Pixabay

De anticonceptiepil was op, maar is nu weer beschikbaar – hoe kan dat?

Maandenlang konden een hoop vrouwen in Nederland niet meer hun anticonceptiepil gebruiken. Deze was namelijk op. Dat betekent dat al deze vrouwen een andere vorm van anticonceptie moesten gebruiken in die tussentijd. Dat lijkt voor iemand die hier geen gebruik van maakt misschien een simpele oplossing, maar zo makkelijk is het helaas niet. De vrouwen die deze pil slikken, zijn hier namelijk aan gewend. Veel van hen gebruiken het omdat ze bijvoorbeeld veel last hebben van menstruatieklachten, of omdat ze zo minder pukkels krijgen. En als die pil dan ineens op is, wat doe je dan?

Het werd uiteindelijk een run op de Microgynon 30. Vrouwen die deze pil nog thuis hadden liggen en niet meer gebruikten, verhandelden de pillen via Marktplaats en Facebook. Dat zorgde er dus ook voor dat mensen ineens een stuk meer voor de pil gingen betalen. Zelf ben ik al enige tijd gestopt met de pil, maar ik vind het vooral heel bizar dat zo’n pil, waar duizenden vrouwen van afhankelijk zijn om in de eerste plaats niet zwanger te worden, zomaar ‘op’ kan zijn.

Oorzaak tekort

De Microgynon 30 is de meest populaire pil in Nederland en bevat de werkzame stoffen ethinylestradiol en levonorgestrel. De fabrikanten die deze pil onder andere aan Nederland leveren, hadden verschillende problemen waardoor er een gat is ontstaan. Dit komt ondere andere door ICT-problemen, problemen bij het productieproces en het afkeuren van een partij geproduceerde pillen. Daarnaast werd er te laat gemeld dat er een tekort was.

Minister Bruins van Medische Zorg kreeg een brandbrief van huisartsen, apothekers en zo’n 55 vrouwenrechtenorganisaties. Hierin vroegen zij hen iets aan deze situatie te doen. Er werd geschreven dat vrouwen zich ernstige zorgen maakten over het tekort van de pil. En dat zij het recht hebben op het gebruik van een effectieve en betaalbare anticonceptiepil. De minister liet in een reactie weten dat vrouwen tot die tijd een alternatieve pil konden gebruiken, maar die wordt lang niet altijd vergoed.

Bijwerkingen pil

Veel vrouwen moesten dus noodgedwongen overstappen op een andere pil, die ook andere bijwerkingen met zich meebracht. Sommige vrouwen zijn daardoor veel aangekomen of kregen last van acne. De pil heeft een flinke invloed op de hormoonhuishouding van een vrouw. Als je zomaar naar een andere pil overstapt, heeft dit niet alleen invloed op deze hormoonhuishouding, maar uiteindelijk ook op je gemoedstoestand. Juist dat maakt het zo absurd dat zoiets kan gebeuren en dat een minister daarop zegt dat vrouwen ‘maar gewoon’ een alternatieve pil moeten gebruiken.

De pil is ‘pas’ vanaf 1964 in Nederland beschikbaar. Vanaf 1997 kon je deze alleen nog krijgen door middel van een doktersrecept. Eigenlijk bestaat de pil dus nog niet zo lang, maar is het wel het meest gebruikte anticonceptiemiddel voor vrouwen. Van de 1,7 miljoen vrouwen die anticonceptie gebruiken, gebruikt 30 procent de pil. Echter is er de afgelopen jaren een flinke daling te zien in het aantal gebruikers. Steeds meer vrouwen willen niet meer zoveel hormonen in hun lichaam en stappen over naar bijvoorbeeld een spiraal.

Veel onderzoek wordt er niet gedaan naar de bijwerkingen op lange termijn van de meestgebruikte pil, maar we weten wel dat de bijwerkingen van de Marvelon, Mercilon, Yasmin pillen niet heel prettig zijn. Zo verhoogt het bijvoorbeeld de kans op trombose en longembolie.

Lees ook: Stoppen met de pil – wat voor anticonceptie moet je dan gebruiken?

Alternatieve anticonceptiemiddelen

Mocht je zelf twijfelen over het gebruik van de pil, dan raad ik je vooral aan om eerst goed uit te zoeken wat voor soorten anticonceptie er zijn en wat jou het prettigste lijkt. Ik vind het zelf niet fijn om veel (extra) hormonen in m’n lichaam te hebben, maar dat is voor iedereen anders. Maak een afspraak bij je huisarts om eventueel nog meer informatie te winnen, zij kunnen jou vaak goed adviseren wat wel of niet bij jou past.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.