Unsplash

Het drama dat samen slapen heet

Het was vannacht weer raak. De hele nacht heb ik mijn plekje moeten veroveren in bed. Samen slapen is soms als een ware veldslag. Naar dromenland gaan gaat gepaard met veel getouwtrek aan de deken en geduw om een plekje op het matras. En als ik dan ein-de-lijk mijn plekje heb toegeëigend en mijn ogen sluit om lekker te slapen begint hij te snurken. Het romantische plaatje van gezellig samen slapen blijkt in de werkelijkheid nogal wat haken en ogen te hebben. Want ook mijn vriend wil een groot stuk deken en matras. En daar beginnen de problemen.

Natuurlijk is het soms ook fijn. Lekker tegen elkaar aan slapen. Maar die gelukzalige momenten worden soms bruut verstoord. Want na tien minuten tegen elkaar aan liggen wordt het warm. En begeef je je binnen enkele seconden in een tropisch regenwoud onder de dekens. Maar als je dan verder uit elkaar gaat liggen krijg je het weer ijskoud. Het is ook nooit goed. Zelf ben ik ook niet de beste bedpartner. Want hoewel hij snurkt (en dat is echt kut), ben ik nogal beweeglijk. Telkens als ik omdraai lanceer ik hem. Ook niet ideaal. Ik weet het.

Dus voordat we elkaar wurgen met het dekbed of de ander met matras en al het raam uit flikkeren moet er iets veranderen. En daarom ben ik het internet af gaan speuren voor tips. Een paar leerzame lessen waardoor ik straks weer heerlijk kan slapen:

#1 Koop een hééél groot bed

In dit geval is het echt: go big or go home. Een groot bed kan een hoop van je slaapproblemen oplossen. Er is een oude mythe die zegt dat grote bedden slecht zijn voor relaties. Maar van aan elkaar vast plakken als een Siamese tweeling is nog nooit een relatie beter geworden. Dus prop dat kleine kamertje vol met een reusachtig bed en geniet.

#2 Koop een goede matras óf dekmatras

Voelt het alsof je bedpartner salto’s maakt in zijn slaap? Dan moet je misschien overwegen om een nieuw matras te kopen. Ik kwam onlangs tot de ontdekking dat sommige matrassen niet geschikt zijn voor lattenbodems en andere weer niet voor Boxspring. Time to check that.

#3 Twee aparte dekbedden

Ben jij zo’n hebberige slaper die zichzelf helemaal oprolt in de deken als een burrito? En ligt je bedpartner daarom nachten lang te bibberen? Het is een ongezellig oplossing, maar koop twee aparte dekbedden. Hierdoor voelt slapen misschien niet meer als een gladiatorengevecht om de deken. Heb jij het daarnaast altijd koud in bed terwijl de ander loopt te zweten? Met twee aparte dekbedden is dat zo opgelost. Koop een dun en een dikker dekbed en iedereen is blij.

#4 Prepare yourself

Moet jij altijd vroeg opstaan terwijl je bedpartner net een uurtje in bed ligt? Plan dan de avond van te voren al wat je aan wilt trekken. Hierdoor hoef je niet in het donker rond te stommelen of het felle licht aan te doen. Kan je nou echt nooit iets vinden in de ochtend? Investeer dan even in een slaapmaskertje zodat de ander door kan slapen terwijl jij op expeditie in je kast gaat.

#6 Werkt dit allemaal niet? Its time to build a wall!

Heb je al deze tips gebruikt maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan is het tijd voor zwaarder geschut: een kussenmuur. Trek al je sierkussentjes van de bank en bouw een muur tussen jullie in. Hierdoor lig je altijd op je eigen territorium en kan je nooit meer aan elkaar vast plakken. Ook een goeie tip als je met je broertje of zusje een bed moet delen tijdens een familieweekend.

Anderen lazen ook: Problemen met in slaap komen? 5 tips van een ervaringsdeskundige

Men vs women

Van een slechte nachtrust wordt niemand beter. Maar bij mannen is samen slapen én wakker gehouden worden nog erger. Uit onderzoek van de Universiteit Wenen blijkt dat mannen die samen slapen minder goed functioneren de dag erna. Ook hebben deze mannen een hoger level stresshormonen. Vrouwen die een bed delen hebben nergens last van. Zij sliepen juist dieper met partner dan zonder!

Maar hey, wees niet getreurd als je alle tips hebt opgevolgd en niks blijkt te werken. Je hoeft nog maar tientallen jaren met iemand samen te slapen. And time flies when your having fun!