Unsplash

Seksuele intimidatie in de horeca: het moet eens afgelopen zijn

Ondanks dat de horeca zulk zwaar en flink onderbetaald werk is, hoor je mij weinig klagen. Het is tenslotte het gezelligste werk van de wereld. Er is maar één ding waar ik ontevreden over ben. Dat is de manier waarop vrouwelijke serveersters behandeld worden: zonder respect en als lustobject.

Te veel

Ik ben absoluut niet van plan een feministisch pleidooi te houden, maar feit is wel dat er te weinig aandacht wordt besteed aan seksuele intimidatie in de horeca. Vaak genoeg krijgen mijn collega’s en ik ongepaste opmerkingen naar ons hoofd geslingerd, die we maar aan ons voorbij laten gaan. Wij zijn helaas niet de enige. Volgens FNV horeca moet meer dan de helft van de horecamedewerkers dealen met seksueel getinte grapjes. Ook seksistische opmerkingen zijn in trek: daar heeft 38% last van. Bijna een vijfde krijgt regelmatig te maken met seksueel getinte opmerkingen over het lichaam of het uiterlijk. Daarnaast is een belachelijk groot deel (12%) wel eens ongewenst aangeraakt.

Alcohol

Alcohol wordt vaak gebruikt om vervelend nuances goed te praten: ‘ach, mannen kunnen zich gewoon niet gedragen als ze hebben gedronken.’ Nou, en? Dan ga je je thuis maar een potje ‘niet gedragen’ en val mij er niet mee lastig. Seksuele intimidatie valt niet goed te praten. Niet met alcohol en niet door de schuld bij de serveerster te leggen. Want dat gebeurt. Ooit werd een collega van mij tijdens het werk op haar billen getikt. Zij, volledig in shock, liet het maar even gaan. De meneer in kwestie kwam uiteindelijk – nadat hij werd verzocht het café te verlaten – toch nog even zijn excuses aanbieden: ‘Sorry, dat ik dat deed, maar je hebt gewoon zó’n lekkere kont.’

‘Humor’

Hoewel ik er vaak niet om kan lachen, lijkt humor ook een fijn excuus te zijn: het is immers toch maar een grapje, dus we moeten niet zo moeilijk doen. Een goed voorbeeld daarvan was een gast die werd verzocht om naar binnen te gaan, want het terras ging sluiten, en daarop reageerde met ‘Ja, hoor! Als ik ook bij jou naar binnen mag, haha!’ Safe to say dat hij zich daarna minder welkom voelde.

Lief blijven lachen

Het allerlastigst aan seksuele intimidatie tijdens je werk, is dat je iemand niet gewoon verrot kan schelden. Grapje, natuurlijk. Maar als ik op straat vieze opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd krijg, geef ik diegene er gewoon van langs. Ik weet dat dit weinig uithaalt, maar op deze manier kan ik in ieder geval mijn woede kwijt. Ben ik aan het werk, moet ik beleefd lachen en doorgaan. En dat terwijl ik die persoon het liefst de hele avond negeer.

Maar wat kunnen we er dan tegen doen?

Wat we vooral niet moeten doen, is ons anders gedragen of kleden. Wat we wel moeten doen: niet bang zijn om gasten erop aan te spreken. Vaak worden opmerkingen zo geformuleerd dat iemand makkelijk kan zeggen: ‘maar zo bedoelde ik het helemaal niet.’ Twijfel niet aan jezelf in dit soort situaties. Jij voelde je niet prettig bij de opmerking, dan maakt het niet uit hoe het bedoeld was. Ook moeten we niet bang zijn om gasten weg te sturen wanneer het te ver gaat. Iemand mag dan wel een flinke rekening op zijn naam hebben, één opmerking moet al te veel zijn: betalen en oprotten alstublieft. Iedereen heeft het recht om ongestoord zijn of haar werk te kunnen doen. En sta ten allen tijde je collega bij. Het is al lastig genoeg om er iets van te zeggen, dan helpt het enorm als je je hele team achter je hebt.