Waarom een trainingslogboek jou meer resultaat oplevert

Schrijf jij ergens op wat je wanneer traint en hoe je je daarbij voelt? Het kost je minimale moeite, maar kan voor maximaal resultaat zorgen!

Progressie

Weet jij nog precies hoe snel je twee weken geleden die 5 kilometer liep? Of hoe zwaar je het een maand geleden met die 16 kg triceps extensions had? Onze herinneringen vervagen en verkleuren, dus als je echt objectief je progressie wilt meten zul je die moeten registreren op het moment suprême. Het kost je een minuutje of twee van je tijd, maar levert je aan het eind van de streep enorm veel op! Hoe motiverend is het om terug te bladeren en te zien welke progressie je hebt geboekt? Door het op te schrijven is het niet alleen objectief, maar creëer je bovendien overzicht en wordt je progressie tastbaar.

Motivatie

Heb jij altijd zin om te trainen? Ik niet, hoor. Wat mij op dat soort momenten helpt is terug te denken aan hoe ik me meestal voel na een training. Zeker na een pittige hardlooptraining is dat namelijk euforisch! Ook hier kan je trainingslogboek je helpen: als jij in een paar steekwoorden opschrijft hoe je je na een training voelt, heb je later iets om naar terug te bladeren. Even geen zin om te trainen? Dan kijk je terug naar al die keren dat je  ‘euforisch’, ‘sterk’ en ‘onoverwinnelijk’ hebt opgeschreven en weet je zeker dat je dat gevoel ook dit keer wilt ervaren.

Zelfbescherming

Een trainingslogboek kan je daarnaast ook behoeden voor op de loer liggende blessures of overtraining. Als je in je logboek opeens regelmatig ziet staan dat je geen puf hebt, als je je tijden of gewichten terug ziet lopen of als je al een paar keer hebt opgeschreven dat je last hebt van je kuit, wordt het tijd om hier eens wat extra aandacht aan te besteden. Misschien merk je dit zelf ook wel op, maar doordat het nergens staat kun je het gemakkelijk wegwuiven als ‘ik zal het me wel hebben ingebeeld’ of ‘ik kan het me vast niet meer goed herinneren’. Mij heeft een trainingslogboek al regelmatig belangrijke waarschuwingen opgeleverd tijdens mijn marathontrainingen!

Maximaal resultaat

Ten slotte leert een trainingslogboek je veel over jezelf. Train jij sneller of zwaarder in de ochtend dan in de avond? Op welke dag van de week presteer je het beste? Werkt het beter voor je om een duurloop te plannen na een rustdag of na een lichte trainingsdag? Welk ontbijt geeft je buikklachten? Allemaal vragen die je met behulp van een trainingslogboek na verloop van tijd direct kunt beantwoorden. Zo leer je ontzettend veel over jouzelf als sporter en kun je je trainingen zo aanpassen dat jij maximaal presteert!

Minimale moeite

Het klinkt misschien als een berg werk, zo’n trainingslogboek. Maar het hoeft echt maar één à twee minuutjes te kosten per training. Neem je logboek anders mee naar het toilet in plaats van je telefoon. Of schrijf het op wanneer je een kop thee of koffie drinkt na je training. Dat kost net zolang en ze op deze manier besteden maakt het na verloop van tijd dubbel en dwars waard! En het hoeft ook niet zo fancy natuurlijk. Je kunt prima een simpel schriftje kopen, een Word-documentje op je computer of download een app en noteer daarin per training in ieder geval: datum, dag, tijdstip, inhoud van je training en je gevoel achteraf.

Afhankelijk van hoe intensief jij je trainingslogboek wilt benutten kun je ook opschrijven wat je die dag hebt gegeten, hoeveel je hebt geslapen de nacht voor je training, en ga zo maar door. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan je training beïnvloeden. Dus als je echt wilt presteren: investeer die minimale moeite voor maximaal resultaat!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.