Pexels

Ik heb een app die me vertelt dat ik doodga – en dat heeft echt voordelen

Bzz, bzz. Mijn telefoon gaat voor de zoveelste keer af vandaag. Maar deze keer is het geen mailtje, appje of belletje. Het is de app WeCroak met een simpele maar duidelijke boodschap: “Don’t forget, you’re going to die.” Onlangs downloadde ik de app voor 99 cent, en dat is de enige functie die het heeft – mij op vijf willekeurige momenten per dag eraan herinneren dat ik zal sterven. Druk op de notificatie en ik krijg een quote die aanzet tot “contemplatie, bewuste ademhaling of meditatie”. Want uiteindelijk is het een mindfulness-app, een van velen (ook wij bij Ondertussen zijn er fan van). Een morbide en soms griezelige versie van mindfulness.

Mindfulness is een mooi concept. Het maakt je meer bewust van je omgeving, van jezelf en van het moment. Maar de meeste apps zijn zo zweverig. Zeker voor een Brabantse dorpeling als ik kunnen ze nogal pretentieus overkomen. Tot ik op WeCroak stuitte via een interview met de bedenkers. De 27-jarige freelance app developer Ian Thomas en 35-jarige auteur Hansa Bergwall ontmoetten elkaar via Airbnb en op een avond vertelde Hansa hem over een Bhutanees principe. Het principe wordt, zonder eromheen te draaien, verteld in de reclamemail – met als onderwerp “Dood Maakt Je Blij”. Om een echt gelukkig persoon te zijn, moet je vijf keer dagelijks over de dood denken. Hansa zegt dat hij moeite had om zichzelf eraan te herinneren dit te doen, en toen bedacht hij wat veel app developers bedenken: mijn telefoon kan mij eraan herinneren. Zeker omdat het nou niet echt voor iedereen zo makkelijk is om naar de Himalaya te verhuizen waar contemplatie een alledaags ding is, is een app van 99 cent the next best thing.

Dood maakt je blij

Veel mensen zullen WeCroak zien als deprimerend of gewoon onprettig. Denken aan het feit dat je doodgaat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar het is een serieuze filosofische keus, de Bhutanezen zuigen het ook niet uit hun duim. Je kunt het zien als een vorm van nihilisme, absurdisme of hoe je het ook wil invullen. Maar zonder overdreven pretentieus gewauwel heeft denken aan de dood serieuze voordelen, in ieder geval voor mij. In de relatief korte tijd dat ik de app heb, heeft het mij meerdere keren van een stressvol moment afgeholpen. Met een belangrijke deadline of meerdere afspraken in je achterhoofd is het namelijk moeilijk om te genieten van het moment. Maar wanneer ik dan met angst naar mijn telefoon kijk in de hoop geen belangrijk bericht te krijgen, zie ik enkel WeCroak dat mij eraan herinnert dat ik uiteindelijk toch wel dood ga. Wat er eigenlijk staat is dat het leven te kort is om je druk te maken, geniet ervan.

WeCroak mag dan op willekeurige momenten van de dag pingen, het lijkt alsof het altijd op het goede moment komt. Zo had ik vorige week een belangrijke afspraak op school, waar ik enorm tegen op zag. Vijf minuten van te voren gaat mijn telefoon af met de lugubere herinnering. Wat is deze korte afspraak in een heel leven? Een kort afspraakje is niet zo eng of indrukwekkend, mijn onvermijdbare expiratiedatum is veel grootser. Wie had gedacht dat een enkele zin zo’n kalmerend effect kan hebben.

Gebruik je telefoon voor iets anders

Het simpele uitgangspunt – denken aan de dood – en het feit dat de app je eigenlijk grotendeels met rust laat, maakt het voor mij zoveel beter dan menig mindfulness-app. Geen zwoele mannenstem die vertelt dat ik moet ademen (thanks, maar dat doe ik al 26 jaar), of vertelt dat ik moet letten hoe ik mijn koekje naar mijn mond breng (dit verzin ik niet). WeCroak heeft ook amper opties. Het heeft geen feed, je kunt er niet mee kloten, het heeft eigenlijk nul manieren om je af te leiden. De reden is om mensen zo snel mogelijk weer los te maken van hun telefoon. Niet zoals social media waar mindfulness juist tegen werkt, die willen dat je er zolang mogelijk tijd aan spendeert. En ook eigenlijk niet als andere mindfulness-apps die stiekem toch ook graag willen dat je lang op hun app zit.

WeCroak vraagt maar een ding van je, en kan je ook niks anders bieden. En dat is precies wat het zo goed maakt. Een kleine herinnering dat de dood toch wel voor je komt, dus je kunt maar beter zoveel mogelijk van het leven genieten.