Unsplash

Waarom blijf je ondanks de kater toch alcohol drinken?

Besluit je na een avondje stappen en stevig doordrinken om nooit meer te drinken? En ben je bijna aan het kokhalzen als je bedenkt wat je de avond ervoor allemaal hebt weg gezopen? De kans is groot dat je jezelf nooit echt lang aan deze belofte houdt. Want het weekend daarna is het gewoon weer raak. En nee, je bent niet de enige die deze gedachte wel eens heeft. Toch zijn er maar weinig mensen die zich er ook daadwerkelijk aan houden. Er is mogelijke een verklaring voor. Alcohol zorgt er namelijk voor dat er voornamelijk goede herinneringen blijven plakken, waardoor jij de volgende keer dus sneller gewoon weer met een glas wijn in je hand staat.

Positieve herinneringen

Wetenschappers van de Amerikaanse Brown University wilden erachter komen hoe het kan dat vooral de positieve herinneringen die we aan alcohol hebben, blijven hangen. En niet de negatieve, zoals die gigantische kater en de ongemakkelijke dansjes die je voor al je collega’s deed.

Lees ook: 10 gedachtes die je hebt als je wakker wordt met een kater 

Voor dit onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van fruitvliegjes. Er werden verschillende genen bij de fruitvliegjes uitgeschakeld, waardoor bepaalde eiwitten niet werden aangemaakt. Op die manier konden de onderzoekers erachter komen welke eiwitten precies een rol spelen wanneer er alcohol gedronken wordt. Zo kwamen ze erachter dat alcohol het hele beloningssysteem eigenlijk in de war schopt. De alcohol zorgt er namelijk voor dat er iets in het beloningssysteem verandert. Het is slechts een kleine verandering in de genen, maar heeft wel een flinke impact. Het verandert het gevoel dat jij bij een bepaalde herinnering hebt. En laat dit nou dus de oorzaak zijn dat we die gigantische katers vrijwel een dag later alweer vergeten zijn.

En bij mensen?

Het is in ieder geval duidelijk dat alcohol iets in de genen van de fruitvliegjes verandert. Nu is natuurlijk de grote vraag wat dit dan precies bij mensen doet. Je hoeft in ieder geval niet een gigantische zuipschuit te zijn. Als het bij ons hetzelfde zou werken, zouden we na zo’n drie glazen wijn al een effect hiervan merken. Vanaf dat moment zou jouw lichaam dus eigenlijk verlangen naar de alcohol, ondanks de nare gevolgen die hier misschien aan vastzitten. Zoals de ongemakkelijke dingen die je gaat zeggen. Of natuurlijk de kater.

Lees ook: Wat is de beste anti-kater remedie? En wat niet?

Het verklaart in ieder geval een hoop, want dit is dus de reden dat je tijdens die gezellige avond vrijwel niet stilstaat bij de kater die je de volgende dag gaat krijgen. 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.