Pexels

Is melk echt zo slecht voor je als je tegenwoordig overal leest?

We worden allemaal steeds bewuster van ons eten. Dat is maar goed ook, voor jezelf, de dieren én het milieu. Maar toch vraag ik me bij een aantal onderwerpen af hoe het precies zit. Zoals bij melk bijvoorbeeld. Ik vind een glaasje melk drinken echt heel goor. Een latte daarentegen vind ik héérlijk. En zo drink ik toch gemakkelijk twee à drie kopjes (warme) melk per dag. Maar hoe slecht is het nou eigenlijk, voor de dieren en voor mezelf, om elke dag melk te drinken?

Tegenwoordig zijn er natuurlijk heel wat vervangers voor koemelk, zoals soja-, amandel-, of rijstmelk (en de rest). Maar ik vind koemelk in een latte toch nog het lekkerste wat er is. Er wordt vaker gezegd dat melk voor de kalfjes is, en niet voor mensen. Klinkt heel logisch. Maar hoe zit dit precies?

Is melk slecht voor je gezondheid?

Volgens het Voedingscentrum bevatten melkproducten eiwit en is het een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Wel bevat melk veel verzadigde vetten, waarmee je het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het Voedingscentrum adviseert dan ook dat een portie melk of melkproducten per dag gezond is. Maar toch geldt dat niet voor iedereen. Er zijn namelijk mensen die een heel slecht gevoel krijgen van melk of zuivelproducten. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Je moe voelen
  • Een opgeblazen gevoel
  • Niet lekker in je vel zitten
  • Slecht kunnen slapen
  • Een slechte huid

Daarnaast zijn er in Nederland zo’n 2,5 miljoen mensen lactose intolerant. Als je dit bent, kun je de lactose uit de koemelk niet verdragen en kun je ontzettend last van je buik krijgen.

Om erachter te komen of jij last hebt van één van deze gevolgen door melk, is het verstandig om melk en zuivelproducten eens volledig uit je dieet te schrappen voor een periode. Als je hierdoor verschil merkt, is het verstandig om te stoppen met het eten of drinken van melkproducten.

Lees ook: Wat gebeurt er met je lichaam als je veganistisch gaat eten?

De koeien

Dan het volgende punt over waarom melk wel of niet slecht zou zijn: de koeien. Want waarom zou je als mens het melk van een ander dier willen drinken? Daarnaast is het goed om te weten dat de koeien continu zwanger gemaakt worden omdat ze anders geen melk kunnen geven. Ik dacht vroeger – heel naïef – dat koeien gewoon altijd melk gaven. Maar niets is minder waar.

Het zit namelijk zo: een koe kan haar eerste kalf krijgen als ze twee jaar oud is. Op dat moment wordt de melkproductie in gang gezet. Omdat een melkkoe zoveel mogelijk melk moet produceren, krijgen de beesten een speciaal dieet dat vooral bestaat uit krachtvoer. Om de melkproductie op gang te houden, wordt een melkkoe elk jaar kunstmatig bevrucht. Als het kalfje wordt geboren, wordt deze meestal direct bij de moeder weggehaald. De koeien hebben het niet altijd erg goed als melkkoe. Maar let wel op: dit gebeurt natuurlijk niet in elke stal.

Oordeel zelf

Uiteindelijk is de keuze natuurlijk helemaal aan jou of je koemelk wil drinken of niet. Het is en blijft een bron van vitamines en calcium, en het vermindert de kans op darmkanker. Het is alleen wel goed om op de hoogte te zijn van hoe deze melk geproduceerd wordt. Mocht dit je toch een beetje tegenstaan, dan zijn er genoeg andere natuurlijke soorten melk die je kunt proberen. En daar komen steeds meer soorten bij. Wie weet is koemelk helemaal niet meer nodig over een paar jaar. 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.