Er komen steeds meer fastfoodketens – en dat is een kwalijke zaak

Wie op Utrecht Centraal op zoek is naar een ongezonde snack hoeft niet ver te zoeken. Sinds dit jaar zijn fastfoodketens Dunkin’ Donuts, Five Guys, TGI Fridays en Pizzahut nagenoeg buren van elkaar op het station. Liefhebbers van hamburgers, donuts en pizza kunnen hun hart dus ophalen. Nog nooit vestigden zoveel Amerikaanse fastfoodketens in Nederland als in 2017. We hebben de vettige burger massaal in onze armen gesloten. En dat is, als je het mij vraagt, een kwalijke zaak.

Natuurlijk ben ik niet vies van een frietje of een donut op zijn tijd, maar van deze invasie moet ik even slikken. Want waar het eerste Nederlandse avontuur van Dunkin’ Donuts in de jaren 90 finaal mislukte, is de keten nu here to stay. De donutwinkel wil op termijn veertig winkels openen in ons kikkerlandje en ook hamburgertent Five Guys heeft grootse plannen. En hun komst heeft ze geen windeieren gelegd: volgens cijfers van het CBS stegen de verkopen van fastfoodrestaurants in 2017 met 8.9%.

Barack Obama is in ieder geval fan van Five Guys. Het is zijn lievelingsfastfoodketen.

Al lang geen taboe meer

Best gek, als je je bedenkt dat het tegelijkertijd ook een trend is om zo gezond mogelijk te eten. Aan de ene kant vliegen de quinoaburgers en de acaï bowls je om de oren en aan de andere kant bikken we graag een vette donut. Maar deze twee uiterste kunnen blijkbaar prima door een deur. Steeds meer fastfoodketens hebben gezonde opties op hun menu en een salade bestellen bij de McDonald’s is al lang geen taboe meer.

Zoete meuk

Toch blijft het een lastige kwestie. Ik vraag me af waarom gemeentes en projectontwikkelaars deze grote ketens toelaten. Natuurlijk is het de keuze van de consument, maar als overheid moet je ook je burgers in bescherming nemen. Bovendien zitten we allemaal met de gebakken peren als straks de halve Nederlandse bevolking overgewicht heeft. We weten namelijk allemaal dat we niet naar de Five Guys gaan voor een salade. In Amerika hadden ze bij de eerste fastfoodketens ook niet gedacht dat het hun hele cultuur zou veranderen in een samenleving waar obesitas hét gesprek van de dag is. Het is nou eenmaal hartstikke verleidelijk die lekkere burgers en zoete meuk.

Dus, laat die ketens lekker in Amerika blijven met hun dikmakertjes. Dan blijven wij lekker aardappels, vlees, groente eten. En slank.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.