Unsplash

Meer chocolade eten maakt gezond: is dat echt zo?

Sommige onderzoekers beweren dat het een goed idee is om iedere dag een stukje pure chocolade te eten. Nou, doe mij maar zo’n ‘chocodieet’ dan. Het klinkt als iets waar ik nú mee wil beginnen, maar tegelijkertijd voelt het tegenstrijdig. Ik kan me voorstellen dat mijn lichaam er juist helemáál niet zo happy van wordt, iedere dag chocola naar binnen werken. Het internet staat bomvol onderzoeken die elkaar flink tegenspreken. Wat is waar? Ik probeerde feiten van fabels te onderscheiden – iets wat overigens niet makkelijk bleek.

‘Chocolade beschermt je huid’

Cacao zit bomvol flavonoïden, superkrachtige antioxidanten. Dat zijn stoffen die vechten tegen agressieve moleculen die jou ziek proberen te maken door lichaamscellen te beschadigen. Als je in de zon ligt komen er ook van die agressieve moleculen vrij in je lichaam. Om de schade te beperken gaan de antioxidanten aan het werk: ze binden zich aan de moleculen waardoor het geen puinhoop wordt. De extra flavonoïden kunnen je een klein beetje helpen met het beschermen van je huid, dus. Hoewel je ze ook binnen krijgt als je noten, vis, groenten of volkorenbrood eet. Je kunt je natuurlijk afvragen wat dan het gezondst is: een hap chocolade of een handje noten. In ieder geval niet doen: je insmeren met chocolade (het gaat om het eten ervan) de zonnebrand laten staan en je volproppen met je lievelingschocolade. We doen: voor een chocoladereep met minimaal 70 procent cacao gaan. En witte chocolade dan? Nou ja, dat mag je eigenlijk sowieso geen chocolade noemen: er zit geen grammetje cacao in en dus gaat het hele verhaal over antioxidanten niet op.

‘Chocolade is goed voor je hart’

Opnieuw moet ik het hebben over die flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat, als je iedere dag één blokje pure chocolade eet, dat positief is voor je bloeddruk en je bloedvaten. Het stofje maakt ze elastischer en wijder, en zorgt dat witte bloedcellen niet aan de binnenkant blijven plakken. Dat verlaagt de kans op hart- en vaatziekten een beetje. Wel gaat het ook hierbij dus om chocolade waar flink wat cacao in zit. Hoe meer, hoe beter. Een bitter tussendoortje dus – je moet het maar lekker vinden. Ik kies liever voor groene thee of bosbessen: daar zit dezelfde stof in, en precies hetzelfde effect werd daarbij ook gemeten. Plus: er zitten minder vetten en suikers in.

‘Chocolade kan helpen af te vallen’

Tja, die quote komt uit de mond van de bekende neurowetenschapper Will Clower. Hij schreef zelfs een boek over zijn theorie: Eat Chocolate, Lose Weight. Daarin legt-ie uit dat een hap pure choco (met veel cacao, want daar gaat het uiteindelijk om) je stofwisseling versnelt en je tevreden laat voelen. Daardoor wil je minder eten en heb je niet de behoefte om te snacken. Bovendien: donkere chocolade bevat weinig suiker, waardoor je wel het gevoel hebt iets zoets te eten, terwijl je bloedsuikerspiegel niet zo piekt. Klínkt logisch. Er zijn dan ook genoeg mensen die bij het stappenplan van de wetenschapper zweren. Ze eten op precieze tijdstippen een stukje chocolade. Anderen vinden het maar niets. Zou jij het willen proberen?

‘Chocolade maakt happy’

Er zitten twee geluksstofjes in in cacao): tryptofaan en fenylethylalanine. Tryptofaan zet je lichaam om in serotonine: een hormoon dat zorgt voor een beter humeur én een tevreden gevoel. Fenylethylalanine is een verliefdheidshormoon. Het wakkert ook andere gelukshormonen. Endorfine bijvoorbeeld, dat ook vrijkomt als je sport of wanneer je zoete of vette producten eet. Heerlijk wetenschapsgebrabbel, maar dat chocolade je gelukkig maakt zit eigenlijk vooral tussen je oren. De hoeveelheden aan stofjes die erin zitten zijn zo klein, dat de effecten ook minimaal zullen zijn. Maar dat jij dénkt dat het jou happy maakt, dat kan wel helpen.

‘Chocolade vermindert stress’ 

Dat hangt een beetje samen met het vorige punt. Met die gelukshormonen die je aanmaakt. Zo kan endorfine een beetje pijnstillend werken – het hormoon remt de adrenaline af die jou stress bezorgt. En ook magnesium kan werken tegen stress: het werkt kalmerend op je zenuwstelsel. Blijft de vraag of de hoeveelheden die er in een blokje chocolade zitten wel iets kunnen doen…

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.