pexels

Waarom ik geld uitgeven aan mijn uiterlijk heerlijk vind

Hoe je het ook went of keert, je wordt gedeeltelijk toch afgerekend op je uiterlijk. Lange tijd besteedde ik daar niet zoveel tijd aan. Kleren kopen vond ik nog wel leuk, dus daar ging wel wat geld aan op. Maar make-up, kapper en wenkbrauwen- en huidverzorging vond ik altijd al snel erg duur. Ik dook zelf de Hema in voor een mascara, smeerde Nivea-crème op mijn gezicht en ging altijd naar een 15 euro kapper die alleen de puntjes mocht knippen. In de afgelopen jaren is er behoorlijk wat veranderd. Ik geef inmiddels een aanzienlijk gedeelte van mijn salaris uit aan uiterlijke verzorging en ik vind het heerlijk.

Toch geen beauty queen

Ik was vroeger best wel een meisje-meisje. Ik speelde met poppen, vond make-up super interessant en wilde al vroeg zelf bepalen welke kleren ik naar school aan deed. Eigenlijk is het dus gek dat ik me in eerste instantie niet echt ontwikkelde als beauty queen. Ik denk dat het gedeeltelijk door mijn moeder en zussen komt. Als je geen voorbeelden om je heen hebt van mensen die naar de pedicure en schoonheidsspecialist gaan, dan ga je dat zelf ook niet doen. Tijdens mijn studententijd leerde ik vriendinnen kennen die dat wel deden. Ja en toen was het hek van de dam.

Haaravond, ja echt!

Ik heb één keer in de week een eigen haaravond. Ik was mijn haar maar één keer in de week maar trek daar wel de hele avond voor uit. Dan was ik het eerst met shampoo en conditioner. Daarna laat ik een masker minstens vier uur intrekken, dat spoel ik vervolgens weer uit en dan ben ik pas op de helft. Hierna moet ik het namelijk nog föhnen met een ronde borstel (ja zoals de kapper dat doet). Geloof me, het kost je wat uren training maar je haar heeft nog nooit zo mooi gezeten. Inmiddels kan ik dat föhnen trouwens binnen een half uur en omdat ik dit dus maar één keer in de week hoef te doen, vind ik het een kleine moeite. Naar de kapper gaan doe ik inmiddels één keer in de twee maanden en dan ga ik er vol voor. Vriendin Kim is mijn vaste kapster en ze is echt een Hair-Goddess.  Ze weet precies wat bij me past en mag dan ook helemaal los gaan als ik in haar stoel zit. Daarnaast smeert ze me alleen producten aan als ze ook echt werken. Ook is zo’n avondje bij de kapper natuurlijk ook de ideale manier om bij te kletsen. Hier had Kim net mijn haar gekleurd:

foto: brittfoto: britt

Huidverzorging waar je u tegen zegt

Vroeger had ik dus één gezichtscrème van 4 euro per pot, inmiddels heb ik een hele lijn met exfoliate cream, dagcrèmes, nachtcrèmes, moisturizers, serums en maskers. Af en toe ga ik naar de schoonheidsspecialiste voor een facial. Maar meestal verzorg ik mijn huid gewoon thuis door met een maskertje op in bad te gaan liggen. Mijn favoriete gezichtscrème is trouwens echt reteduur. De magical cream van Charlotte Tilbury kost €95,-. (Ja daar ben ik geen komma vergeten) Maar hij is wel echt fantastisch voor mensen met een droge huid.

