Unsplash

Waar komen die mysterieuze blauwe plekken toch vandaan?

Het gebeurt mij ongeveer dagelijks: ik stap uit bed en loop richting de badkamer. Onderweg stoot ik eerst tegen de deur, vervolgens tegen een tafeltje dat daar plotseling staat om daarna op een botje van de hond te stappen (dit is net zo erg als op een Lego-blokje stappen). Echt heel handig kun je me niet noemen. Is dat dan ook de reden dat ik soms wakker wordt met mysterieuze blauwe plekken op mijn lichaam? Vaak weet ik wel waar een blauwe plek door komt. Maar toch vind ik bijna wekelijks plekken op mijn lichaam waarvan ik niet weet hoe ik er aan kom. Hoe is dat toch mogelijk?

Kan het zijn dat je een enge ziekte hebt? Als je bekend bent met het fenomeen, heb je misschien wel eens gegoogeld naar wat er mis met je kan zijn. En zo leer ik dat ik een vitaminetekort kan hebben, dat het een bijwerking is van een medicijn dat ik gebruik (nope), dat ik een traag werkende schildklier óf bloedarmoede heb. Gevolgd door nog een reeks dingen die je kunt hebben en eindigend met een bloedprop in je aderen of leukemie. Ja hoor, daar gaan we al.

Lees ook: Cyberchondrie: symptonen googelen die ‘opeens’ leiden tot ernstige ziektes

Enge ziektes?

Ik ging verder op onderzoek uit, en kwam erachter dat je beter maar niet kunt googelen wat blauwe plekken kunnen zijn. Totdat ik op een stuk kwam waarin een professor uitlegt waar die mysterieuze blauwe plekken vandaan kunnen komen. Hij vertelt namelijk dat veel mensen denken dat een blauwe plek komt door een bloedprop in de aderen. Maar dat dit vrijwel nooit het geval is. In dat geval krijg je namelijk een zwelling en is het wel iets meer dan slechts een blauwe plek.

Waar die blauwe plekken meestal door komen, is door spanning in je spieren ’s nachts. Een blauwe plek kan zelfs door kramp ontstaan die je kreeg terwijl je sliep. Toch denk ik dat ik in veel van de gevallen gewoon weer eens ergens tegenaan gebotst ben en dat ik dat niet eens meer kan herinneren. Zo vaak gebeurt het.

Normaal

Blauwe plekken krijgen is dus eigenlijk vrij normaal. Het kan door je onhandigheid komen, of misschien zijn deze blauwe plekken nu eenmaal sneller bij jou te zien. In de meeste gevallen zullen ze binnen drie tot zeven dagen weer genezen. Mocht je nou echt goed je voet of been tegen de tafel hebben gestoten, dan is de kans groot dat hier niet alleen een blauwe plek, maar ook een flinke bult zal ontstaan. Ook weer niets geks aan. Mocht deze bult na een week nog steeds niet minder zijn geworden, dan is het wel verstandig om een bezoekje aan de dokter te brengen. Maar over het algemeen zal het niet gek zijn.

Wanneer je wel héél veel last hebt van blauwe plekken waarvan je niet weet hoe je hieraan komt, dan is het misschien ook een goed idee om naar de huisarts te gaan. Die kan je bloed testen en je op die manier precies vertellen of je misschien een tekort aan iets hebt. Onthoud: blauwe plekken zijn in 90 procent van de gevallen onschuldig, maar er is dus een kleine kans dat er iets meer achter zit.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.