Unsplash

Van dingen walgen heeft een reden, blijkt uit onderzoek

Heb je wel eens meegemaakt dat je een tas vond die je al een tijdje niet meer had gebruikt, en waar nog een broodje in bleek te zitten? Zo eentje die helemaal verfrommeld in een boterhamzakje zat en waarvan het bijna niet meer te zien was dat dit ooit een broodje is geweest. De meesten zullen hier extreem van walgen. Niet gek ook. Want zoiets op moeten eten is voor niemand een pretje. Maar er blijkt dus een reden te zijn dat we walgen van dit soort gore dingen.

Ons lichaam blijkt namelijk slimmer dan dat we misschien zouden verwachten. Uit onderzoek blijkt dat in een ver, ver verleden ons lichaam namelijk al walging aan gaf als waarschuwing. En dat is nu nog steeds de reden waarom we van bepaalde dingen gruwelen. Het heeft allemaal te maken met de besmettelijke ziektes die vroeger werden overgedragen. En om te voorkomen dat wij zelf besmet raakten met zo’n ziekte, voelden we walging en bleven we er ver bij uit de buurt.

Als je ergens van walgt, dan is dat een waarschuwing voor iets dat ons ziek zou kunnen maken – wetenschapper Val Curtis, leider van het onderzoek.

Walging

Om het gevoel van walging beter te begrijpen, onderzochten de wetenschappers 2500 proefpersonen. Tweederde van deze groep respondenten was vrouw en de gemiddelde leeftijd was 28 jaar. Aan deze personen werd gevraagd om 75 beschrijvingen te lezen van dingen die wellicht een walgende emotie konden opwekken. Een paar voorbeelden:

 • Iets plakkerigs voelen aan de deurhendel
 • Je ziet iemand op televisie rauwe vis eten
 • Je ziet iemand in zijn neus peuteren en die vinger daarna in zijn of haar mond stoppen
 • Je ziet een kakkerlak over je voeten rennen
 • Je vriend laat zijn teen zien waar de nagel van af is

Bij het lezen van deze beschrijvingen, moesten de participanten aangeven of ze dit ‘vies’ vonden, of ‘extreem ranzig’. Daaruit bleek dat wonden waar pus uitkomen als het meest goorst worden beoordeeld. Op de tweede plek stond een slechte hygiëne, waaronder bijvoorbeeld een stinkende lichaamsgeur.

Zes categorieën

Uiteindelijk konden de onderzoekers alle soorten walging in zes categorieën indelen. Dit waren:

 • Een slechte hygiëne
 • Dieren die ziektes kunnen meebrengen
 • Een a-typisch uiterlijk (denk aan misvormingen)
 • Blaren, puisten en pus
 • Voedsel dat overdatum is
 • Een seksleven met veel partners

Vooral die laatste heeft denk ik wel wat uitleg nodig. Dit komt namelijk omdat seks evolutionair gezien wordt als iets dat zowel aantrekkelijk, als gevaarlijk is. Het heeft als nut om onszelf voor te planten, maar het zorgt er ook voor dat er vele ziektes mee worden overgedragen.

Een ander opvallend punt uit het onderzoek was dat vrouwen veel heftiger reageren op vieze dingen dan mannen. Dit komt volgens de onderzoekers omdat vrouwen meer bezig zijn om ziektes of andere bedreigingen buiten te houden. Voornamelijk om te voorkomen dat hun kinderen daar weer ziek van kunnen worden.

Reden van het onderzoek

Mocht je je afvragen waarom er eigenlijk onderzoek gedaan wordt naar dit soort dingen, dan hebben we daar een vrij simpel antwoord op. Met de nieuwe kennis die wetenschappers uit dit onderzoek hebben gehaald, willen zij campagnes gaan starten. Vooral in landen als India worden er nog steeds veel ziektes overgedragen, en dat komt onder andere door slechte hygiëne. Door middel van de uitkomsten van dit onderzoek, kunnen ze dit probleem gericht aanpakken. Niet het leukste werk, maar iemand moet het doen!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.