Pexels

In de herfst meer last van haaruitval? 4 tips om dat te voorkomen

Heb jij de afgelopen weken ook wel erg veel haar dat in het doucheputje of in je borstel achterblijft? Ben je het stofzuigen ook helemaal zat omdat de vloer na een dansje weer helemaal bedekt is met haren? Je bent niet enige! In mijn vriendinnengroep gaat het de laatste weken regelmatig over haaruitval omdat al onze haren ineens spontaan lijken uit te vallen. Helaas heb ik er zelf ook last van. Moeten we ons zorgen maken of is dit voorkomen normaal? En wat kun je doen om jouw volle bos zo lang mogelijk te behouden? Ik zocht het voor je uit.

Het herfstseizoen

Ik kan je geruststellen. Je hoeft voortaan niet als Humberto Tan of Jack van Gelder look-a-like door het leven. Schijnbaar vallen er nou eenmaal meer haren uit tijdens de herfst. Dit kan in sommige gevallen tot wel vier keer meer zijn dan normaal. Geen wonder dus dat ik als een soort van Hans of Grietje overal haarsporen achter laat. Die haaruitval kun je krijgen door de zogenaamde ‘herfstdip’. Doordat de dagen donkerder worden, verandert je humeur. Hierdoor zit je misschien net even iets minder lekker in je vel dan in de zomer. Een klein dipje kan al genoeg zijn: je haar reageert hier op. Je hoeft dus geen zware depressie te hebben om haaruitval te krijgen. Verder is het de afgelopen dagen natuurlijk ook een stuk kouder. Ook hier kan je haar wat sneller van uitvallen.

Lees ook: Doorbreek het taboe: kaalheid is helemaal niet erg

Haarcyclus

De belangrijkste oorzaak is waarschijnlijk de cyclus van je haar. Ons haar groeit in drie fases: een groeifase, een overgangsfase en een rustfase. De groeifase duurt het langst: vaak meerdere jaren, maar dit verschilt per persoon en is genetisch bepaald. Logischerwijs groeit je haar in deze fase. De overgangsfase duurt maar een paar weken en gaat vervolgens door in de rustfase die ongeveer 3 maanden duurt. Tijdens die laatste valt het haar dus uit. Gelukkig zit niet al het haar in dezelfde fase want dan zou je dus eens in de zoveel jaar kaal door het leven gaan. Zo’n 90% van je haar zit in de groeifase terwijl de andere 10% over het algemeen in de rustfase zit en uit gaat vallen. Vaak bevindt het merendeel van het haar zich in de zomer nog in de groeifase en komt het dus na de zomer in de volgende fase. Hierdoor heb je in de herfst meer haaruitval.

Wat kun je er aan doen?

In principe zou je dus 4 tot 6 weken meer haaruitval dan normaal kunnen hebben. Mocht het langer duren of krijg je kale plekken? Dan is er meer aan de hand en moet je even naar de dokter gaan. Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om haaruitval tegen te gaan.

  • Allereerst is gezonde voeding belangrijk voor gezond haar. Zorg ervoor dat je voldoende ijzer, zink, vitamine A, en omega-3 binnen krijgt. Die hebben in het bijzonder invloed op je haar. Je kunt deze vitaminen dus eventueel ook extra slikken;
  • Vaak heeft haaruitval ook te maken met een gevoelige hoofdhuid. Om je hoofdhuid gezond te houden, kun je elke week een paar druppels olie op je hoofd masseren en daarna je haar wassen. Verwen jezelf daarnaast af en toe met een lekker haarmasker;
  • Laat je haar zoveel mogelijk natuurlijk drogen en probeer niet te vaak met de föhn en stijltang aan de slag te gaan;
  • Kies daarnaast een shampoo zonder parabenen (chemische stoffen) en wissel regelmatig van shampoo. Je haar en hoofdhuid raken namelijk gewend aan bepaalde ingrediënten en kunnen zelfs overgevoelig raken.

Lees ook: Vitamines kunnen meer voor je doen dan je denkt: een overzicht

Stop met wassen

Waarschijnlijk was jij je haar nu om de dag of zelfs elke dag. Dat is ontzettend slecht voor je haar en dit zorgt ervoor dat alle natuurlijke haaroliën verdwijnen. Op die manier kun je, zeker op de lange termijn, echt last krijgen van haaruitval. Ik ben zelf twee jaar geleden overgestapt van om de dag, naar één keer in de week wassen. En ik merk echt verschil. Mijn haar is veel dikker, minder pluizig en mijn hoofdhuid veel gezonder. Minder je haar wassen is een kwestie van doen. Je kunt het steeds met een dagje afbouwen en voor je het weet wordt het haar pas weer vet na zes dagen. Als ik er haarlak in heb gespoten of bijvoorbeeld gesport heb, dan was ik het gewoon alleen met water. In het begin moet je af en toe een beetje tactisch een strakke staart of een haarband dragen om je vettige haar te verdoezelen. Maar geloof me: je haar went vet snel aan je nieuwe was ritme en wordt er echt gezonder van. Kijk maar, want dit was ik dus vanochtend. 😉

Conclusie

Adem uit en ontspan. Jij kunt dus weer rustig slapen, ook al lijkt het ’s ochtends alsof je een cavia hebt doodgeknuffeld op je kussen. Als het goed is, wordt het haaruitval in de komende weken vanzelf minder. Dat betekent natuurlijk niet dat je moet stoppen met het verzorgen van je haar. Wees een beetje lief voor die prachtige sprietjes op je kop door af en toe een haarmasker te nemen, goede shampoo te gebruiken en niet te vaak te wassen. Want zo heb je er over vijftig jaar ook nog wat aan.