Bram Saeys

Food designer Chloé (24) maakt voedsel efficiënter, gezonder en duurzamer

Vorig jaar oktober was Chloé Rutzerveld één van de winnaars tijdens de Jonge 100 award show. Met haar project ‘Strooop!’ was ze volgens de jury een voorloper in de voedselindustrie en een uniek voorbeeld in de categorie Creators. Ze ontwikkelde namelijk de eerste stroopwafel die volledig van planten is gemaakt. Beter voor het milieu, de boeren en ons! Op de avond van de Jonge 100 award show 2016 verraste Albert Verlinde Chloé met een Jonge 100 award, in de uitzending van RTL Live (check het hier). Nu de Jonge 100 van 2017 in het zicht is, vroegen we haar wat ze sindsdien allemaal heeft gedaan. Een hoop, kan ik alvast verklappen!

Nomineer meteen een veelbelovende jongere voor de Jonge 100 van 2017!

Vorig jaar won je één van de Jonge 100 awards. Wat heeft deze prijs jou gebracht?

“De periode waarin ik de Jonge 100 Creator award won was ongelofelijk druk. Het was vlak voor de Dutch Design Week, waarin ik het project STROOOP! ging presenteren (waarin ik reststromen uit de groente industrie omzette naar stroopwafels). Vanaf begin oktober was het een bizar drukke tijd met veel interviews en publicaties. Ook was ik op tv bij RTL live (voor de Jonge 100), 24Kitchen en zond de VPRO de mini-documentaire die ze over STROOOP! gemaakt hadden uit.

Het is dus lastig te achterhalen wat de Jonge 100 awards mij specifiek gebracht heeft, maar het heeft sowieso een hoop publiciteit opgeleverd. En daarmee heeft het ook bijgedragen aan het vergroten van het draagvlak van mijn studio! Daarnaast heb ik tijdens de award show genoten van een super leuke feestavond samen met mijn vrienden!”

Foto: Daan van BaarsenFoto: Daan van Baarsen

Heb je tips voor andere jongeren met grote plannen en/of goede ideeën?

“Ja, om sowieso door te blijven gaan en niet op te geven als je achter je plannen en ideeën staat! Ook als anderen denken dat het toch niet lukt en goed bedoeld advies geven om op safe te spelen en de gebaande paden te volgen. Als je ergens over gepassioneerd bent zul je er andere dingen voor moeten laten, maar met hard werken en doorzetten zul je je doel uiteindelijk bereiken! Gewoon doen en eraan beginnen!”

Met kleine stapjes de berg opklimmen, als je halverwege de berg bent wordt de piek vanzelf minder hoog.

Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gedaan?

“Sinds het winnen van de Jonge 100 award:

  • STROOOP! expositie Dutch Design Week 2017;
  • Likknikkerbaan ontworpen voor STRP Biënnale met Kunstenaar Tim Scheffer;
  • Ayurveda opleiding in Rishikesh, India;
  • Mardi Himal beklommen, berg in Nepal;
  • Opgenomen in de top 17 van 2017 van het Parool, en DJ100 (de jonge duurzame 100);
  • Genomineerd met STROOOP! voor een Dutch Design Award;
  • Finalist Border Labs Award;
  • Nieuwe versie prototype gemaakt voor In Vitro ME project voor musea in Hamburg en Kolding, Denemarken;
  • Aan een Artist in Residence begonnen bij RAUM, op het Berlijnplein in Utrecht waar ik in een tinyhouse tegenover de Cinemec woon, haha.

Ik ben niet per se trots op één ding. Ik denk dat ik trots ben op de snelle ontwikkeling die ik heb doorgemaakt als jonge creatieve ondernemer/ontwerper. In vrij korte tijd ben ik steeds beter geworden in het begrijpen van mijzelf. Hoe ik functioneer, wat mijn behoeftes zijn en hoe ik mezelf kan motiveren op momenten dat het allemaal niet lukt of ik me eenzaam voel.

Voorheen wilde ik alles het liefst zelf doen. Waarschijnlijk een bepaalde bewijsdrang of trots. Nu heb ik dat niet meer en besef ik juist hoe ongelofelijk waardevol het is om samen te werken met andere kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers.”

Je kunt zoveel meer bereiken als je diverse skills, kennis en netwerken bundelt!

Foto: MAZHO PhotographyFoto: MAZHO Photography

Waar ben je momenteel mee bezig?

“Op dit moment ben ik bezig met een Artist in Residence bij RAUM in Utrecht. Voor deze residentie ben ik aan een nieuw project begonnen: the Future Food Formula. Het is een samenwerking met wetenschappers en studio RNDR, en gaat over groeirecepturen en future farming. Het wordt een installatie die consumenten in staat stelt zelf met groeirecepturen aan de slag te gaan voor het ontwerpen van hun gepersonaliseerde groente. De opening vindt 17 september vanaf 15.00 uur plaats, bij RAUM op het Berlijnplein in Utrecht. Iedereen is van harte welkom! De installatie zal tijdens de Dutch Design Week van 21 – 29 oktober in Eindhoven ook uit te proberen zijn.

Daarnaast werk ik aan een aantal experimentele diners en de expositie voor de Dutch Design Awards waar STROOOP! voor genomineerd is. Ook ben ik mijn eerste solo expositie aan het voorbereiden. Deze gaat over future food en de combinatie tussen technologie, wetenschap en kunst en zal in november en december bij IMPULSE (het innovatiecentrum van Wageningen Universiteit) te zien zijn.”

https://www.instagram.com/p/BW98WJ6huo7/?hl=nl&taken-by=chloerutzerveld

En wat zijn je toekomstplannen?

“Volgend jaar wil ik een boek gaan maken waarin mijn food-design werk van afgelopen vijf jaar gebundeld wordt. De projecten die design, technologie en wetenschap combineren en alternatieve manieren van voedsel productie en consumptie opperen zullen inclusief onderzoek, experimenten en recepten gebundeld worden rondom maatschappelijke voedselvraagstukken.

Begin 2018 ben ik van plan om een crowdfunding campagne te starten om het boek te gaan produceren! Het zou mooi zijn als het volgend jaar tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd kan worden.”

De Jonge 100
De Jonge 100 is de lijst van de 100 meest veelbelovende jongeren t/m 25 jaar van Nederland, die Ondertussen.nl jaarlijks samenstelt. Ben of ken jij iemand die op de Jonge 100 van 2017 hoort te staan? Nomineren kan via deze link!