Getty Images/PYMCA/UIG

Studente moet opnieuw leren lopen na overmatig gebruik van lachgas

Toen ik als 15-jarig tutje begon bij de Blokker als kassamedewerker, vroeg ik me wel eens naïef af waarom al die studenten toch in hemelsnaam slagroompatronen kochten. Want alhoewel lachgas echt niet altijd om te lachen is, kun je de patronen gewoon bij de groothandel, en de Blokker, kopen. Vorig jaar werd bekend dat steeds meer jongeren lachgas gebruiken. Ook blijkt dat we het niet als drugs zien, maar als onschuldig middel. Een Australische studente bewijst echter dat het gebruik van lachgas echt niet zonder risico’s is.

Door overmatig gebruik van lachgas zijn de zenuwen van haar ruggengraat aangetast. Haar doktoren komen nu met haar verhaal naar buiten om anderen te waarschuwen voor het gebruik van de populaire drug. Het meisje moet opnieuw leren hoe ze moet lopen, maar het zou kunnen dat ze nooit meer een rondje zal kunnen rennen of een strandwandeling zal kunnen maken.

360 ballonnetjes in één week

De doktoren zien dat slachtoffers van overmatig gebruik bloedarmoede, hersenschade, zenuwschade en/of psychologische problemen hebben. Dokter Andrew Dawson vertelt: “We hadden pas geleden een 20-jarige patiënt wiens hersenen evenveel schade hadden opgelopen, als de hersenen van een alcoholist die al veertig jaar drinkt.” De problemen komen vaak voor bij overmatig gebruik. Omdat de ballonnen al na zo’n vijf minuten zijn uitgewerkt, is het aantrekkelijk om er nog meer te nemen. De Australische studente had maar liefst 360 ballonnetjes in één week genomen.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: Nederlanders zijn gek op drugs, meer dan gemiddeld

Geen gevolgen op de lange termijn?

Bij ‘normaal’ gebruik vallen de gevolgen van lachgas op de lange termijn redelijk mee, blijkt uit onderzoek van het RIVM. “We hebben gekeken naar een ‘gewone’ hoeveelheid van tien ballonnen per keer en dan één keer per maand”, zegt een woordvoerder van de NVWA, die opdracht tot het onderzoek gaf. “Bij dat gebruik konden we geen heftige gevolgen voor je gezondheid vinden.”

De risico’s

Toch is het gebruik van de drug niet zonder risico’s. Lachgas mag nooit direct uit de gasfles geïnhaleerd worden. Dan kunnen je longen, lippen, neus en stembanden bevriezen. Ook kun je hoofdpijn of concentratiestoornissen krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, misselijk worden, last krijgen van tintelingen of flauwvallen. Ook indirect, in het verkeer bijvoorbeeld, kunnen er risico’s aan verbonden zijn: je bent nog uren onoplettend. Als je verkouden bent, moet je helemaal oppassen. Er is dan sprake van extra druk in het hoofd en er is een kans dat dan je trommelvlies springt. De gevolgen van overmatig gebruik ken je door de studente inmiddels, maar volgens het NVWA heeft het ook invloed op je vruchtbaarheid.

Lees ook: Wanneer kun je weer autorijden na drugsgebruik?

De doktoren van de studente zien dat er steeds meer jongeren op de eerste hulp terecht komen. Ook in Amsterdam bijvoorbeeld is die trend te zien. Er overlijden zelfs mensen na het gebruik, omdat ze een hartritmestoornis krijgen. Het Trimbos instituut raadt het gebruik dan ook af: “Er zijn relatief weinig incidenten met het spul. Maar alle drugs zijn een risico en van lachgas weten we nog te weinig. Ons advies is dan ook: gebruik het gewoon niet.”


Dit artikel werd al 62 keer gedeeld.