Foto: Flickr/Sebastiaan ter Burg

Leuk stofje dat lachgas, alleen hoe gevaarlijk is het?

Zelf heb ik nog nooit iets met lachgas gedaan, maar als ik het aan een willekeurige vriend vraag is het antwoord eigenlijk altijd “ja, tuurlijk…” Je krijgt een korte high en ligt voor een halve minuut helemaal plat van het lachen. Mijn vrienden blijken niet de enige groep te zijn die het ooit gedaan hebben. Sterker nog, 25% van de jeugd heeft wel eens lachgas gebruikt! Gevoed door deze cijfers ging ik op zoek naar de werking, aantrekkingskracht en gevolgen van lachgas.

Lachgasgebruik in Nederland

Voordat we kijken naar de werking van lachgas eerst even wat statistiekjes. Het opiniepanel van EenVandaag laat met hun onderzoek zien dat 25% van de jongeren tussen 16 en 34 jaar wel eens lachgas heeft gebruikt. Geen dramatisch percentage, maar het betekent toch dat een op de vier eens aan een ballon met lachgas heeft zitten lurken. Van deze 25% nam 60% de eerste keer méér dan een ballon per keer en heeft 41% voor het eerst lachgas gedaan voordat hij of zij achttien was. Slechts 14% van de jongeren had negatieve bijwerkingen, zoals misselijkheid en hoofdpijn.

Hoe werkt lachgas?

Nu we het gedeelte statistiek hebben gehad: wat doet lachgas eigenlijk? Met je brein, je bloed en de rest van je lichaam. Het is namelijk nogal wat, dat distikstofoxide (N2O), zoals de scheikundige naam van lachgas luidt. Interessant feitje: Voordat lachgas de wereld in gebracht werd als recreatief hulpmiddel had het al talloze andere toepassingen, zoals narcosemiddel voor tandartsen of om het motorvermogen te verhogen. Ik denk dat ik wel kan stellen dat deze toepassingen niet echt in elkaars verlengde liggen.

Lachgas bestaat in principe niet zoals zuurstof. Het moet echt gemaakt worden. Dat gebeurt door ammoniumnitraat te verwarmen en de damp daarvan op te vangen, dat is lachgas. Eenmaal opgezogen in je luchtwegen begint het scheikundige proces. Het begint bij je longen: die nemen het lachgas op en vanuit daar wordt het rondgepompt in je bloedbanen en de rest van je lichaam. De stof blokkeert vervolgens zogenaamde neurotransmitters in de hersenen waardoor je een roeseffect krijgt. Je voelt minder en et voilà: je wordt high. Neurotransmitters zijn simpel gezegd stofjes die signalen van en naar de hersenen en de zenuwen geven. Omdat er bij deze roes vaak wordt gelachen, heeft het dus die naam lachgas gekregen.

Na een roes van een minuut of soms langer worden de laatste restjes lachgas uitgeademd. Dat wat niet uitgeademd wordt, wordt afgescheiden door de nieren. Uiteindelijk zul je dus gewoon weer 99,9% clean zijn.

Foto door: Wikipedia Commons

Foto door: Wikipedia Commons Foto door: Wikipedia Commons

Gevolgen

Natuurlijk houden we allemaal van experimenteren met nieuwe dingen die eigenlijk niet goed voor je zijn, dat is menseigen. We zoeken altijd naar dat volgende kickmomentje, hoe klein ook. Alleen, te veel van ‘het goede’ kan heel erg verkeerd gaan. En zo is dat ook met lachgas.

Misschien heb je wel eens gehoord over de extreme gevallen van mensen die op dagelijkse basis lachgas gebruiken. Zo is er ooit een meisje geweest dat in een week zo’n 360 patronen lachgas heeft gebruikt en daarna weer opnieuw moest leren lopen. Hoe het nu met haar gaat weten we niet, maar dokters suggereerden dat ze nooit meer de oude zou worden, en dat is niet zo gek. Er is zelfs een student geweest die 100 lachgaspatronen per dag (!) consumeerde en ook deze patiënt kon uiteindelijk niet meer lopen.

Hoe zit het dan met het gebruiken van lachgas op een wekelijkse basis? Als we het onderzoek van het RIVM en het Trimbosinstituut mogen geloven, wat ik nu dus ook doe, dan zijn 5-10 lachgaspatronen per maand niet schadelijk. Het consumeren van lachgas moet dan wel gebeuren vanuit lachgaspatronen, ballonnen of een slagroomspuit. Deze worden beoogd als ‘veilig’.

Helemaal overtuigd ben ik niet, moet ik bekennen. Je zult mij niet zo snel met een ballonnetje zien zitten. Wat jij doet moet je natuurlijk zelf weten. Maar zoals altijd: wanneer je een partydrug als lachgas gebruikt, doe het dan wel verantwoord!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.