Unsplash

Een doel hebben in je leven is goed voor je gezondheid: hoe zit dat?

Diep van binnen is er maar een ding dat we allemaal willen: gelukkig zijn. Maar is je goed voelen genoeg om een gelukkig leven te leiden? Volgens flink wat onderzoeken is de sleutel juist je leven betekenis geven. Een doel vinden in je leven, zorgen voor voldoening. Dat is het idee. Want het maakt je niet alleen gelukkiger, het blijkt dus ook dat je leven er gezonder door wordt. Dat wil je toch ook?

Betekenis geven aan je leven is gelinkt aan iets dat “eudaimonic” welzijn heet. Dit gaat om zelfontplooiing en zelfontwikkeling. Daarnaast heb je ook hedonistisch welzijn, en dat gaat over plezier hebben en je eigenlijk gewoon lekker voelen. Het perfecte voorbeeld om dit te onderscheiden is bijvoorbeeld de luier vervangen van je pasgeboren neefje. 100% dat je dit niet leuk vind, dat het je geen echt plezier geeft. Maar je doet het toch, omdat het goed voelt om voor iemand te zorgen. Laat me je vertellen, dat het niet alleen goed voelt om iets goed te doen: het is ook goed voor je.

Lees ook: Een ode aan het dorp: waarom we in kleine gemeenten gelukkiger zijn

Zo is een betekenisvol leven leiden gelinkt aan betere slaap, minder kans op gezondheidsproblemen als hartaanvallen en dementie, en minder kans om vroeg te sterven. In deze studie werden 951 mensen zeven jaar lang gevolgd. De mensen die vaker aangaven dat ze meer een gevoel van een doel in hun leven hadden, hadden 2,4 keer zo weinig kans op Alzheimer en nog veel minder kans op andere kleinere cognitieve problemen. Een andere studie volgde meer dan 6.000 mensen over de span van 14 jaar. Ze zagen dat mensen met meer een gevoel van een doel in hun leven zo’n 15 procent minder kans hadden om vroegtijdig te sterven tegenover mensen die doelloos door het leven gingen.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Leven kun je leren

En het beste van dit allemaal? Je kunt het leren. Een doel hebben in je leven is iets wat je kunt creëren en het gevoel van betekenis iets wat je kunt vormen.

Zo werden er in een kleine studie twee groepen vergeleken: een steungroep voor mensen met uitgezaaide kanker die vooral gefocust was op steun, en eentje die vooral bezig was met betekenis vinden in het leven. Bij de eerste groep werden dingen besproken als steun, hoe je omgaat met de medische testen en hoe je praat met de mensen die voor je zorgen. Bij de tweede groep ging het vooral over betekenis van het leven voor en na kanker, hoe mensen in het leven staan en dingen die de mensen hebben gedaan en nog willen doen. Wat blijkt? De tweede groep, degene die zich vooral focussen op levensbetekenis, hadden minder fysieke symptomen, een hogere kwaliteit van leven, voelde zich minder hopeloos en wilden over het algemeen vaker verder met het leven.

Uit deze studie blijkt dat wanneer scholen lessen aanbieden waarbij jongeren positieve emoties en betekenisvolle gebeurtenissen mogen bespreken, dit goed is voor hun psychologische welzijn. Bovendien beschermt het tegen latere uitdagingen in hoe ze zich moeten gedragen.

Lees ook: Nee, je hebt niet per se een relatie nodig om gelukkig te zijn

Het zijn slechts twee voorbeelden over hoe praten al kan helpen. Praten over betekenis en de doelen in je leven kan enorm helpen. Maar daadwerkelijk actie ondernemen werkt wellicht nog veel beter. In deze studie lieten ze 16-jarige kinderen met basisschool kinderen dingen doen. Helpen met huiswerk, koken, sport, whatever. De kinderen die dit soort vrijwilligerswerk deden hadden minder kans op ontsteking, betere cholesterol en een lager bmi vergeleken met de tieners die ze op de wachtlijst zetten.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Geef betekenis aan je leven

Het klinkt zo zweverig, maar de sleutel tot een gelukkig en gezond leven is dus echt een doel hebben in het leven. Door iets te doen waar je niet alleen ’s ochtends voor uit bed wil komen, maar ook ’s avonds trots op kunt zijn. Dat je terug kunt kijken op je dag en overtuigd kunt zijn dat je een verschil hebt gemaakt. Hoe klein of groot het ook is, doe wat je kunt. Doe het voor je buurman, je oma of van mijn part je kat. Maak de wereld een betere plek.