Unsplash

Waarom zijn we eigenlijk bang voor kleine, snelle beestjes?

Je kent vast wel het gevoel dat door je lichaam raast als je een muis, rat of kakkerlak over de grond weg ziet schieten. Ik wil dan het liefst mijn benen in m’n nek gooien om maar niet in de buurt van dit beest te zijn. Maar laatst zag ik een paar flinke ratten in een boom zitten, gezellig samen knabbelend in een tak. Op de een of andere manier vond ik dat er juist weer heel schattig uit zien. Maar zodra ik een kakkerlak op straat zie lopen, moet ik me inhouden om niet naar de andere kant van de weg te rennen. Hoe kan het toch dat we zo ‘bang’ zijn voor dit soort beestjes?

We weten allemaal dat ze véél banger zijn voor jou. Daarnaast weten we ook dat ze jou niets aan zullen doen. Behalve dat een muis zijn tanden in je vinger kan zetten omdat-ie zich bedreigd voelt.

Lees ook: Wat het kijken van horrorfilms zegt over jouw persoonlijkheid

De snelheid

De kans is groot dat het iets te maken heeft met de snelheid van deze beestjes. Een trage slag is niet per se eng, toch? Eerder gewoon vies. Een snelle muis daarentegen… Volgens een natuurwetenschapper is er een logische verklaring dat ons oog valt op deze kleine snelle beestjes. En dat heeft allemaal met de evolutie te maken. Ten eerste werden deze beestjes een paar duizend jaar geleden als snack gezien. Ten tweede werd het gezien als iets dat voor pijn zorgde, of misschien zelfs dodelijk kon zijn. Dat zorgt ervoor dat we nu nog steeds alert zijn als we zo’n beestje weg zien schieten.

Toch is dat niet alles. Want omdat deze beesten er zo anders uitzien dan wij, mensen, zijn we er eerder bang of angstig voor. En zeg nou zelf, een insect (of zelfs een spin) heeft ook gewoon te veel poten.

Langs je voeten

Wat er nou het meest voor zorgt dat we zo gruwen van deze kleine beestjes, is waarschijnlijk het feit dat ze langs onze voeten lopen. Eén van de kwaliteiten van dit ongedierte, is namelijk dat ze kunnen ‘aanvallen’ omdat ze zo klein zijn. Juist om deze redenen komen de beesten in onze huizen, rennen ze langs onze benen of kruipen ze zelfs in je broekspijpen (wat een nachtmerrie).

Natuurlijk weten we ook wel dat we sterker (en groter) zijn dan een muis of kakkerlak, maar dan moet je dit beest wel eerst zien te vangen. Omdat ze bij onze voeten zitten, hebben zij de controle. Wanneer je ze probeert te vangen, schieten ze gewoon in het kleinste gaatje dat ze kunnen vinden. Om vanaf hier te wachten totdat jij weer op de bank gaat zitten. Zodat zij weer heerlijk door het huis kunnen rennen. Vreselijk! Blijf de volgende keer vooral in je achterhoofd houden dat zij een miljoen keer banger zijn voor jou dan andersom, misschien word je daar iets rustiger van. 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.