pexels

Ik ben gek op chemisch eten zoals smurfenijs, aardappelpuree uit een pakje en pindakaas

Ik heb een grote liefde voor chemisch eten en aparte combinaties en daar schaam ik me niet voor. Begrijp me niet verkeerd, ik kan echt wel genieten van salades, verse groenten of huisgemaakte soep. Maar je maakt me toch echt een stuk blijer met aardappelpuree uit een pakje, sperzieboontjes uit een potje en smurfenijs. Daarnaast ben ik ontzettend nieuwsgierig (hoe zou het smaken als ik een broodje pindakaas – salami zou maken?). Ik experimenteer me suf op het gebied van eten. En ik wil je echt niet overtuigen van mijn chemisch-eten-geloof maar ik wil je wel graag uitleggen dat genieten van eten uit een potje ook oké is. En dat je soms aangenaam verrast kan worden als je eens een rare combinatie uitprobeert. Ik deel graag mijn ervaringen en wijsheden.

Gotta love potten witte bonen in tomatensaus

Je denkt nu misschien dat ik altijd al ben opgegroeid met kant-en-klaar-maaltijden en eten uit pakjes en zakjes. Maar dat is niet zo. Sterker nog, mijn opa heeft een moestuin en vaak aten we dus groentes die vers uit de tuin kwamen. Af en toe trok mijn moeder een pot witte bonen in tomatensaus uit de kelder of werden we verwend met een dr. Oetker pizza. Maar meestal werd alles vers bereid. Ik heb de afgelopen jaren eigenlijk pas echt het chemische foodwalhalla ontdekt en ga daar voorlopig nog hartstikke lekker op. Natuurlijk weet ik dat kant-en-klaar-maaltijden en sauzen uit pakjes ongezonder zijn dan alles vers maken. Maar groente uit een potje bijvoorbeeld, schijnt dus net zo gezond te zijn als verse groenten. Het gaat allemaal om balans. Ik sport, eet salades en verse groentes. En probeer soms alle magnetronmaaltijden van de Albert Heijn in één week uit.

Frikandelbroodjes

Mensen die mij niet heel goed kennen verbazen zich ook vaak een beetje om mijn voorkeuren. Zo zei ik laatst dat ik op m’n werk dat ik graag gezonder wilde gaan lunchen. Een collega bood aan dat ik haar Green Happiness-boek wel mocht lenen. “Maar ik bedoelde eigenlijk dat ik geen frikandelbroodjes meer zou eten elke dag” zei ik. Daar keek ze wel even van op. Ook in restaurants zorgen mijn voorkeuren regelmatig voor aparte gesprekken. “Mag ik één Ice Tea alsjeblieft?”, zei ik afgelopen weekend. De serveerster in de veel te hippe Amsterdamse tent zei: “Natuurlijk, we hebben zelfgemaakte Ice-Tea wil je die met Gember of Perzik?”“Doe me dan maar een Cola Light”, was mijn antwoord. Als ik om Ice Tea vraag, dan verwacht ik een chemisch drankje van Lipton of Nestea (wat trouwens een vet rare naam is, lijkt op nasty) en niet een zelfgemaakt suikerloos drankje. Bij McDonald’s moet een hamburger vooral niet vers zijn. Het liefste eet ik een klef broodje waar de saus al helemaal ingetrokken is. Ik liep ooit met een hamburger naar buiten en toen ik een hap nam zei ik: “Gadverdamme, die is vers.” Ook dat leverde weer scheve gezichten op.

Rare combinaties

Mijn liefde voor rare combinaties ontstond denk ik rond de tijd dat ik te kampen had met een zware appelmoes-verslaving. Jazeker, Britt at ineens alles met appelmoes. Zo ontdekte ik dus per ongeluk dat kant-en-klare lasagne (ja die goedkope van de Appie) echt goddelijk is met appelmoes. En ik weet welk gezicht je nu trekt, waarschijnlijk denk je dat ik gek ben. Maar heb je het al geprobeerd? Nee hè. Niet zo snel oordelen dus. Geloof het of niet, maar iedereen die ik zo gek krijg om het te proberen, moet toegeven dat het eigenlijk goddelijk is. Zelfs de grootste fitgirls en fijnproevers uit mijn vriendenclub, genieten van dit prachtige gerecht. Mijn pindakaarsverslaving ontstond nadat ik net van mijn appelmoes-verslaving genezen was. Ook met pindakaas kun je echt de meest fantastische combinaties maken. Hier een lijst met dingen die echt heerlijk zijn met pindakaas:

Schenkstroop, vanille vla, hüttenkäse, komkommer, kaas-soufflés (ja satésaus kan ook), frikandelbroodjes, frikandel, kroket, friet, elke soort chips (bugles is wel m’n favoriet) banaan (duhhh), appel, mango, kaneelbroodjes, elke soort kaas, witvis, honing, sambal, ham kaas croissants, snoep kaneelstokjes, drop.

O man ik zou een boek kunnen schrijven over aparte combinaties en ik heb al meerdere keren bedacht hoe de menukaart van mijn eigen restaurant eruit zou zien. Maar ik ben er nog niet helemaal zeker van of er ook daadwerkelijk gasten gaan komen. Misschien dat ik ooit nog een eet-goeroe word, dat zou ik fantastisch vinden.

Faal-maal

Natuurlijk ben ik ook wel eens de mist in gegaan met mijn experimenteer-drang. Maar hee, ik leef nog, dus dood ga je er niet aan. Stiekem ben ik trots elke faal-maal(tijd) die ik ooit geprobeerd heb. Toch zal ik je behoeden voor de volgende missers:

  • Pindakaas met lasagne en appelmoes (logisch dat ik dit moest proberen toch)
  • Pindakaas met Hema rookworst (Nope, nope, nope)
  • Pizza Margarita met Pindakaas (Ja dat was het toch niet helemaal)
  • Pizza Margarita met chocoladepasta (de tomatensaus verpest het)
  • Shoarma met pindakaas/satésaus (gewoon te mooi om waar te zijn)
  • Pindakaas in de koffie (ik dacht de nieuwe Starbucks-topper uitgevonden te hebben. Was niet zo)
  • Pindakaas met salami (Ja geen idee wat ik dacht)
  • Snoep kaneelstokjes dopen in de camembert (Ja, ik sloeg door)
  • Lasagne met schenkstroop (ik had stiekem zin in pannenkoeken)
  • Witte bonen in tomatensaus met lasagne (was vooral veel tomatensaus)

Tijd voor een korte conclusie. Geniet lekker van chemisch eten als je het lekker vindt en experimenteer eens een beetje. Doe eens lekker gek!  Voor hetzelfde geld ontdek je jouw eigen ‘lasagne met appelmoes-gerecht’. En geloof me, daar word je echt gelukkiger van.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.