Suzanne van Schaik

Waarom ik (bijna) geen alcohol drink en dat ook nooit heb gedaan

Van een bierboutique tot high wine: alcohol is overal. Ik hoef Facebook maar te openen of ik kom het binnen een paar seconden tegen. Ik lees over alcoholvrije maanden en apps die je helpen minder te drinken. Alcohol is een ding. Maar niet in mijn leven.

Regelmatig sla ik alcohol af en/of vertel ik dat ik (bijna) geen alcohol drink. Bijna, inderdaad. Tijdens Oud & Nieuw drink ik een glas champagne. En in de zomer soms een Radler. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Er wordt zoveel geschreven

Ik zou nu 1.000 woorden kunnen vuilmaken aan hoe slecht alcohol wel niet is. Dat het hersencellen vernietigt. Of je er eerder kanker door krijgt. Maar dat wil en kan ik allemaal niet publiekelijk beweren. Er wordt al zoveel over geschreven… Ik heb geen idee wat wel of niet waar is en wat ik wel of niet kan geloven. Op eigen onderzoek kan ik me ook niet beroepen. En bovendien: als ik er voor het gemak vanuit ga dat drank slecht is, is dat argument nog steeds te weinig gefundeerd. Slaapgebrek, suiker en stress zouden bijvoorbeeld ook heel schadelijk voor ons zijn. En daar maak ik me net zo goed schuldig aan.

Foto: Suzanne van SchaikFoto: Suzanne van Schaik

Waarom wél?

Daarom draai ik de vraag liever om: waarom zou ik wél alcohol drinken? Als ik die vraag aan mijn gesprekspartner stel, krijg ik meestal de volgende antwoorden:

– “Het is lekker”. Oké, snap ik. Maar er is zoveel lekker. Genoeg alternatieven dus.

– “Het is gezellig”. Van dit argument heb ik nooit echt wat begrepen. Zonder dat alcohol iets met je doet, is het gewoon een drankje. En zie ik niet in waarom drank gezelliger is dan koffie, thee, cola of icetea. Wanneer alcohol wél iets met je doet, dan zie ik het meer als drug. En drugs vind ik helemaal niet gezellig. Drugs vind ik een beetje eng.

Anderen lazen ook: Minderen met alcohol? Met deze tips houd je dat wél vol

Hoezo gezellig?

De vergelijking met drugs heb ik natuurlijk niet zelf verzonnen. In de wetenschap wordt alcohol als een drug gezien en wel de op drie na schadelijkste. Schadelijker dan cocaïne en zelfs een stuk schadelijker dan XTC. De meeste verslaafden en misbruikers in Nederland zijn verslaafd aan alcohol. Meer dan aan tabak of welke drug dan ook. Ik bedoel maar: hoezo gezellig?

Anderen lazen ook: Oeps, zo normaal is ons alcoholgebruik blijkbaar niet

Voor mij is dit altijd al genoeg reden geweest om niet aan alcohol te beginnen. Naast het feit dat het voor mij calorietechnisch in de categorie frisdrank zit. Ik ben nauwelijks bezig met calorieën, maar ik heb mezelf wel aangeleerd om vooral groene thee te drinken. En dus geen frisdrank. Kan ik op een ander moment weer suiker eten. Gezellig.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.