Make-up: van low naar high budget

Geld uitgeven aan make-up sluipt er dus heel langzaam in. Je begint met producten van de Hema, gaat door naar merken als Maybeline en l’Oréal en eindigt in de Bijenkorf bij Chanel, Dior en Charlotte Tilbury. Je ontdekt kwaliteitsverschil en als je éénmaal een product hebt gevonden wat goed voor je werkt, dan wil je dat blijven kopen. Begrijp me niet verkeerd, er zijn ook veel budgetmerken die top zijn. Maar ik vind het niet meer gek om een foundation van boven de twintig euro te kopen gewoon om te proberen. Vroeger zou ik dat echt nooit gedurfd hebben. Maar sta je dan elke ochtend een uur eerder op om je make-up te doen? Nou nee dus. Naar werk ga ik vaak met alleen wat oogschaduw eyeliner en mascara. Als ik echt veel tijd heb gooi ik er wel een beetje foundation op, maar ik vind mijn slaap nog wel iets belangrijker dan een egale huid.

De mooiste wenkbrauwen ever

Ik heb dus hele lange tijd nooit iets aan mijn wenkbrauwen laten doen. Gewoon nooit. Mijn zussen epileerden wel, maar ik vond het altijd pijn doen en ik wist niet precies wat ik weg moest halen. Dus liet ik het maar voor wat het was. Achteraf ben ik daar blij om, zo heb ik mijn volle wenkbrauwen (die nu helemaal in zijn) behouden. Toen vriendinnen me vertelden over Iris van The Browbarber en ik hun wenkbrauwen zag, was ik verkocht. De eerste keer bij Iris in de stoel vond ik het nog spannend omdat ik bang was dat ik misschien met twee dunne streepjes weg zou gaan. Niets bleek minder waar gelukkig. Mooie wenkbrauwen zorgen ervoor dat je hele gezicht meteen verzorgd is. Zoveel make-up heb je dan dus niet eens meer nodig. Iris maakte deze foto toen ik net uit haar stoel kwam.

foto: Brittfoto: Britt

Het kan nog erger

Op het gebied van ontharing ben ik nog niet zo’n pro. Ik hou het voornamelijk bij scheren en af en toe waxen. Vriendinnen van me zijn al bezig met laserontharing, maar dat vind ik voorlopig nog iets te duur. Al is het natuurlijk wel extreem chill als je de rest van je leven geen haren meer hebt onder je oksels. Ook manicure en pedicures zijn nog geen onderdeel van mijn vaste routine. Af en toe doe ik het wel, maar ik vind het stiekem leuker om thuis lekker mijn nagels te lakken. Zonnebanken doe ik sowieso niet en zal ik denk ik ook nooit gaan doen. Ik ben zo wit als een Jan de Bouvrie-huis, dus tien minuten onder de zonnebank betekent voor mij al verbranden. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat het super slecht is voor je huid. Waarschijnlijk juist voor mijn huid omdat ik zo weinig pigment aan maak.

Lees ook: Hoe slecht is de zonnebank eigenlijk écht?

Maar waarom word ik er gelukkig van?

Nu ik zo mijn hele lijst heb opgenoemd kan ik me voorstellen dat je denkt waarom geef je er zoveel geld aan uit en waar haal je de tijd vandaan? Ik zou mezelf niet willen omschrijven als extreem ijdel. Maar ik merk gewoon dat ik blij word van die kleine verwenmomenten. Als ik in de weer ga met nieuwe make-up of ik heb mijn wenkbrauwen net laten doen, dan voelt dat als een cadeautje aan mezelf. Ik geniet ervan als ik in de spiegel kijk of als ik over straat loop. Dat gevoel herken je waarschijnlijk wel van als je nieuwe kleren hebt. Bovendien plan ik alles een beetje uit elkaar, zodat ik elke week wat beauty-momenten heb. In de tijd van Hema make-up en Nivea-crème had ik dat niet. Ik ergerde me vaak aan mijn haar, gezicht of huid.

Nu ik het beter verzorg zie ik er echt beter uit. Waarschijnlijk ben ik de enige die het ziet hoor. Maar dat maakt voor het geluksgevoel niet uit. Dus ik zou zeggen: probeer het eens een keertje. Boek die afspraak bij de schoonheidsspecialiste of kapper en laat het allemaal over je heen komen. Misschien gaat er wel een hele nieuwe wereld voor je open.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.