Waarom lichaamsdelen geen modetrend zouden moeten zijn

De zorg dat je wenkbrauwen ‘on fleek’ moeten zijn: iets waar ik vijf jaar geleden nog nooit over na had gedacht. Mijn wenkbrauwen waren gewoon mijn wenkbrauwen. Maar inmiddels moeten ze bijgetekend, bijgeknipt en exact hetzelfde zijn. En het is niet de enige trend waar lichaamsdelen ineens onder de loep worden genomen. Waar ik een paar jaar geleden nog aan worteltjes zat te knagen omdat ik een ‘thigh gap’, oftewel een gat tussen mijn benen, ambieerde. Mag ik vandaag de dag in mijn handjes knijpen met mijn curvy lichaam en volle bilpartij en heupen. Ik bedank Kim Kardashian vanuit de grond van mijn hart dat mijn figuur ineens in de mode is, maar eigenlijk vind ik het maar raar. Waarom zijn lichaamsdelen in onze huidige maatschappij in of uit de mode?

Iedereen wil een beetje bij de tijd zijn en hip voor de dag komen. En met een nieuwe tas, schoenen, pet of haarmodel is dat makkelijk te bereiken. Je maakt een afspraak bij de kapper of spendeert wat geld, en voor je het weet hoor je er helemaal bij. Maar met trends die zich focussen rondom lichaamsdelen is dat een ander verhaal. Je wordt geboren met je lichaam, of het nou in of uit de mode is. En dus heb je het er maar mee te doen, wachtende tot jouw lichaamsdelen weer hip zijn. Of je helpt de natuur een handje en koopt een hip lichaamsdeel. Je neemt Kylie Jenner-lippen, Kim K-heupen, Nicki Minaj-billen óf de neus van Kate Moss.

Getting ready this morning with my new lips from the KKW X MARIO

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Uit de mode

Maar modetrends zijn vergankelijk en dus zit jij over tien jaar met je opgespoten lippen terwijl de mode juist is om dunne lippen te hebben. You’ll never know. Dit gebeurde in 2016 toen het beroemde modetijdschrift Vogue kopte dat borsten uit de mode waren. Op dat soort momenten behandelen we onze lichamen als een spijkerbroek of een tas. We praten erover als accessoires in plaats van dingen van vlees en bloed waar je mee geboren wordt. En tja, daar zit je dan met je natuurlijke of gekochte grote voorgevel.

Love yourself

Maar de kans is groot dat deze trend niet lang meer leeft. Steeds meer bedrijven en modeketens richten zich op alle bodytypes. Denk bijvoorbeeld aan de reclame van Dove, met daarin vrouwenfiguren van elke maat en huidskleur. Of Instagram it-girls die weigeren om hun foto’s nog te photoshoppen. We zitten op een kantelpunt, hoop ik. Laten we gewoon jezelf zijn eens een modetrend maken. Dat jouw dikke billen even hip zijn als dunne billen en sproetjes even leuk als een moedervlek.

Maar mocht die dag nog heel lang duren? Baal dan niet te zeer wanneer jouw lichaamskenmerk net uit de mode is. Zoals we wel zien met plateauzolen, lange rokken, flared broeken en zelfs waterschoentjes komen alle trends vanzelf weer een keer terug. Het is even tien jaar wachten en dan ben je voor je het weet weer back in the game. Maar probeer je vooral niet zo te focussen op je eigen lichaam in vergelijking met anderen. Je bent mooi zoals je bent. Echt waar.