Pixabay

Van te veel dropjes eten kunnen je spieren uitvallen: zoveel mag je er per dag

We hebben allemaal onze eigen eet-verslavingen. De één kan zo een reep chocola opeten, de ander schranst binnen no time een zak drop weg. Niets geks aan, toch? Maar deze onschuldige verslaving kan grote gevolgen hebben. Als jij nou degene bent die helemaal verslaafd is aan drop, let dan even op. Het is namelijk mogelijk om een overdosis drop binnen te krijgen. Het overkwam de Utrechtse Wil. Al haar spieren vielen uit omdat ze te veel drop at. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA waarschuwt om niet te grote hoeveelheden drop te eten.

Wil had geen idee dat het eten van drop gevaar met zich meebrengt en kon zo een hele zak opeten. Maar toen ze plotseling ziek werd en niet meer uit bed kon komen omdat haar spieren het begeven hadden, werd ze opgenomen op de intensive care. Ze bleek kaliumtekort te hebben, een gevolg van het grote aantal dropjes dat ze elke dag at. De FDA deed onderzoek naar drop en kwam erachter dat wanneer je twee weken lang elke dag meer dan 50 gram drop eet, dit zijn zo’n tien dropjes, je al in het ziekenhuis terecht kunt komen met hoge bloeddruk en kaliumtekort. En dat kan weer voor hartritmestoornissen zorgen.

Gevolgen van te veel drop

Je hoeft nu niet bang te zijn dat jij straks ook opgenomen wordt door een overdosis drop. Dit komt namelijk niet heel vaak voor, laat neuroloog-intensivist Walter van den Berg weten. “Toch zie ik wel een paar keer per jaar dit soort gevallen.” De gevolgen van te veel drop kunnen zijn:

  • Hoge bloeddruk
  • Hoofdpijn
  • Hartproblemen
  • Nierproblemen
  • Uitvallende spieren
  • Uitval van het zicht

Maar hoe kun je dit soort problemen nou krijgen van een dropje? Volgens Walter komt het door het stofje glycyrrhizinezuur. Het doet zich in je lichaam namelijk voor als aldosteron, een hormoon dat in de nieren wordt aangemaakt. Door veel drop te eten denkt het lichaam dat er te veel aldosteron is, waardoor het de bloeddruk verhoogt. Daarnaast gaat het kaliumgehalte in je lichaam omlaag, wat weer kan zorgen voor hartritmestoornissen.

De reden dat de spieren bij Wil uitvielen, kwam door kaliumtekort. Inmiddels is het al twaalf jaar geleden dat ze hiervoor werd opgenomen, maar nog steeds kampt ze met kaliumtekort. Daarnaast heeft ze een nierfunctiestoornis. En dat terwijl ze in die twaalf jaar geen dropje meer heeft aangeraakt. Een overdosis drop kan dus voor blijvende gezondheidsproblemen zorgen.

Hoeveel drop mag je wel?

Het is niet zo dat je meteen bang hoeft te zijn voor een overdosis drop. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat mensen die al hart- of bloeddrukproblemen hebben, meer kans hebben op gezondheidsproblemen. Ook moet je opletten met bijvoorbeeld zoethoutthee, keelpastilles, hoestdrank en kauwgom met dropsmaak. Hier zit namelijk ook de stof glycyrrhizhine in.

Er zit natuurlijk wel een verschil tussen een aantal dropjes of een paar zakken drop per week. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 120 gram drop per dag te eten, dit zijn zo’n 24 dropjes. Als je niet te gek doet, kun je dus gewoon nog blijven genieten van je dropjes. 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.

Dit artikel werd al 66 keer gedeeld.