Flickr/whatshername

Het gebruik van de zonnebank blijkt nog slechter dan gedacht

Of het nu in de winter is omdat je de zon dan bijna niet meer ziet, of juist vlak voordat je op vakantie gaat om even ‘een kleurtje op te bouwen’: we blijven de zonnebank gebruiken. Ondanks dat er al flink wat artikelen op internet zijn verschenen over de schadelijke gevolgen van zonnebanken. Waarom blijven we het dan toch doen? Tuurlijk, je wilt er niet bijlopen als een zombie met witte melkflessen als benen. Maar is je uiterlijk dan echt belangrijker dan je gezondheid?

Het is inmiddels algemeen bekend dat je van zonnebanken huidkanker kunt krijgen. En hoewel we zo ons best willen doen voor een mooie teint, lijken we niet te beseffen hoe slecht het echt is. Onlangs heeft de New York Times een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Hierbij is een duidelijk verband gevonden tussen het gebruik van de zonnebank en huidkanker. Het aantal mensen met huidkanker is van 17.000 mensen per jaar, naar maar liefst 53.000 (!) mensen gestegen.

Het onderzoek is dan wel gericht op de Verenigde Staten, maar ook in Nederland kunnen we daar nog iets van leren. In 2017 zijn er ook in Nederland maar liefst 900 mensen overleden aan huidkanker. Tijd om hier verandering in te brengen.

Lees ook: Hoe slecht is de zonnebank eigenlijk écht?

Het onderzoek

Volgens de New York Times is de link tussen ultraviolette straling van de zonnebank en huidkanker duidelijker dan ooit. Het onderzoek waaruit dit blijkt, werd geleid door Dr. Jeffrey E. Gershenwald. Hij vertelt dat de meerderheid van melanomen (een vorm van huidkanker) ontstaat door de uv-stralen. Ook blijkt dat mensen die naar de zonnebank gaan, bijna altijd meer dan één keer een bezoekje hieraan brengen. De meerderheid van alle mensen die het afgelopen jaar naar de zonnebank zijn geweest, zijn meer dan tien keer onder de zonnebank gaan liggen. Dat komt omdat de zonnebank best wel verslavend kan zijn. Het warme gevoel van de uv-lampen zorgen ervoor dat er endorfine in je lichaam vrij komt, wat je weer een fijn gevoel geeft.

Veel mensen denken dan ook dat één keertje naar de zonnebank gaan geen kwaad kan, maar dat is niet helemaal waar. Het blijkt namelijk verslavend te zijn om er goed gebruind uit te zien. En ook één keer onder de zonnebank gaan, heeft al schadelijke gevolgen. Het is dus beter om het bezoekje aan de zonnebank helemaal te skippen.

Gezonde alternatieven

Denk je echt niet zonder een gebruinde huid naar buiten te kunnen, dan is een gezond alternatief misschien een beter idee voor jou. Op die manier krijg je wel een mooie teint, maar zonder de schadelijke gevolgen van de uv-stralingen. Hier moet wel even bij vermeld worden dat ook de zon hartstikke schadelijk is voor je huid, want ook via de zon krijg je uv-stralingen. Dat is dan ook de reden waarom het gebruik van zonnebrand zo belangrijk is (ja, ook in de winter).

Tegenwoordig zijn er tal van beauty producten waar je ook een prachtige teint van krijgt, zoals verschillende zelfbruiners. Er komen steeds meer producten op de markt waarmee je zonder zonnebank toch een kleurtje krijgt. Wil je er voor de feestdagen nou helemaal tiptop uitzien, dan kun je altijd nog gebruik maken van een spray-tan. Als je vindt dat je huid, en daarmee je gezondheid, belangrijker is dan er alleen maar goed uit zien, dan kun je de zonnebank voortaan laten voor wat het is.

Heb je geen zin in allerlei producten, maar vind je een gezonde kleur op je snoet wel zo belangrijk? Zorg er dan in ieder geval voor dat je een paar keer per dag naar buiten gaat. Als de zon schijnt, of dit nou in de winter of zomer is, krijg je op die manier toch de nodige vitamine D binnen. En vergeet dan natuurlijk niet om een beschermde SPF-crème op te smeren. 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.