Unsplash

Is Ginseng een goed (en natuurlijk) alternatief voor Ritalin?

Ritalin staat bekend als hét concentratiemiddel en wordt door één op de vier studenten gebruikt tijdens het studeren. Toch is en blijft het een harddrug met de gevolgen van dien. Gelukkig zijn er ook natuurlijke middelen die een soortgelijk effect hebben, zoals Ginseng. Dat zou je helpen focussen, onthouden en je inspiratie vergroten. Maar wat is Ginseng precies en hoe wordt het ervaren? Ik zocht én probeerde het uit.

Ginseng is een Koreaanse geneeskrachtige plant. In Aziatische landen gebruiken ze het al jaren als medicijn. Daarnaast stoppen ze het in tandpasta, koffie en sigaretten. Het vergroot je inspiratie, helpt je focussen en onthouden en het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat Ginseng de kans op kanker vermindert, de hersenen beschermt, stress vermindert en dat het een positief effect heeft op je ‘fysiek en mentaal functioneren’. Daarnaast kun je op een verhoogde vetverbranding, verhoogde longfunctie, beter immuunsysteem en meer energie rekenen.

Ginseng vs. Ritalin

Ginseng heeft dus talloze positieve effecten, terwijl Ritalin – op de verhoogde concentratie na – alleen maar nadelen heeft. Het is een harddrug en ook bij mensen die het op recept krijgen, zijn de langetermijngevolgen niet best. De werking van hun hersenen wordt voor altijd veranderd. De gevolgen van Ritalin zijn:

  • Hart- en vaataandoeningen;
  • Depressie;
  • Angst;
  • Zelfmoordneigingen;
  • Slapeloosheid;
  • Je kunt er verslaafd aan raken.

Lees meer: Dit zijn de risico’s van studeren met Ritalin

Het enige dat Ritalin vóór op Ginseng heeft, is dat je je er zo’n vier uur lang door kunt concentreren, terwijl dit bij Ginseng maar ongeveer een uur is. Maar Ginseng is geen drug. Het is een natuurlijk middel waar veel vitaminen inzitten, zoals vitamine A en B6 en zink. Naast alle fysieke en mentale voordelen, helpt Ginseng ook nog eens tegen een kater. Als je je na een avondje stappen niet zo top voelt, schijnt een kopje Ginseng-thee gifstoffen af te voeren en je meer energie te geven. Je kunt er niet verslaafd aan raken, en er zitten geen nadelige effecten aan.

Een ervaringdeskundige aan het woord

Iemand die mee kan praten over de effecten van Ritalin tegenover Ginseng, is Nick (23): “Ik heb concentratieproblemen, vooral tijdens het leren, dus gebruikte ik eerst Ritalin. Ik heb geen ADHD of iets anders waarvoor je Ritalin voorgeschreven zou krijgen, dus kocht ik het van een vriend.”

Van Ritalin werd ik traag, erg rustig, maar juist daardoor kon ik me beter concentreren.

“Alle afleidingen die me eerst heel erg stoorden, zoals m’n telefoon, verdwenen bijna helemaal. Maar ik vond het toch niet zo’n fijn idee, omdat het een harddrug is. En omdat het ook nog eens best moeilijk te krijgen is, besloot ik te zoeken naar iets anders wat hetzelfde werkt. Zo kwam ik bij Ginseng. Als ik dat neem, kan ik me beter focussen. Alhoewel het niet op het niveau van Ritalin zit. Je mag eigenlijk maar twee Ginseng tabletten per dag, maar bij mij doet die dosering helemaal niks, dus schroef ik ‘m wat omhoog. Vaak neem ik er zes, soms acht. Als het eenmaal werkt, merk ik dat ik niet meer op m’n telefoon wil kijken, maar gewoon wil leren. Ik kan me dan focussen op wat echt belangrijk is.”

Zo kan ik normaal bijvoorbeeld geen lappen tekst lezen en onthouden, maar met Ginseng lukt dat wel.

“Ik weet niet zeker of het echt door de stof komt of dat het een placebo-effect is. Maar wat ik er vooral fijn aan vind, is dat het wel helpt én dat geen drug is, je kunt het gewoon bij de drogist kopen.”

Lees ook: Gemiddeld zijn is niet goed genoeg, waar komt deze prestatiedruk vandaan?

Placebo of niet, het helpt

Om dit echt goed te kunnen testen, heb ik zelf ook Ginseng geprobeerd. Nou weet ik ook niet goed of het écht werkt of dat het inderdaad een placebo-effect is, maar ik kon me zeker beter focussen. Normaal gesproken kijk ik zo ongeveer om de minuut op m’n telefoon als ik een lange tijd iets moet lezen. Maar met Ginseng kon ik ‘m makkelijk laten liggen, zelfs als ik een melding kreeg. Daarnaast kreeg ik er meer energie van, die ik gemakkelijk in school kon stoppen. Ik vind het zelf allemaal een beetje raar klinken, want hoe kan een natuurlijk middeltje zo’n effect op je hebben? Misschien is het inderdaad allemaal een placebo-effect, maar zelfs dan verbetert het je concentratie en het is in ieder geval al een stuk beter dan Ritalin. Het proberen waard, dus.