Stocksnap

Veel minder douchen en toch net zo schoon blijven: zo werkt het

Het is iets wat we allemaal doen: douchen. Eén of zelfs twee keer per dag. Voordat we naar school of werk gaan meestal, en voor we gaan slapen. Ik vind douchen heerlijk dus ik deed daar gezellig aan mee. Het is een gewoonte voor velen, en eentje die geen dringende vragen oproept. Vragen die we misschien juist wel zouden moeten hebben.

Je vroeg het je misschien niet af, maar het antwoord op de vraag ‘douchen we te veel?’ is steeds duidelijker een niet te negeren JA. En dan nog niet eens vanwege het milieu ofzo, al zal minder douchen het zeker geen kwaad doen. Nee, gewoon omwille van de gezondheid van je grootste orgaan – je eigen huid. Eigenbelang for the win!

Bacteriën zijn lang niet altijd slecht

Even zonder dollen nu. Ik suggereerde het al, maar iedere dag douchen is dus echt niet goed voor je huid. Dit komt doordat als je dat wel doet, en dan vooral met de huid- en haarproducten die je veelvuldig inzet, je iedere keer de natuurlijke balans van de goede bacteriën op je huid verstoort. Bacteriën die er hard voor zorgen om jouw tere huidje te beschermen tegen dat wat daadwerkelijk schadelijk is. En ze kunnen hun werk natuurlijk niet goed uitvoeren als ze steeds worden vermoord door Dove, Andrelon, Nivea (for Men), Fa, enzovoort.

Ik kwam hierachter doordat ik stuitte op een artikel over een man die al dertien jaar niet heeft gedoucht.

Grote kans dat je nu je gelaatsuitdrukking deelt met de man in de gif hierboven, zoals ik toen. De man waar ik het net over had echter, die ongewassen vent hierbeneden afgebeeld, is niet zo maar een man. Deze man is een scheikundige en een ingenieur die tevens het afgelopen decennia en ietsje langer zijn leven heeft gewijd aan het ontwikkelen van een spray zodát hij het kan maken om al dertien jaar niet gedoucht te hebben.

Foto: YouTubeFoto: YouTube

Goede ideeën komen van de raarste plekken

Hij heet David Whitlock, en de beste man kwam op het idee voor zijn spray (hé, dat rijmt) doordat hij paarden zag rollen in aarde.

Why does my horse roll around in its own filth all day?

Dat vroeg hij zich af. Na wat research gedaan te hebben, kwam hij erachter dat paarden dat doen om levende bacteriën in hun huid te wrijven om hun eigen bacteriële flora daarmee te versterken en beschermen. Zeg maar, het tegenovergestelde van wat douchen met zeep is en ook het tegenovergestelde van wat douchen met zeep doet. Na dit vastgesteld te hebben verzon hij een manier om ditzelfde principe toe te passen op de menselijke huid. Hiervoor riep hij zijn huidige bedrijf genaamd AOBiome (vernoemd naar “ammonia-oxidizing bacteria”) in het leven, en voor commercieel gebruik produceren ze onder de noemer ‘Mother Dirt’.

As a society, our perception of ‘clean’ has become confused with the word ‘sterile’.

– Jasmina Aganovic, president van ‘Mother Dirt’.

Een ander groot voordeel wat minder/niet douchen heeft, wat je waarschijnlijk best vaak lekker warm doet, is dat je je huid de kans geeft om te herstellen van die irritante eczeem die maar niet weggaat. Het hete water zorgt er namelijk voor dat je huid uitdroogt. Oftewel, je schept eigenhandig een situatie waarin je je eczeem de optimale kans geeft zich uit te breiden. Niet zo handig. Maar wel iets waar ik me vroeger ook schuldig aan maakte.

