budget eten

Duurzame Dinsdag: 5 x budget eten à la Miek

Op jezelf wonen is duur en dan heb ik het niet over de stapavondjes, etentjes enzovoorts, maar over… boodschappen. Ontbijt, lunch diner. En als het even kan ook nog de nodige snacks verspreid over de dag. Een wijntje of biertje ’s avonds heb ik hier nog weg gelaten (want die kosten vaak het meeste geld). Het liefst wil je gevarieerd eten, gezond zijn en niet té veel geld kwijt zijn aan je boodschappen. Het is vandaag Duurzame Dinsdag, dus speciaal voor jou heb ik een aantal gerechten op een rijtje gezet (kan zelfs onder de euro zitten). Hiermee kom je niet alleen goedkoop de maand door maar eet je ook nog eens lekker. Bij deze: 5 budget-studenten-gerechten uit Mieks keuken.

1. Spinazie pasta à la crème
Dit is denk ik mijn favoriet, omdat hij ook het goedkoopst is. Alles wat je nodig hebt is: een pakje diepvriesspinazie a la crème en de goedkoopste pasta. Bij de Albert Heijn heb je al een halve kilo penne voor nog geen 0,50 cent. De spinazie kost ook rond de 0,45/0,50 cent. Voor een euro of net iets meer (variërend per supermarkt natuurlijk) heb je een lekker en gezond maal op tafel gezet. Je kan het zelf natuurlijk zo gek maken als je wilt, door vlees of Parmezaanse kaas of meer groenten toe te voegen, maar in principe is het al een gerecht. Kook de pasta en gooi de spinazie à la crème in een andere pan. Mix ze samen en voilà!

2. Macaroni in de basis
Macaroni, macaronikruiden en macaronigroenten. Heel makkelijk te maken en slechts een paar euro. Ook hierbij geldt hetzelfde: je kan het zo bijzonder maken als je zelf wilt, maar je kan bijvoorbeeld ook voor een simpel alternatief kiezen en een andere pasta kiezen. Ik ben bijvoorbeeld zelf geen fan van macaroni. Maar met een andere type pasta vind ik het wel weer erg lekker.

3. Kipschnitzel met aardappeltjes en groenten
Vroeger at je waarschijnlijk vaak thuis groenten met vlees en aardappeltjes. Echt een gerecht wat mijn ouders ook bijna dagelijks maakten. Lekker, goedkoop en gezond. Het is Hollandse pot, maar blijft heerlijk, toch? Zelf ben ik het type dat altijd het lekkerste eerst eet en het meest vieze tot het laatste bewaart (oeps, vol!). Aardappeltjes zijn rond de 0,50 cent. En als je goed zoekt dan vind je vast nog een verpakking met een kortingssticker omdat het product bijna over datum is. De schnitzel kost meestal een euro en een beetje. Maar je kan ook kiezen voor een andere vleessoort die in de aanbieding is. Verschillende blikken groenten zijn te vinden in de schappen voor een vriendelijk prijsje. Persoonlijk vind ik de groenten uit de blikken soms nog lekkerder dan de verse groenten. Daarnaast zijn diepvriesgroenten bijvoorbeeld ook veel goedkoper en vaak ook gezonder. Extra pluspunt: er is vaak bijna geen bereiding nodig. Het vlees en de aardappeltjes hoef je alleen maar even te bakken en de groenten kunnen soms zelfs opgewarmd worden in de magnetron. Of even koken in een pannetje.

4. Soep (groente naar keuze)
Eén van mijn favoriete maaltjes: courgettesoep. Ik heb zo vaak avonden met vrienden dat we in de middag de soep alvast klaarmaken en hiermee lunchen én avondeten. Je hebt in principe alleen ui, knoflook, courgette (of als je een andere soep wil natuurlijk een ander soort groente) en water nodig. Snij de uitjes en knoflook, bak die vast lichtjes in de pan en gooi het water en de groenten erbij. Laat alles zacht worden en ga vervolgens met de staafmixer erdoorheen. Heb je die niet? Dan kun je ook alles in een smoothie-apparaat gooien. Je kan het verdikken met aardappeltjes of room, maar is niet per se nodig. Ik vind soep heerlijk, en het is ook nog eens mega goedkoop om te maken. Win-win toch? Nodig wat vrienden uit die het soepje bij je komen eten en vraag of zij een stokbrood of wijntje meenemen. Samen heb je een heerlijke avond voor maar een paar euro. En het handige van soep is dat je er vaak ook nog meerdere dagen van kunt eten.

5. Hartige taart
Eieren, room en bladerdeeg zijn de basis van een hartige taart. Naar mijn mening hoort kaas hier ook bij, maar dat is persoonlijk. De rest kun je zelf invullen met bijvoorbeeld cherrytomaatjes, spekjes of spinazie. Kies uit wat je lekker vindt en voeg het toe. Zelfs met de soort kaas kun je variëren, het is bijvoorbeeld erg lekker om brie te gebruiken, is één van mijn favorieten (alles met kaas trouwens). Heel makkelijk om te maken, want het internet (bless the internet!) staat vol met recepten. Meestal leg je het bladerdeeg netjes in een ovenschaal of taartvorm, mix je de andere ingrediënten samen en kunnen die er boven op. Zet het een tijdje in de oven en je kunt smullen. Altijd lekker om de kaas op het eind bovenop te doen. Voor een paar euro zit je de hele avond vol en je pluspunt: de eieren kun je de volgende dag gebruiken voor het ontbijt.

Vul je week dus lekker met deze gerechten als je een beetje krap bij kas zit. En als het kan dan schuif je in het weekend lekker aan bij je ouders. Wedden dat jij voor tien- of vijftien euro rond kan komen deze week? Wat is jouw favoriete budgetgerecht?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.