Flickr/shimrit

Deze effecten had het stoppen met de pil op mij

Hoewel het vroeger zo normaal was dat vrijwel alle meiden de pil slikten, lijkt dat tegenwoordig niet echt meer het geval. In eerste instantie dacht ik dat het vooral in mijn vriendinnengroep voorkwam dat we massaal stopten en overstapten op de spiraal. Maar het lijkt erop dat we te maken hebben met een trend, want ook uit cijfers komt een daling naar voren. Hoewel de pil nog steeds de meest gebruikte methode van anticonceptie is, is het gebruik ervan van 61% naar 50% afgenomen. In dit artikel leg ik je uit waarom ik gestopt ben, waar ik tegenaan liep en wat voor alternatief ik gebruik.

Uit het ‘Seks onder je 25e’ onderzoek, waarvoor ruim 20.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar zijn ondervraagd, blijkt dat vrouwen vaker voor andere anticonceptiemiddelen in plaats van de pil kiezen. Met name het spiraaltje wordt veel gebruikt: 11% kiest hiervoor, wat een verdubbeling ten opzichte van 2012 is.

Vriendinnen

Toen een aantal van mijn vriendinnen een paar jaar geleden stopten met de pil en ervoor kozen om een spiraal te laten plaatsen, begon ik me af te vragen of het voor mij ook tijd werd om met de pil te stoppen. Ik bedacht me dat ik al die jaren – zo’n tien jaar welteverstaan – zoveel hormonen in mijn lichaam heb gestopt. Het feit dat ik niet precies wist hoe mijn lichaam zou zijn zonder al die hormonen, gaf me een gek gevoel. Ik ging me wat meer verdiepen in wat de pil eigenlijk allemaal doet met ons lichaam en kwam erachter dat er vrijwel geen recent onderzoek naar gedaan is.

Stoppen met de pil

In principe was het niet zo dat ik ergens last van had voordat ik besloot met de pil te stoppen. Ik voelde me zoals ik me al een aantal jaar voelde, ik slikte het al lang genoeg om niet meer echt te weten hoe ik me normaal zou moeten voelen. Daarnaast vond ik het ook erg onhandig: ik sliep vaak bij mijn vriend en had niet altijd al m’n spullen bij me. Hierdoor kwam het wel eens voor dat ik dus ook geen pilstrip bij me had. Ik was totáál niet van plan om zwanger te worden dus racete ik weer huis om het op te halen. Ook dat leek me een handig voordeel om te stoppen: je hoeft niet elke avond meer aan de pil te denken.

Ik heb een tijdje nagedacht over de Nuva ring, maar hoorde daar niet al te positieve verhalen over uit mijn omgeving en besloot daarom toch te kiezen voor een spiraal. Omdat je ongesteldheid een stuk heviger kan worden door een koperen spiraal, koos ik voor de spiraal met hormonen. Omdat deze hormonen niet door je hele lichaam gaan en alleen in de baarmoeder blijven zitten, leek me dit een geschikt alternatief. Maar omdat ik doodsbang was om die te laten plaatsen, stelde ik dat steeds uit. Totdat de voorraad van mijn anticonceptiepil op was en dat het ultieme moment was om gewoon over te stappen. Uiteindelijk bleek het plaatsen van het spiraal ontzettend mee te vallen en kan ik het nog steeds iedereen aanraden.

Lees ook: Cellulite en striae: waarom is het bij vrouwen erg en bij mannen niet?

Pilvrij

Toen ik die stap uiteindelijk wel durfde te nemen, en vanaf toen dus pil-vrij door het leven ging, merkte ik pas wat zo’n klein mini pilletje allemaal met je kan doen. Wat het allemaal met je gesteldheid kan doen. Ik kon soms zó kwaad zijn op iets, zonder dat ik echt wist waar dat door kwam. Zeker geen pretje dus. Toen ik eenmaal gestopt was met de pil, merkte ik al vrij snel dat dit een stuk minder was. Ik kon mijn gevoelens veel beter aanvoelen, had geen hoofdpijn meer (tenzij het een kater was, maar we weten allemaal waar dat dan door komt…) en ben vanaf het moment dat ik de spiraal heb laten plaatsen nooit meer ongesteld geworden. Dat laatste hoeft trouwens lang niet bij iedereen zo te zijn, maar is voor mij een groot voordeel.

De voor- en nadelen

Tegenwoordig zijn er dus behoorlijk wat vrouwen die stoppen met de pil. En iedereen reageert er natuurlijk anders op. Maar omdat je de pil (waarschijnlijk) al zo lang slikt, is er maar één manier om erachter te komen wat het écht doet met jou: stoppen met slikken. Zo kun je er bijvoorbeeld ook achter komen hoe jouw ongesteldheid ‘echt’ is, zonder dat je lichaam ‘geholpen’ wordt door de hormonen die je slikt. De belangrijkste voordelen van een pilvrij leven:

 • Je libido wordt een stuk hoger
 • Je kunt je gevoelens een stuk beter aanvoelen omdat deze veel minder ‘afgevlakt’ worden door de hormonen
 • Je hebt minder last van stemmingswisselingen
 • Je verliest gewicht
 • Je hebt geen hoofdpijn meer
 • Je natuurlijke hormoonbalans is terug

De belangrijkste voordelen die ik ervaar zijn vooral: het niet meer hebben van hoofdpijn, een hoger libido en het beter aanvoelen van mijn gevoelens. En alhoewel ik geen tot weinig nadelen ervaar, zitten die er natuurlijk wel aan. Zo lees ik ook dat vrouwen juist meer last van hun ongesteldheid krijgen, een slechte huid krijgen, stemmingswisselingen hebben en soms ook haaruitval.

Andere voorbehoedsmiddelen

De pil is het bekendst onder de voorbehoedsmiddelen, maar het is zeker niet de énige. Als je stopt met de pil kun je ervoor kiezen om even helemaal geen hormonen meer binnen te krijgen. Ik koos ervoor om een spiraal mét hormonen te laten plaatsen. Omdat de hormonen hierbij niet door je hele lichaam gieren, maar vooral in de baarmoeder blijven, vond ik dit een geschikte vervanger. Maar er is veel meer, zo kun je namelijk ook gebruik maken van:

 • Koperen spiraal
 • Anticonceptiepleisters
 • Nuva ring
 • Prikpil
 • Anticonceptie staafje
 • Condooms
 • Lady-Comp

Daarnaast bestaan er ook nog verschillende apps die je kunnen helpen bij je menstruatie. Zo kun je met deze app heel goed zien wanneer jouw vruchtbare periode is en wanneer je dus beter geen onveilige seks kunt hebben. Let hier wel even op dat zo’n app je niet 100% garantie kan bieden.

Lees ook: Waarom iedereen – ja, ook vrouwen – vandaag een orgasme moet krijgen

Twijfel je zelf over welk anticonceptiemiddel je het beste kunt gebruiken? Dan kun je alle voors- en tegens op internet op te zoeken. Maar het is misschien nog handiger om dit met je huisarts te bespreken, die weet vaak net iets meer over dit onderwerp. En dan hoef je jezelf niet bang te maken met alle horrorverhalen die je online tegen kunt komen – al is het natuurlijk helemaal niet verkeerd om je in te lezen. Luister vooral goed naar je eigen gevoel: jij kent je lichaam ten slotte het beste. Mijn tip: stop zo min mogelijk hormonen in je lichaam, tenzij je niet anders kunt.


Dit artikel werd al 51 keer gedeeld.