Sjoerd (33) is dé bondscoach van ons eerste Olympisch Skateboard Team

De 33-jarige Sjoerd Vlemmings is bondscoach van het eerste Nederlandse Olympisch Skateboard Team. In 2020 gaat hij dan ook met zijn team naar de Olympische Spelen in Tokio. Het is de eerste keer dat skateboarden als officiële sport wordt gezien op de Spelen, en daarom dus extra bijzonder! Dat is dan ook de reden dat wij hem gevraagd hebben om als jurylid van de categorie Champions mee te doen aan de Jonge 100 van 2017. We stelden hem een aantal vragen:

Je bent sinds kort bondscoach van het Nederland skateboard team. Hoe ben je dit geworden?

“In augustus 2016 werd bekend dat skateboarden een discipline zou gaan worden op de Olympische Spelen. Ik had tijdens het NK 2016 al aangegeven dat ik beschikbaar was als coach. Daardoor heeft de Skateboard Federeatie Nederland me benaderd om mee te doen in de sollicitatieprocedure om bondscoach van het Nederlands Skateboardteam te worden. En daar ben ik goed doorheen gekomen!”

Wat heb jij met skateboarden?

“Sinds mijn 14e heb ik veel liefde en passie voor skateboarden. Ik keek veel naar Bart Simpson en die was altijd aan het skateboarden. Dat vond ik heel vet, dus wilde ik dat ook. Dat ging natuurlijk niet in één keer helemaal goed.

Je moet blijven oefenen: herhaling is de kracht.

Tegenwoordig skate ik nog zo’n twee keer in de week, maar dat is vanuit een andere rol en doe ik gewoon met vrienden.”

Waarom voel jij je betrokken bij de Jonge 100?

“Ik werd gevraagd om jurylid te zijn voor de Jonge 100 en dat doe ik heel graag! Ik draag vrijwel elke sport een warm hart toe. Dat komt ook omdat ik zelf erg sportief ben. Ik heb ALO gedaan en daardoor krijg je toch een hoop sympathie voor de verschillende soorten sporten.”

#sjoerdvlemmings

A post shared by Sjoerd Vlemmings (@bondscoach_official) on

Waar ben je nog meer mee bezig in het dagelijks leven?

“Als bondscoach ben ik bij alle skateboard wedstrijden en houd ik de groep bij elkaar. Daarnaast houd ik gesprekken met iedereen van het team, maak ik trainingsprogramma’s en geef ik voedingsadviezen. Ik heb hierin een adviserende rol, maar de sporters moeten zelf weten wat ze ermee doen. Daarnaast ben ik gymdocent op school en werk ik als tennisleraar.”

Wij geloven erin dat je van fouten maken het meest leert. Wat is jouw grootste fout geweest, en wat is de les die je daar uit hebt getrokken?

“In het verleden heb ik wel eens een inschattingsfout gemaakt op basis van vertrouwen. Daar kijk ik tegenwoordig wel wat meer mee uit. Ik probeer mensen nu gewoon eerst wat beter te leren kennen voordat ik ze volledig zal vertrouwen.”

Dat is dan ook mijn advies aan alle jongeren: vertrouw niet te makkelijk iemand.

Wat wil je andere jongeren meegeven, die eenzelfde carrière willen als jij hebt?

“Ik zeg altijd: denk in oplossingen in plaats van problemen. Zorg ervoor dat je op een positieve manier naar dingen probeert te kijken en denk aan de toekomst.”