Unsplash

Anti-trend: Eindhoven is een walhalla voor junkfood

We doen het met z’n allen best wel goed de laatste tijd, vind je niet? Je komt steeds vaker veganisten tegen, gezonde eettentjes poppen uit de grond als de even zo gezonde paddenstoelen en het gevecht tegen minder suiker gaat maar door. De laatste tijd blijft er op feestjes waar ik kom zelfs drank over omdat mensen (tijdelijk) stoppen met drinken. Maar in Eindhoven lijkt het nét iets anders te gaan: de ene na de andere junkfood tent opent er. Zo heeft enkele tijd geleden burgertent Five Guys hun eerste vestiging geopend, en ook Taco Bell besloot in Eindje te beginnen. Dunkin’ Donuts (komt eraan), Pizza Hut, Papa John’s en TGI Friday’s hebben ook interesse. Maar we hebben ook gewoon McDonald’s, Burger King, KFC, meerdere pizzatenten en ga zo door. Nou denk je, A’dam ook. Maar Eindhoven is wel een pittig stukje kleiner. De GGD is bezorgd. What’s up?

Je zou misschien zeggen dat het mooie trekkers zijn om meer mensen naar de binnenstad van Eindhoven te krijgen. Maar de GGD vindt gezonde voeding juist heel belangrijk en zegt tegen het Eindhovens Dagblad: “Meer aanbod zorgt voor meer consumptie. Wij staan niet te juichen als er weer een keten de deuren opent.” Ook het Voedingscentrum is kritisch. Tegen het ED zeggen ze: “Als je maar genoeg fastfoodrestaurants passeert dan gaan de meeste mensen uiteindelijk voor de bijl. Ook al was je helemaal niet van plan om iets te gaan eten.”

Lees ook: 26 simpele manieren om gedurende de dag meer groente te eten

De gemeente lijkt het niet zo erg te vinden. Die geeft vooral om de concurrentieslag om de bezoeker en ziet het als onderdeel van de opkomst van de horeca. “En”, zeggen ze: “ze verkopen niet per definitie ongezonder eten dan gewone restaurants.” Wat dan weer wel grappig is, is dat ze volgens hun eigen horecabeleid mikken op kwalitatief goede horeca die “het straatbeeld veraangenaamt”. Nou vind ik Five Guys hartstikke lekker, maar om nou te zeggen dat het er gezellig uit ziet. Niet echt.

Foto: Compfight/Håkan DahlströmFoto: Compfight/HÃ¥kan Dahlström

Hoe komt dat dan?

Maar hoe komt het toch dat al Amerikaanse fastfoodrestaurants Eindhoven als de perfecte springplank zien voor de rest van Nederland? Wellicht komt het door de vele buitenlandse gasten uit bijvoorbeeld België, of de aan de TU studerende Spanjaarden en Indiërs. Ik wil graag geloven dat het door de Brabantse nuchterheid komt. Al dat hippe, healthy food gezever is meer iets voor noorderlingen. Hier in het zuiden zijn we meer van het bourgondisch genieten, van het gewoon normaal doen. Ik bepaal zelf wel wat goed voor me is. En als ik zin heb in een hamburger? Dan eet ik die.

Lees ook: Wat gebeurt er met je lichaam als je veganistisch gaat eten?

Maar deze Brabantse nuchterheid ligt wellicht samen met de wettelijke vrijheid die horecatenten genieten in Eindje. Het is niet zo makkelijk om dit soort tenten tegen te gaan. Nieuwe wetgeving, die pas in 2021 van kracht wordt, biedt wel mogelijkheden. Maar of Eindhoven dit daadwerkelijk doet, is nog maar de vraag. Het voorlopige bestemmingsplan van de stad staat toe dat er vrijwel overal horeca mag komen. Het horecabeleidsplan heeft eigenlijk ook schijt. Tegenwoordig zie je juist vaak in bestemmingsplannen dat er onderscheid gemaakt wordt tussen restaurants en fast-foodrestaurants. In Amsterdam Zuid zag je hierdoor dat er geen plek was voor New York Pizza, nog een fastfoodrestaurant. NYP zei dat het een gewoon restaurant was, maar de gemeente kreeg gelijk.

In Eindhoven is dit voorlopig niet. Dus openen al deze tenten waar ze maar willen hun fastfoodrestaurants. Vinden we het erg? Nee hoor. Toen Taco Bell opende, stond er nog wekenlang een rij. De eerste keer dat ik naar Five Guys ging hier, stond ik een half uur in de rij. Dus luister, even geen zin in die biologische quinoaburger? Kom gezellig naar Eindhoven. Pakken we eerst lekker een burgertje, knallen we daarna wat pilsjes op Stratumseind. Eindhoven de vetste gekste.