Unsplash

Heb jij weleens ‘zwarte gaten’ na een avond drinken? Dit is waarom

Je kent het wel: je wordt wakker na een avondje stappen en schrikt je dood. In een groepschat zie je allerlei foto’s van je escapades van de vorige avond. Huh? Je kan zelf echt niks meer hiervan herinneren. Maar toch heb jij echt op die bar staan dansen en een peuk gerookt met de bewaker. Wat heb je in hemelsnaam allemaal uitgespookt? Je hoofd lijkt wel een zeef: je mist hele stukken van de avond. Fijn dat je vrienden het nog even kunnen oprakelen, maar ook best akelig dat je zelf totaal niks meer weet. Hoe kan het toch dat sommige mensen zwarte gaten hebben na een avondje drinken?

Dat komt omdat je hersenen hun werk niet goed meer doen. In principe ben je gewoon een leuke avond aan het beleven, maar zijn je hersenen gestopt met het opnemen en opslaan van deze herinnering. Alle leuke óf minder leuke dingen die je beleeft worden namelijk eerst opgeslagen in je sensorische geheugen. Daar blijven ze totdat ze worden opgeslagen in je kortetermijngeheugen, dat is je eerste bewuste geheugen. Pas daarna worden ze opgeborgen in je langetermijngeheugen. Maar bij een avondje drinken gaat het bij die laatste stap mis. Door de alcohol komt er een muurtje tussen het sensorische geheugen en het kortetermijngeheugen en kan je belevenis of herinnering niet worden opgeslagen.

Bij hoeveel glaasjes gebeurt dat dan?

Nou, dat ligt niet aan de hoeveelheid biertjes maar aan het tempo waarop je deze naar binnen werkt. Sta jij in de kroeg vaak drankspelletjes te doen of ad-wedstrijdjes? Dan is de kans op een zwart gat veel groter dan wanneer je het bier rustig zou opdrinken.

Waarom ik?

Je hebt van die vrienden die altijd liters achterover slaan zonder iets te vergeten. Waarom jij precies de pineut bent met die zwarte gaten is niet duidelijk. Natuurlijk komt het bij de een vaker voor dan bij de ander, maar het is misschien ook een teken dat je het eigenlijk iets rustiger aan zou moeten doen. Niet elk lichaam is hetzelfde. Helaas.

Niet schadelijk

Er is wel een lichtpuntje: het is niet extra schadelijk voor je hersenen. Je brein laat je gewoon zo nu en dan in de steek, maar dat is geen reden tot paniek. Wel is het dus een teken dat je echt te dronken bent geweest en dat kan wel schadelijk zijn omdat je verkeerde beslissingen maakt of roekeloos bent. Maar je hersenen worden niet sneller verpest dan bij mensen die geen black outs hebben. Fjieuw!

Toch moeten mensen met zwarte gaten eventjes stil staan bij hun alcoholgebruik. Want ook je vrienden vinden het niet altijd plezierig als je de hele avond hebt gehuild, maar de volgende dag niet meer weet waarom. En niet weten hoe je in hemelsnaam in dat ene bed bent beland is voor jezelf ook niet prettig. Dus: geniet met mate. En vooral met een slakkentempo.

Proost!