Unsplash

Waarom gaan mannen “dood” als ze een griepje hebben?

Als vrouwen griep hebben, verkouden zijn of zich ronduit kut voelen, gaat alles over het algemeen gewoon door. Ze gaan naar hun werk of naar school en proberen vooral niet de hele dag in bed liggen. Even een kopje thee, wat paracetamol erin en gaan. Maar wordt een man ziek? Stop. de wereld. nu. Hij kan niks, maar dan ook níks meer doen behalve zeuren, zuchten en in bed liggen. Hoe komt dat? Zijn vrouwen minder kleinzerig of komt de griep écht harder aan bij mannen? Ik zocht het uit.

Er is voor deze ‘aanstellerij’ zelfs een Urban Dictionary term verzonnen: Man Flu. Dit wordt omschreven als een aandoening die alle mannen hebben waarbij een normale ziekte zoals verkoudheid als levensbedreigend wordt gepresenteerd. Dit staat ook bekend als ‘vissen naar sympathie’ of ‘chronische overdrijving’.

De keerzijde

Wanneer mannen dan eens écht ziek zijn, zijn vrouwen snel geneigd om dit als aanstelleritis te bestempelen. Dit kan flinke gevolgen hebben. Zo was een vriend van mij eens ziek en zoals altijd zeurde hij heel erg. Zijn vriendin vertelde hem dat hij niet zo moest zeiken en dat hij zich aanstelde. Wat bleek? Na een bezoekje aan de huisarts kwam naar voren dat hij een dubbele longontsteking had en opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Hij doodziek, zij een schuldgevoel en doodongerust.

Lees ook: Cyberchondrie: symptomen googelen die ‘opeens’ leiden tot ernstige ziektes

Het komt harder aan

Maar waar komt dat idee vandaan dat mannen zich altijd maar aanstellen? Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de Man Flu, waaruit is gebleken dat de effecten van griep écht verschillen tussen man en vrouw. Dit komt omdat het immuunsysteem van vrouwen sterker is dan dat van mannen. Daarom zijn mannen vaak langer ziek en heeft een ziekte als verkoudheid of griep heftigere effecten op ze.

De reden dat mannen vaak langer ziek zijn, is omdat ze over het algemeen minder signaaleiwitten in hun bloed hebben. Signaaleiwitten detecteren ziekteverwekkers en zorgen ervoor dat het immuunsysteem daarop reageert. Bij mannen duurt dit hele proces wat langer en heeft hun lichaam dus later door wat er aan de hand is. Hierom kan het virus zich meer ontwikkelen voordat het aangepakt wordt. Kortom, mannen zijn een beetje traag.

Lees ook: Wat is de ziekte van Pfeiffer en stellen mensen zich niet gewoon aan?

Zeuren is mannelijk

De vraag die nog niet beantwoord is, is waarom mannen zo zeuren als ze ziek zijn. Dat ze zieker en langer ziek zijn oké, maar moet de hele wereld dat dan horen en medelijden met ze hebben? Volgens mij niet. Gelukkig is ook daar een onderzoek naar gedaan. Stanford University heeft namelijk onderzocht wat de relatie is tussen testosteron en de reactie van het lichaam op ziektes. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat testosteron bepaalde genen activeert die het immuunsysteem remmen. Hierdoor maken mensen (vooral mannen) met veel testosteron minder antistoffen aan tegen virussen dan mensen met weinig testosteron. Testosteron zorgt er ook nog eens voor dat mannen meer hittereceptoren in hun hersenen hebben, en dus koorts ervaren als een hogere temperatuur dan vrouwen. Dus: hoe meer testosteron, hoe minder antistoffen, hoe zieker en dus zieliger.

Dus, de volgende keer dat je vriend, vader of broer zo loopt te zeuren als-ie ziek is, onthoud dat hij er eigenlijk niks aan kan doen. Alle dingen die ervoor zorgen dat mannen zo heftig beïnvloedt worden door ziektes zijn het resultaat van evolutie. Je kunt eigenlijk zeggen dat mannen achterlopen op vrouwen qua evolutie. 😉