Heeft muziek eigenlijk invloed op hoe hard je traint?

Zonder muziek kan ik niet hardlopen, eerlijk waar. Als ik mezelf hoor ademen word ik gek, maar op een stevige beat of een ontzettend catchy nummer ga ik helemaal los! Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat een bepaalde muziekkeuze ervoor zorgt dat je met minder moeite, harder gaat trainen … Nou, bij mij werkt het!

Schaamteloos

Toegegeven, ik schaam me soms wel een beetje voor mijn muziekkeuze tijdens het hardlopen. En al helemaal voor mijn gedrag. Mensen in mijn omgeving weten inmiddels wel dat ik pas echt voor de volle 100% geniet van mijn hardlooprondje als ik helemaal los ga op een fout nummer. Musicalliedjes doen het goed bij mij, daar kan ik zo lekker op dansen en playbacken. Liever zing ik echt, zoals ik dat thuis ook doe, maar al rennend klink ik door de trillingen vooral als een mekkerend schaap. Daarom houd ik het maar bij playbacken en al rennend mee dansen. Mijn armen in de lucht, extra kracht bij zetten in mijn benen op de beat en gekke bekken trekken wanneer de muziek daar om vraagt. Als ik eenmaal in een flow zit en geniet, maakt het me allemaal niets meer uit!

De juiste beat

Om echt lekker te kunnen rennen op muziek is de juiste beat erg belangrijk. Als je een heel langzaam nummer beluistert, kom je niet vooruit. Luister je naar een nummer met een flinke beat en opzwepend tempo, dan kun je een lekker sprintje trekken, maar dat hou je waarschijnlijk niet het hele nummer vol. Zelf vind ik het altijd heerlijk om even te kunnen knallen. Maar uiteindelijk haalt het mijn gemiddelde tempo omlaag, want na een minuut of twee ben ik bekaf. Het lekkerst zijn nummers die precies dezelfde beat hebben als mijn hardloopritme. Als je je passen lekker weg kunt zetten op de maat van de muziek, loop je als vanzelf! Welk ritme dat precies is, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Een typisch gevalletje van experimenteren: na verloop van tijd weet je precies welke muziek jou het hardst laat lopen!

Een kwestie van smaak

Naast het ritme van de muziek waarop je loopt, is ook het soort muziek van belang. Er kan in een heavy metal nummer nog zo’n perfect ritme voor mij zitten, ik kan er niet naar luisteren. Doe mij maar jazz, pop, blues, country of lichte rockmuziek. En musicals! Een paar van mijn favorieten? “ABC” van Glee, “I just can’t wait to be king” van The Lion King en “You’re the one that I want” van Grease. Yup, can’t help it!

Zo zal het voor jou wellicht compleet andersom zijn, en dat is helemaal prima. Uit onderzoek blijkt namelijk dat niet alleen het luisteren naar muziek, maar vooral het luisteren naar muziek die je voorkeur heeft, je prestaties verbetert en ervoor zorgt dat je minder voelt hoe hard je aan het werk bent.

Dus, maak eens een lekkere Spotify-playlist en ren erop los! Zo voel je vanzelf wat bij jou sneller laat rennen en wat niet. De mindere nummers gooi je eruit en Spotify geeft je na verloop van tijd zelf onderaan je playlist “aanbevolen nummers” die lijken op de nummers die je wel in je playlist bewaard hebt. Ideaal! Zo heb ik al jarenlang dezelfde hardloopplaylist die ik wel blijf vernieuwen door er soms weer wat uit te gooien, en dan weer iets aan toe te voegen.

Mijn nieuwste aanwinst? “Footloose”. Hóe toepasselijk 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.