Unsplash

Ben je altijd ziek na je vakantie? Het is te verklaren (en te voorkomen)

Ken je dat gevoel dat je de allerchillste vakantie ever hebt gehad, en thuiskomt vol energie om weer flink aan de bak te gaan. Maar dat je eenmaal thuis helemaal niets meer kunt omdat je plotseling super ziek bent geworden. Hoe kan dat toch? Je zou toch denken dat je lichaam alle nodige vitamine D weer binnen heeft gekregen en dat je lichaam volledig uitgerust is. En gezond. In ieder geval allesbehalve kotsmisselijk met koorts terwijl je de hele dag ligt te hoesten. Mocht jij nou degene zijn die hier altijd last van heeft: er blijkt een verklaring voor te zijn.

Of je nou een week lang langs het zwembad bij je hotel hebt liggen relaxen, of juist kilometers hebt gewandeld om die nieuwe stad te ontdekken: het is anders dan wat je in het dagelijks leven doet. En dat is voor je lichaam vooral even wennen als je na zo’n week weer thuiskomt en direct in je normale routine verder gaat. Er wordt wel eens gedacht dat je ziek wordt óp vakantie, omdat je hier alles even los kan laten. Alsof je lichaam weet dat het nu even kan, zeg maar. Toch is dit net even anders. En daar zijn een paar wetenschappelijke verklaringen voor:

Het vliegtuig

Het is best een smerig idee als je bedenkt dat de lucht in het vliegtuig (vol andermans bacillen) continu wordt gecirculeerd. Vooral als het halve vliegtuig zit te hoesten en proesten. Maar dat blijkt toch niet de reden te zijn dat je ziek kunt worden door het vliegtuig. Het komt namelijk door de lage luchtvochtigheid in vliegtuigen. Ofwel: die irritante droge lucht. Grote kans dat je hierdoor een geïrriteerde neus of keel krijgt.

De oplossing? Als je een lange vlucht voor de boeg hebt, is het slim om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Koop bijvoorbeeld een neusspray om uitdroging te voorkomen.

De dagelijkse bacillen

Het kan natuurlijk ook komen door de dagelijkse bacillen die je opgevangen hebt op vakantie. Vooral als je naar een ver land bent geweest, is de kans groot dat je heftiger op bacteriën reageert dan wat je in Nederland gewend bent.

De oplossing? Was je handen vaak genoeg nadat je in een ruimte bent geweest waar veel mensen komen. Zoals op treinstations, op het vliegveld, maar ook bijvoorbeeld nadat je in een taxi hebt gezeten.

De reguliere vermoeidheid

Reizen kan behoorlijk vermoeiend zijn. Er komt best wel wat stress bij kijken (ben je niks vergeten? Zitten er geen vloeistoffen in m’n handbagage?). Eenmaal op de bestemming aangekomen, is het natuurlijk tijd om volop vakantie te vieren, je wil tenslotte wel genoeg van de stad zien. En dat kan best vermoeiend zijn. Maar die vermoeidheid kan ook optreden wanneer je lange dagen aan het reizen bent, om het tijdsverschil natuurlijk niet te vergeten. Een jetlag doet namelijk ook niet veel goeds voor je gezondheid.

De oplossing? Zorg ervoor dat je de vakantie niet te vol boekt. Je moet ook een beetje kunnen relaxen! En vergeet niet om zo nu en dan gebruik te maken van de zogenaamde siësta. Je lichaam moet tenslotte ook een beetje wennen aan de warme temperaturen.

De drank

De kans is groot dat tijdens je vakantie er een paar cocktails en slapeloze nachten voorbij komen, wat uiteindelijk niet heel prettig is voor je lichaam. Maar vooral wanneer je op de vakantie meer drinkt dan je normaal doet, is de kans groot dat je bij terugkomst ziek wordt. De drank kan je immuunsysteem namelijk flink verlagen

De oplossing? Probeer niet élke dag zoveel te drinken tijdens je vakantie, maar plan daartussen ook wat dagen in waar je het wat rustiger aan doet. Als dat niet lukt, probeer dan tussen de cocktails door ook wat glazen water te drinken.

Het temperatuurverschil

Als je naar een land gaat waar het een stuk warmer is dan je gewend bent, kan dat best heftig zijn voor je lichaam. Vooral mensen die in de winter naar een warmer land gaan, worden ziek als ze weer met koude temperaturen thuiskomen. En dat komt niet per se door de kou alleen, maar wel door het grote verschil. Je lichaam is daardoor van slag en kan een normale bacterie moeilijker verslaan, terwijl je hier normaal gesproken geen last van zou hebben.

De oplossing? Oké hier is dus eigenlijk geen oplossing voor. Behalve jezelf goed verwennen natuurlijk. Dat is eigenlijk iets wat je na elke reis wel kunt doen. Zorg dat je genoeg water blijft drinken en vers fruit en groenten eet.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.