Pexels

Ik word vegan: niet voor de dieren of het milieu, maar voor mezelf

Vegans moeten vaker wel dan niet opboksen tegen negatief stereotypering. Het zouden Starbuckskoffie-slurpende-hipsters met overpriced Macbooks op hun schoot zijn. Die ook nog eens de oren van je kop lullen wanneer ze je een sappige hamburger zien eten. Ondanks dat beeld worden steeds meer mensen van alle rangen en standen vegan. Dit komt vanwege de niet te ontkennen wetenschappelijk bewezen voordelen voor zowel de omgeving, de dieren, als het lichaam. Veel mensen zijn zich niet bewust van alle voordelen die een vegan lifestyle erop nahoudt. Deze (minder voor de hand liggende) voordelen ga ik nu in de spotlights zetten. Ik ben zelf trouwens pescotarïer (ik eet nog vis, en dus geen vlees).

Lees ook: Planeet Aarde is stervende: dit kunnen we zelf doen om haar nog te redden

Bekende voordelen

Dat je vegan zou moeten worden vanwege het dierenleed is inmiddels een bekend liedje. Maar wat voor mij de overhalende factor was om langzaam over te stappen naar veganisme, was niet omdat ik het zielig vond voor de dieren. Daarvoor is het misschien een te-ver-van-mijn-bed-show. Hoe erg het ook was, ik zou wekelijks een filmpje zoals die van dat varkensslachthuis in Tielt moeten zien voordat het blijvende impact zou hebben. De overhalende factor was dit: door te stoppen met het consumeren van dieren gaat je gezondheid er gigantisch op vooruit en draag je het meest effectief bij aan het verbeteren van het milieu. Omdat we anders onze eigen planeet vernietigen, en zo. Dat je er ook nog eens voor zorgt dat miljoenen dieren niet meer worden afgeslacht puur en alleen om hun vlees, is dan een (supergrote) bonus.

Disclaimer: gruwelijke beelden in het filmpje hieronder.

Het voordeel van stoppen met melk drinken

Op het internet (waar anders) ging er een tijdje een gerucht rond dat melk slecht voor je zou zijn. De reden hiervoor zou zijn omdat mensen de enige zoogdieren zijn die na de zuigelingenfase nog melk blijven drinken – en dan ook nog eens van een ander dier (koe, geit, etc.) Dat is vervolgens nooit wetenschappelijk bewezen. Máár! Zuivel kan wel om andere redenen nadelig zijn. Veel mensen hebben bijvoorbeeld best wel eens last van een opgeblazen gevoel in hun buik, winderigheid, en andere zuivelgerelateerde problemen.

Tot op heden zien veel mensen melk- en zuivelproducten als haast onmisbaar in hun dieet. Maar je kunt zuivel prima laten voor wat het is, zonder een tekort aan calcium of eiwitten op te bouwen. Dit geldt ook voor (top)atleten die denken dat ze niet zonder hun eiwitshakes kunnen. Ter illustratie: heb je wel eens gezien hoe gespierd chimpansees en gorilla’s zijn onder hun vacht? Dat krijgen ze voor elkaar met een op planten gebaseerd dieet. Onze magen werken niet anders dan die van hen, dus geen excuusjes.

Lees ook: Eiwitshakes: vrijwel nutteloos en ze doen meer kwaad dan goed

Foto: PexelsFoto: Pexels

Veel mensen krijgen juist teveel eiwitten binnen waardoor je lichaam overuren moet maken om het allemaal aan te kunnen. Dat kan resulteren in diarree, het demineraliseren van je botten, en aftakelende nieren. Een ander ‘klein’ voordeel van stoppen met melk drinken, is dat je niet meer bijdraagt aan dat het overschot aan mannelijke koeien wordt afgemaakt omdat ze geen melk kunnen produceren.

Wist je trouwens dat de enige mensen die goed tegen melk kunnen overwegend blanke mensen (West-Europeanen, Noord-Amerikanen) zijn? Dit komt omdat zij als enige van de mensenrassen op aarde het enzym lactase blijven aanmaken, wat lactose afbreekt. Alle anderen hebben hier veel meer moeite mee. Ikzelf ben donker, en mijn broer, zus, en ik hebben allemaal koemelkallergie gehad toen we jonger waren. Ook nu moet ik nog steeds oppassen dat ik niet teveel kaas en yoghurt eet.

De voordelen van stoppen met vlees eten

Stoppen met het eten van vlees is fijn voor het vee, omdat de dieren niet meer gefokt en gedood te hoeven worden voor jouw en mijn (dare I say achterhaalde) eetgewoontes. Het is ook een fijn idee dat je je koolstofvoetafdruk vermindert en dus zorgt voor minder schadelijke gassen in de wereld. Maar het is vooral fijn voor jou. Eén van die dingen die mensen graag zeggen over de gevaren van vlees eten, en dit ook als reden zien om niet de moeite te nemen op te letten wat ze consumeren, is:

Je krijgt toch overal kanker van.

Het zwakste excuus van ze allemaal. Misschien is het een idee om te stoppen met voedsel naar binnen te werken waarvan al lang en breed bewezen is dat je dáár kanker van ontwikkelt – zoals van rood en bewerkt vlees. Ook voorkom je door geen vlees te eten dat je aderen dichtslibben door hoge maten van verzadigde vetten. Je cholesterol en je hart zullen er ook niet rouwig om zijn. En diabetes blijft ook eerder bij je uit de buurt.

Foto: PexelsFoto: Pexels

Waarom vegan en geen vegetarïer

Als vegetariër ben je aardig goed op weg, maar je bent er nog niet helemaal. Je gezondheid (aangenomen dat je een gebalanceerd dieet volgt) en je koolstofvoetafdruk zijn veel kleiner dan de gemiddelde aardbewoner. Maar veel mensen weten niet dat kaas eigenlijk helemaal niet duurzamer is dan vlees. Dus als je in plaats van vlees overal kaas overheen strooit, dan sla je de plank – op het gebied van milieu, althans – alsnog mis. Eieren zijn het meest duurzaam. De productie hiervan legt het minste druk op het milieu in vergelijking met kaas en vlees, maar het is nog steeds beter om ook hiermee te stoppen.

Lees ook: Veganist zijn en een leuk leven leiden, kan dat wel?

Ze hebben gelijk

Ik schrijf dit soort artikelen om mezelf en anderen met de neus op de feiten te drukken en meer duidelijkheid te scheppen over het hoe en wat. Hoe vervelend je vegans en hun message ook vindt, ze hebben gelijk. Ik vind dat we als maatschappij, maar ook vooral als individu, moeten streven naar het verbeteren van niet alleen onze eigen gezondheid, maar ook die van de rest. Iedereen heeft er baat bij dat jij de beste versie van jezelf bent.

Door bij jezelf te beginnen kun je al zo’n ontzettend grote impact hebben. Door vegan te worden sla je een hoop belangrijke vliegen in één klap. Niet iedereen geeft om het milieu, maar bijna niemand kan zeggen dat hij of zij niet om zichzelf geeft. Dus mocht je het niet kunnen opbrengen voor de omgeving, en niet voor de dieren, dan toch zeker wel voor jezelf en jouw gezondheid?