Ondergetekende zou ondergetekende niet zijn als…

Omdat ik semi-avontuurlijk ben ingesteld, kan ik als ik eenmaal leer hoe iets beter kan dit niet negeren. Ik moet het dan (wanneer mogelijk en tot op zekere hoogte) toepassen. Anders voelt het voor mij alsof ik stilsta op een vlak waar ik anders vooruit had kunnen gaan. En daarom ben ik vanaf de dag dat ik mezelf had ingelezen minder gaan douchen. Ik ben van één tot twee keer douchen per dag (soms wel drie kwartier lang. Sorry voor de rekening Pa) naar één keer per 2-3 dagen gegaan, en inmiddels soms maar twee keer per week. Dat is dan ook nog eens vaak omdat ik wíl douchen en niet omdat ik vies ben of me vies voel. En zo is me dat bevallen.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

De eerste week of twee was ik er heel bewust mee bezig of ik me nou vies voelde, of niet. De eerste paar dagen vond ik het vies-ish, omdat ik zo ontzettend gewend was lang en vaak te douchen. Maar daarna ging dat gevoel gewoon helemaal weg. Ik voelde me schoon, en ik stonk helemaal niet. Zowel m’n vriendin als m’n familie vertelde ik in eerste instantie niets, en ze merkten niks aan me. Ikzelf merkte ondertussen positieve verschillen.

Mooi meegenomen

Ik heb bijvoorbeeld een eczeemplekje in m’n nek, en die werd gedurende mijn experiment geleidelijk minder. Het begon als vanzelf minder te jeuken, ook als ik een keer m’n crème vergat op te smeren in de ochtend. Het werkte dus echt! Dit motiveerde ontzettend om gewoon lekker door te gaan, in combinatie met dat ik noch mijn omgeving negatieve verschillen bemerkte. Indirect bespaar je ook gewoon echt fucking veel water, zo’n 50 liter per douche. Goed voor de portemonnee, en het milieu.

Lees ook: Nederlandse jongeren staan het langst van iedereen onder de douche, met alle gevolgen van dien

De spray heb ik nog niet en ik gebruik het dus ook niet, maar het zou zomaar kunnen dat ik in de toekomst volledig overstap op de spray. Er zijn trouwens ook nog body wash-producten die je er ook bij kunt gebruiken, het is niet zo dat je overgeleverd bent aan alleen de spray. Wat ik ook grappig vond is dat de grootste afzetmarkt jonge, bewuste mensen tussen de 25 en 35 zijn, die gezond bezig willen zijn. Aangezien ik zelf 22 ben, vond ik dat een leuke anekdote. Mijn zus is trouwens ook veel minder gaan douchen na mijn verhaal, en die merkte hetzelfde verschil als ik. Sinds kort pas is ook mijn vriendin minder gaan douchen, ze had altijd het idee dat ze moest douchen om zich schoon te voelen. Inmiddels heeft ook zij ondervonden dat die opvatting gewoon in haar hoofd zat.

Nu voelt ze zich, en ik quote, “Gewoon schoon”, als ze een dagje overslaat.

De vragen die jij mij wilt stellen

Een paar vragen die je hebt:

  • “Stinkt die wetenschapper/Stink jij dan niet?” Nee, de bacteriën in de spray bestrijden en elimineren de bacteriën die je doen stinken, en ik douche me gewoon op tijd.
  • “Moet je je dan helemaal niet wassen?” Jawel, was iedere dag even je nederregionen en je oksels.
  • “Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd geraakt. Waar kan ik meer vinden over het onderwerp?” Dit is het interview dat mij inspireerde om mijn huidbacteriën wat meer met rust te laten. En voor meer info kun je uiteraard terecht op hun eigen site.

Daarop is te lezen dat ze ook tussenoplossingen aanbieden. Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo extreem als de chemicus die helemaal stopt. Zo kun je de ‘AO+ Mist’ ook gebruiken na het douchen zonder je huidige douchegewoontes aan te passen. Jij blij, want je hoeft niet te veranderen, en je huid blij, want ondanks dat je doucht gaat je huid er drastisch op vooruit.

Soms heb ik het idee dat wij als mens zijnde nogal vervreemd raken van onze natuur. We leven er al zo lang zo ver vandaan dat we bang zijn geworden voor een spinnetje in onze grote, comfortabele huizen. Maar dit soort dingen kunnen ons eraan herinneren dat onze eigen lichamen en de natuurlijke resources van de aarde óók tot veel in staat zijn. En soms meer dan dat we denken…

Je huid is je grootste orgaan, en ook hetgene dat het meeste wordt blootgesteld aan alles en iedereen. Zorg dus goed voor je lichaam! Je hebt er maar één en je moet er nog even mee.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.