Unsplash

Ik houd van vlees en toch zeg ik: stel één vleesvrije dag per week in

Ik kom maar gelijk even met de deur in huis vallen: we helpen onze planeet naar de tering. Stiekem weten we dit allemaal allang, maar omdat we er niks van merken, doen de meesten van ons er geen reet aan. “Maar vlees is zo lekker”, “Maar we staan gewoon bovenaan de voedselketen”, “Maar dan krijg ik niet al mijn voedingsstoffen binnen”, uhu. Wat nou als ik zeg dat je gezonder wordt als je minder vlees eet, je het milieu onwijs helpt en – ik hoop toch echt dat je hierom geeft – dieren een beter leven geeft. Je hoeft echt niet gelijk vegetariër te worden. Dat ben ik ook niet, want I luv vlees. Begin gewoon eens met Meatless Mondays, dat houdt in: op maandagen geen vlees eten.

Afgelopen week kwam Toine Timmermans van de Universiteit Wageningen met een schokkend feitje op de proppen: als we ons best doen, kunnen we zo’n 15 kg per persoon per jaar verspilling eten voorkomen. Dat betekent dat jij 150 euro per jaar kunt besparen. 150 euro, ja. Dat zijn héél wat biertjes. Nieuwe schoenen. Een halve modeltreinlocomotief. Waar ook maar je hartje sneller van gaat kloppen. Onder dat verspilde voedsel zit aardig wat vlees, broodbeleg bijvoorbeeld. Vlees is daarnaast ook nog eens fucking duur (vooral mijn grote liefde, de biefstuk, snik). Minder vlees eten betekent dus ook geld besparen.

Daarnaast kwam afgelopen week het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu nog eens met een rapport, waarin eigenlijk staat dat we met z’n allen flink kut bezig zijn en dat we echt minder vlees moeten gaan eten. De productie van voedsel zorgt 1) voor 25 procent van de broeikasgassen uitstoot en 2) voor zestig procent van het verlies aan biodiversiteit (diversiteit in de natuur, dus planten en dieren). Iets meer dan de helft daarvan komt door dierlijke producten. Feit is ook dat de helft van de Nederlanders te zwaar is. Ons land is welvarend, waardoor onze eetgewoontes verspillend, milieubelastend, ongezond en dikmakend zijn. Vlees bevat vaak veel calorieën en is vet.

Lees ook: De typische reacties die ik krijg als mensen horen dat ik vegetariër ben

Gezonder voor jou en het milieu

Mocht je nog meer redenen nodig hebben:

  • Een vegetariër bespaart gemiddeld 727 dieren in zijn leven. Per dag eten wij Nederlanders samen zo’n 400.000 dieren… De leefomstandigheden van die dieren zijn niet best, maar dat wist je natuurlijk allang.

  • Voor de productie van een kg kip is 4.300 liter water nodig, voor een kg varkensvlees 6.000 liter en voor een kg rund zelfs 15.000 liter water. Voor de productie van vlees is jaarlijks dertien keer zoveel water nodig als voor alle Nederlandse huishoudens.
  • Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat het eten van veel (bewerkt) vlees gelinkt is aan hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker. Vegetariërs worden ouder, zijn dunner en hebben bovenstaande problemen dus minder vaak.
  • Om het voer te verbouwen dat de kippen, koeien en varkens nodig hebben, worden kilometers tropisch oerwoud gekapt.
  • In Nederland worden er jaarlijks 570 miljoen dieren gehouden, die grote hoeveelheden fijnstof en zo’n 74 miljard kg mest opleveren (dat weer stikstof, ammoniak en fosfaat bevat en het Nederlandse landschap verzuurt).

Maar hoe?

Zoals ik eerder al zei hoef je echt niet gelijk cold turkey te stoppen met vlees eten. Als iedereen bewuster zou worden, zou dat al een hoop schelen. Start bijvoorbeeld door geen vlees meer op brood te eten. Er zijn genoeg andere lekkere dingen die je op je boterham kunt doen. Of begin met Meatless Mondays, waarop je een vegetarische pizza, pasta of soep eet. Als je het lekker genoeg maakt, mis je het vlees echt niet.

Lees ook: 5 vega kookboeken waarbij je vlees geen seconde mist

Misschien at je in je ouderlijk huis wel elke dag vlees met groentes en aardappelen, oftewel: de Nederlandse keuken in een notendop. Misschien is het daarom een idee om andere keukens te verkennen zoals Thais en Chinees. Mexicaans kun je ook zonder gehakt eten (en met bonen) of vegetarisch gehakt. Eén dagje per week zonder vlees… Hoe moeilijk kan het zijn? Om jou te helpen gaan wij vanaf volgende week recepten zonder vlees delen. Hou daarom de website in de gaten!