Unsplash

Doei slaapproblemen: dit levert het op als we de zomertijd afschaffen

Hoewel we op dit moment nog middenin de winter zitten, zijn er genoeg mensen die met hun gedachten al in het voorjaar zijn. Dat betekent natuurlijk langere dagen, want de klok is dan weer een uurtje verzet. Tenminste… De EU gaat opnieuw stemmen over afschaffing van de zomertijd. Toen we jullie op Facebook vroegen of jullie dat een goed idee vonden, kwamen er zoveel reacties op, dat we het tijd vonden om de voors en tegens goed uit te leggen.


Uit een onderzoek van de Europese Commissie in 2007 bleek dat de zomertijd meer voor- dan nadelen heeft. Toch zijn in sommige landen van de EU lang niet alle burgers voor de zomertijd. In Nederland was destijds zelfs 91 procent tegen. De EU gaat nu stemmen, omdat de zomertijd alleen kan worden afgeschaft als iedereen mee doet. Dit in verband met het verkeer (zoals treinen) dat de grens overgaat.

Waarom de zomertijd wél moet blijven

Als de zomertijd wordt afgeschaft kun je doei zeggen tegen de lange zwoele zomeravonden. Op de langste dag van het jaar is het nu donker om 22:05 uur. Dat betekent dat het zonder zomertijd al om vijf over negen donker is. Tel daarbij op dat het daardoor ook sneller zal afkoelen. Voor de mensen met een 9 tot 5 baan is dit natuurlijk superslecht nieuws. Je zit al de hele dag smachtend naar buiten te kijken voor de ventilator en als je dan eenmaal buiten bent is de avond al praktisch voorbij. Oké, dit is natuurlijk overdreven, maar je kunt dan wel minder van de zomer genieten.

Verder blijkt een uur extra licht in de avond tot minder verkeersdoden en minder criminaliteit te leiden. Het bevordert daarnaast het toerisme, en ook wijzelf blijven langer op het terras zitten. Ten slotte is de zomertijd, zoals je misschien wel weet, in 1977 ingevoerd om energie te besparen.

Lees ook: Wat gebeurt er met je lichaam als je nooit meer een wekker zet?

Waarom de zomertijd moet worden afgeschaft

Je vraagt je na het lezen van de voordelen misschien af waarom we dan in hemelsnaam nadenken om de zomertijd af te schaffen. Dat komt omdat er ook aardig wat tegenargumenten zijn te benoemen. Die energiebesparing bijvoorbeeld? Daar blijkt uiteindelijk niet veel terecht van te komen. Er zijn onderzoeken die een kleine toename aan energiebesparing laten zien, maar er zijn evenveel onderzoeken waaruit blijkt dat de zomertijd geen energie bespaart. Sommige onderzoeken tonen zelfs meer energieverbruik omdat mensen de airco aandoen.

Volgens onderzoek van professor Martha Merrow aan de Rijksuniversiteit, lijdt tachtig procent van de mensen twee keer per jaar aan een sociale jetlag. “Mensen zijn aan het werk, terwijl ze van hun biologische klok op bed zouden moeten liggen. Daardoor presteren ze slechter op hun werk”, legt ze uit. Je zou denken dat een uurtje niet veel uitmaakt, maar de verzetting is toch erger dan gedacht. Vooral voor de Nederlanders met slaapproblemen (1 op de 5 mensen), leidt het verzetten van de klok tot mindere productiviteit. Er zijn ook aanwijzingen dat slaapgebrek tot hartproblemen kan leiden en dat het aantal hartinfarcten toeneemt na het verzetten van de klok. Duitse hoogleraar Till Roenneberg, die al veertig jaar onderzoek doet naar de invloed van de klok op het bioritme, schat dat de maatschappelijke kosten van het verzetten van de klok in Duitsland zo’n 60 miljard euro per jaar is.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Lees ook: 20 jaar onderzoek naar slaap wijst uit: hoe korter je slaapt, hoe korter je leeft

Waarom er de hele tijd zomertijd moet worden ingesteld

Alhoewel er in de zomertijd minder verkeersdoden vallen, leidt de wintertijd tot meer ongelukken. Onder voetgangers is het aantal slachtoffers drie keer en onder fietsers twee keer zo groot, berekende Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Het is daarom ook een idee om de zomertijd niet af te schaffen, maar juist het gehele jaar door in te stellen (wintertijd is de originele tijd). Volgens de stichting zijn mensen ’s ochtends frisser dan ’s avonds en is het daarom beter de avondspits in daglicht te kunnen doen.

Uit Deens onderzoek blijkt daarnaast dat het aantal depressies in de maand nadat de wintertijd is ingegaan met acht procent toeneemt. De onderzoekers hebben in dat percentage al het slechte weer, minder daglicht en eenzaamheid door de aankomende feestdagen meegenomen. Dit komt waarschijnlijk omdat het uurtje licht van de namiddag naar de ochtend verschuift en we dan nog in bed liggen of onder de douche staan.

Zonder nadelen is het gehele jaar zomertijd hebben ook niet. In de winter zal het dan pas om tien uur ’s ochtends licht worden… Dan wordt het nóg moeilijker om je warme bedje te verlaten. Wat denk jij dat de beste oplossing is? Laat het weten in de reacties onder de Facebookpost!