente zoals spinazie

In spinazieblaadjes zit ontzettend veel kalium, een belangrijke vitamine voor brakke mensen. Door je vochttekort heb je namelijk de kalium in je lichaam uitgeput en heeft het een re-fill nodig.

  1. Groene thee

Groene thee is een bommetje vol anti-oxidanten. Je weet wel, dat stofje waar ze het in reclames altijd over hebben. Dit helpt je organen gezond te houden en herstelt daarom ook je lever. En die kan dat wel gebruiken na een nachtje in de kroeg. Ook werkt groene thee anti-aging. Een typische win-winsituatie.

  1. Havermout

Een lekker warm dampend bakje havermout doet wonderen. Het zit vol met goede stoffen als vitamine B, calcium, ijzer en magnesium. Ook helpt het je bloedsuikerspiegel weer in balans te komen.

En tot slot, blijf uit de buurt van deze dingen:

  1. Vet eten

Ons lichaam houdt ons voor de gek als hij ’s ochtends aangeeft dat hij zin heeft in vet eten. Het is namelijk echt funest voor je kater. Het vet zorgt ervoor dat je lichaam helemaal van streek raakt. Vettig eten vóór dat je gaat stappen is juist wel goed. Het vet kan er juist voor zorgen dat de alcohol minder snel wordt opgenomen in het lichaam.

  1. Alcohol

Diegene die ooit heeft bedacht dat je een kater kan oplossen met meer alcohol is echt een idioot. En een leugenaar. En waarom hoef ik volgens mij niet uit te leggen.

Best tip ever!

Als laatste deel ik de beste tip die ik ooit heb gekregen: vitamine C bruistabletten. Gooi voordat je gaat slapen eentje in een groot glas water. Je kater is gegarandeerd minder. Oja nog een tip die in veel onderzoeken naar voren kwam… Misschien niet geheel onverwacht: niet teveel drinken.

Maar mocht je toch de bodem van de fles hebben gezien de avond ervoor dan hoop ik dat deze tips je een beetje vooruit helpen. En vergeet nooit de belangrijkste les uit dit artikel: geen verse sinaasappelsap.