Unsplash

Slecht nieuws: stress is aanstekelijk, en dat maakt mij gestrest

Je ligt lekker ontspannen op de bank te chillen als ineens je telefoon gaat. Het is je vriend(in) en as zen as you can be neem je de telefoon op. Vanaf de andere kant van de lijn krijg je een stortvloed aan tentamenstress, werkproblemen en ruzies over je heen. En ondanks het feit dat jij enkele seconden daarvoor nog lekker rustig aan het chillen was, ben je ineens gestrest. Niet omdat je zelf stress hebt, maar doordat de stress van de ander door de telefoon is gestraald. Herken je dit? Wees dan gerust, het ligt niet aan jou. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat stress ‘aanstekelijk’ is.

En dat is best klote. Het komt namelijk niet als een verassing als ik je vertel dat stress hartstikke slecht is voor je lijf. Je gaat er bijvoorbeeld slecht van slapen én werken. En daarnaast ben je ook niet altijd een fijn mens voor je omgeving. Eigenlijk is er niks dat wél goed is aan stress. En alsof onze eigen stress dan nog niet genoeg is, willen we die van een ander er helemaal niet nog eens bij.

Muizen

Maar daar kunnen we dus eigenlijk niks aan doen. Zodra je de telefoon opneemt en de stress van de ander aanhoort, is het kwaad al geschied. Je bent ‘aangestoken’. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na een onderzoek met muizen. Door een gestreste muis samen met een rustige muis te zetten, zagen ze dat de chille muis zich hetzelfde ging gedragen als de gestreste muis. Daaruit concluderen de onderzoekers dat je de zorgen van een ander kan overnemen, zelfs als je daarvoor totaal niet gestrest was. En die stress van een ander ervaren we exact op dezelfde manier als onze eigen. “We readily communicate our stress to others, sometimes without even knowing it”, zegt Bains, een van de onderzoekers. “On the flip side, the ability to sense another’s emotional state is a key part of creating and building social bonds.”

Quality time

Gelukkig kwam er ook nog goed nieuws uit het onderzoek. Het stresslevel van de vrouwelijke muizen verlaagde gelijk zodra zij terug werden gezet bij hun partner. En als dat geen goede reden is voor quality time met het mannelijke geslacht, weet ik het ook niet meer. Bij de mannetjes muizen werkte het helaas niet zo. Zij werden er niet minder gestresst als ze weer terugkwamen bij het vrouwtje. Maar hey, ook niet meer gestresst.

Voortaan denk jij wel even twee keer na voordat je de telefoon opneemt als die altijd gestreste vriendin belt. Voor je het weet zit je zelf ook met de gebakken peren. Ik word al gestrest van dat idee.