Sarahaandekook

Meatless Monday: Japanse rijstsalade

Tessa kondigde het al aan in haar artikel: Ik houd van vlees en toch zeg ik: stel één vleesvrije dag per week in. Omdat we niet meer om de redenen heen kunnen, starten wij een revolutie voor de Meatless Monday. Eén dag per week vleesvrij eten, voor je eigen gezondheid, het milieu en de dieren. Om jou (en onszelf) daarbij te helpen, delen we elke maandag een lekker, goedkoop en bovenal vegetarisch recept.

Aangezien wij zelf geen foodbloggers zijn, doen we een beroep op degenen die dat wel zijn. Deze week mogen we een recept van Sarah delen. Op Sarahaandekook.nl schrijft ze tegenwoordig niet meer, maar haar archief is een schatkist aan lekkere recepten. Een kijkje waard dus. Dan nu het gerecht:

Japanse rijstsalade, voor twee personen

Ingrediënten dressing:

  • Sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 eetlepels kikkomansaus
  • 2 theelepels gembersiroop

Ingrediënten salade:

  • 2 espressokopjes witte rijst
  • 1 avocado, in plakjes
  • 1 bosje radijsjes, in plakjes
  • 4 bosuitjes, in hele fijne ringetjes
  • ½ komkommer, in reepjes
  • 1 wortel, geraspt
  • 1 handje wakame (zeewiersalade) of zeekraal (optioneel)
  • 1 stukje verse gember
  • 1 handje pinda’s
  • 2 eetlepels geroosterd sesamzaad

How to:

Kook de rijst gaar en laat het koud worden in de koelkast. Klop alle ingrediënten voor de dressing in een kom en zet weg. Verdeel de rijst over de kommen. Leg de avocado, wortel, radijs, komkommer en zeewier erop. Bestrooi met de pinda’s, bosui, sesamzaad en rasp er wat verse gember over. Besprenkel beide kommen met een paar eetlepels dressing en serveer direct. Eet smakelijk!