Melissa

Melissa (20) heeft geen vaginaal kanaal: “Ik ben klaar met nare opmerkingen”

Op 17-jarige leeftijd stortte Melissa’s wereld in. In tegenstelling tot al haar vriendinnen was ze nog nooit ongesteld geworden. Ook de hormoonprikken die ze vervolgens kreeg om haar menstruatie op te wekken, hadden geen enkel effect. Toen kwam de diagnose: Melissa heeft het MRKH-syndroom. Dat houdt in dat ze geen vaginaal kanaal heeft, maar alleen een kuiltje zo groot als een vingerkootje. “Ik voelde me niet meer compleet.”

Melissa heeft wel werkende eierstokken, maar naast geen vaginaal kanaal ook geen baarmoeder. Ze zal dus nooit zwanger kunnen worden. “Ik had altijd een grote kinderwens, dus het was een hele schok op 17-jarige leeftijd”, vertelt ze. “Ik heb me een lange tijd geschaamd. Ik dacht dat geen enkele jongen me zou willen, omdat ik geen kinderen kon krijgen en seks kon hebben.”

Ik voelde me geen ‘echte’ vrouw meer.

Nare opmerkingen

Nu, drie jaar later, weet ze dat haar syndroom niets is om zich voor te schamen. “Op mijn zeventiende stortte mijn wereld in, maar ik heb mezelf ook beter leren kennen.” Toch is het niet iets dat je zomaar deelt. Tot vorige week had Melissa het aan zo’n vijf mensen verteld. Maar toen ze het verhaal van de 22-jarige Amerikaanse Kaylee (die ook aan het syndroom lijdt) op de site van het AD las en de gemene reacties onder het Facebookbericht, besloot Melissa haar verhaal te delen.

Lees ook: Negatieve reacties op social media lijken erbij te horen, maar waarom?

“Mensen snappen niet dat wat ze neerzetten op Facebook ook gevolgen heeft”, zegt ze. De reacties varieerden van: “Wacht… ze heeft geen vagina? Hoe kan ze dan plassen” tot “Oh, ze wordt niet ongesteld, doe mij ook maar zo’n vriendin” en “Zij kan niet verkracht worden!! Waarom zou zij dit niet willen hebben”. Melissa is er klaar mee. “Als je niks positiefs te zeggen hebt, zeg dan niks. Vragen stellen mag altijd, maar die nare puberale opmerkingen die er gemaakt worden zijn nergens voor nodig.”

Seks is wél mogelijk

Ook zijn er veel reacties over het feit dat Kaylee geen seks zou kunnen hebben. Maar dat is helemaal niet waar, vertelt Melissa. Met haar vriend, die ze via Tinder ontmoette en toen het serieus werd gelijk verteld heeft over het syndroom, heeft ze namelijk gewoon seks. “Seks is moeilijk, omdat er een kuiltje zit waar normaal gesproken een vagina zit. In het begin doet het erg veel pijn, omdat je het moet oprekken. Maar na zes maanden werd dat minder. Wel is het zo dat ik als ik drie maanden geen seks heb ‘opnieuw’ moeten beginnen.” De Amerikaanse Kaylee wil daarom een operatie ondergaan. Ook Melissa wil die ooit ondergaan. “Maar op dit moment niet. Misschien wel over een aantal jaar, maar nu heb ik daar geen behoefte aan. Er zitten ook risico’s verbonden aan de operatie, hij wordt niet veel uitgevoerd. En hij wordt niet vergoed.”

Lees ook: Hoe werkt liefde en seks na een geslachtsverandering? Daniëlle (27) vertelt

Melissa en Kaylee zijn lang niet de enige

Volgens Melissa moeten mensen beseffen dat iedereen de reacties die je plaatst kan lezen. “Denk twee keer na voor je zo’n reactie plaatst. Ik heb elke reactie onder het AD bericht gelezen en het deed mij veel pijn. 1 op de 5000 vrouwen in Nederland hebben het MRKH-syndroom, het is helemaal niet zeldzaam. Jouw dochter, vriendin, tante, schoonzus, schoonmoeder, het kan iedereen overkomen.”

“Mijn boodschap aan meisjes die mijn verhaal lezen en zich herkennen? Ga naar een dokter”, zegt Melissa. “Lees erover op Wikipedia. Voel je niet minder vrouw en schaam je er ook niet voor!”

Je bent niet anders, je bent speciaal.