Foto: Unsplash

Deze problemen herken je ongetwijfeld als je krullend haar hebt

Kleine krulletjes, pluizige gevallen, onhandelbare lokken: wat voor krullen je ook hebt, je hebt er ongetwijfeld een haat-liefdeverhouding mee. Want hoe mooi ze af en toe ook vallen, jij weet dat dat niets meer is dan toeval, en dat er veel meer dagen zijn waarop je er ruzie mee hebt. Waarop ze niét meewerken. Borstelen? Kan niet. Door de regen fietsen? Drama. De kapper? Trauma. Ik zet de meest herkenbare struggles op een rij én geef tips.

Een borstel? Die heb je niet nodig

Want je haar wordt er absoluut niet mooier op als je het borstelt. Het wordt pluizig, warrig en je krullen vallen ervan uit elkaar. Iedere keer dat jij die borstel door je haar haalt ontploft het nog een beetje meer, en schrik je als je in de spiegel kijkt. Je lijkt wel een geföhnde poedel!

Tip: Blijf uit de buurt van borstels. Zelf borstel ik alleen onder de douche, als er conditioner in m’n haar zit. Dat gaat dan ook een stuk soepeler. Investeer verder eens in een borstel die echt bij je haar past. Ik heb lang haar met krullen en zweer bijvoorbeeld bij een paddle brush – er een kopen was de beste tip die mijn kapper me ooit gaf. Het is een grote, supersterke en hoekige borstel met bolletjes op de pennen. Fijn om klitten mee uit je haar te kammen en je haar wat gladder mee te maken.

Regen is een regelrechte ramp

Heb je net een halfuur voor de spiegel gestaan voor die perfecte coupe, stap je op de fiets, regent het. Ja hoor. Vooral die op het oog heel onschuldige miezerregen is voor krullen not done. De mini-druppeltjes die dan in de lucht hangen creëren een frizzy pluizenbos waar je intens verdrietig van wordt. Liefst houd je je capuchon gewoon op op je werk.

Tip: Hoe droger je haar, hoe meer kans je hebt op zo’n ontplofte regencoupe. Hydrateren is dus het kernwoord, en dat doe je met een shampoo (plus conditioner) die echt bij jouw haar past. Kwestie van veel experimenteren. Doe het bovendien rustig aan met de föhn en stijltang. De hitte trekt vocht uit je haar, en dan wordt het al snel een droge bedoeling. Door wat serum in je haar te wrijven kun je het een klein beetje beschermen. Maar ook als je niet föhnt is wat serum of olie in je puntjes als het regent geen slecht idee.

Je hebt geen idee hoe je krullen droog krijgt

Even douchen staat gelijk aan urenlang met nat haar rondlopen. Föhnen is geen optie, daar ontploft je haar alleen maar van. Dus zit er niets anders op dan wachten en hopen dat je krullen – tegen de tijd dat jij eens op je werk aan bent gekomen – een keer fatsoenlijk zijn opgedroogd. En dat is altijd maar nét de vraag. Vaak blijken ze daar geen zin in te hebben.

Tip: Als je je haar te wild afdroogt, wrijf je de haarschubben over elkaar heen. Die gaan dan open staan en daardoor krijg je pluizig haar. Rustig aan, dus! Probeer bovendien eens een microvezel handdoek. Anders dan een normale handdoek zijn ze superzacht, absorberen ze nog sneller vocht en zorgen ze ervoor dat je haar minder gaat pluizen.

Je hebt al een fortuin uitgegeven aan haarproducten

En de zoektocht naar haarproducten die goed zijn voor je krullen lijkt oneindig. Voedende shampoo, serum, olie, haarmaskers, balsem… Wat je ook in je haren kwakt, niets lijkt écht dat perfecte resultaat op te leveren waar jij stiekem op hoopt. 

Tip: De ultieme tip heb ik na heel veel jaren proberen ook nog niet gevonden. Het toverwoord is en blijft denk ik conditioner, omdat hydrateren een absolute must is. Zorg dat je, als je daarna nog dingen in je haar doet, je dit doet als het nog nat is. Dan kun je het makkelijker verdelen en neemt het haar het beter op.

Het is ’s ochtends een verrassing hoe je haar eruit ziet

Reken maar, iedere dag opnieuw. Want hoe mooi jouw krullen ’s avonds ook kunnen zitten, dat zegt helemaal niets over hoe jouw coupe er na een nachtje slapen uitziet. Vaak weet je het antwoord al wel: mwah!

Tip: Beperk de schade door te slapen met een hoge paardenstaart bovenop je hoofd. Het ziet er niet per se sexy uit, maar het voordeel is wel dat die staart boven je kussen valt, waardoor je je krullen minder snel zult pletten. Wat helpt tegen het pluizig worden van je krullen: slapen op een satijnen kussenhoes.

Je hebt eigenlijk altijd hetzelfde kapsel

Want tja, krijg die bos met krullen maar eens in een fatsoenlijke knot, vlecht of staart. Niet te doen. Je wil zo graag en hebt al zó vaak tutorials gekeken op YouTube, maar langzamerhand begin je je erbij neer te leggen: dit is het.

Tip: Uh, nou, jouw krullen zijn de baas en je kunt er maar beter naar luisteren. Want hoe harder je in je ochtendhaast probeert iets anders – iets vernieuwends – probeert te knutselen van dat nest op je hoofd, hoe meer je krullen tegen lijken te werken. Gewoon maar omarmen dus.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.

Dit artikel werd al 36 keer gedeeld.