Pexels

Ik zocht uit waarom lezen nou echt zo goed voor je is

Met televisies, smartphones, laptops en nog veel meer moois hebben boeken tegenwoordig heel veel concurrenten. Toch blijft iedereen je van jongs af aan adviseren om boeken te blijven lezen. Iedere boekfanaat zal het tegen je zeggen: lezen is een must voor ons allemaal. Het is ook niet moeilijk om te bedenken waarom mensen lezen zo leuk vinden. Het is ontspannend, je dompelt jezelf onder in een hele andere wereld en zet je altijd wel weer aan het denken. Behalve misschien als je Fifty Shades of Grey leest of zo, die mag gewoon de prullenbak in. Waarom raadt iedereen lezen aan? Zouden we echt meer moeten lezen of is de tijd van boeken geweest?

Het is goed voor je hersenen

Lezen gebruikt een iets ander deel van je hersenen dan wanneer je bijvoorbeeld een film kijkt of muziek luistert. Long story short: de mentale activiteit van lezen helpt met het scherp houden van je geheugen. Uit deze studie blijkt zelfs dat lezen helpt om Alzheimer te voorkomen. Dat komt omdat je je hersenen bezig houdt, en daardoor vervalt het vermogen van je hersenen minder snel.

Daarnaast blijkt uit deze studie dat lezen de connectiviteit in je hersenen verbetert, en dus de manier waarop je hersenen werken. Dezelfde studie wijst uit dat mensen die veel fictie lezen, empatischer zijn. Je kunt jezelf dus beter verplaatsen in een ander.

Het helpt tegen stress

Dat boekenfans lezen zo ontspannend vinden, is te verklaren met de wetenschap. Uit onderzoek blijkt dat slechts zes minuten lezen je stress tot wel 68% kan verminderen. De hoofdonderzoeker vertelt: “Het maakt niet uit welk boek het is. Door jezelf te verliezen in een oprecht absorberend boek kun je ontsnappen van je zorgen en alledaagse stress. Zo kun je tijdelijk het domein van de auteurs verbeelding bezoeken.” Eerlijk, dit klinkt alleen al ontspannend. Geen wonder dat je altijd beter slaapt na lezen in plaats van dezelfde paar apps te openen op je telefoon.

Lees ook: Hoe moeilijk is het om je boterham te verdienen met poëzie en dichten?

Je aandachtspanne wordt er beter van

Als iemand een YouTube video naar mij stuurt die langer is dan 30 seconden, haak ik al af. Ik weet ook zeker dat de meeste van jullie precies hetzelfde hebben. Gelukkig helpt lezen hiermee volgens neurowetenschapper Baroness Susan Greenfield. Door de structuur van verhalen, helpt lezen dingen verwerken in de juiste volgorde en linkt het oorzaak en gevolg. Hierdoor denk je helderder na en kun je langer je aandacht erbij houden. Bovendien helpen boeken je om te focussen op één ding. Probeer maar eens een kwartiertje te lezen voor je gaat werken, en je zult merken dat je je een stuk beter kunt focussen.

Je leert

Wie houdt er nou niet van leren!? Precies. Als mensen aan mij vragen hoe ik iets weet, dan vertel ik dat ik het ooit gelezen heb. Mijn hoofd zit vol met allerlei onzinnige informatie waar je dus helemaal niks aan hebt. Bedankt, lezen. Maar niet alleen informatie, ook je vocabulaire wordt groter. Hoe meer je leest, hoe meer woorden je ziet, en langzaam maar zeker vinden ze hun weg in je alledaagse woordenschat. Dit leidt tot betere scores op testen (en dus ook op school).

Lees ook: Een spoedcursus Nederlands: dikke middelvinger naar alle taalnazi’s

Je leeft er langer van

Nou ja, een soort van. Lezen, net als andere mentaal stimulerende activiteiten, helpt volgens Harvard je hersenen jonger houden. Het kan zelfs een soort reserve opbouwen van zenuwconnecties dat van pas komt op latere leeftijd als cellen af gaan breken. Nog beter als je naast het lezen ook bij een boekclub gaat, want volgens onderzoek helpt dit je met langer leven.

Dus uh, zouden we meer moeten lezen?

Ja. Zo simpel is het. Het is ontzettend goed voor je en het is stiekem ook hartstikke leuk. Ik weet dat het lastig is om een boek erbij te pakken in plaats van je telefoon of je laptop. Begin daarom met een kwartiertje lezen voordat je gaat slapen, of wellicht in de trein voor je naar je werk/school gaat. Ik beloof je dat je het leuk gaat vinden. 😉