Nine Ijff

Barbara den Bak (38) is fitness entrepreneur: “Je intuïtie is je beste raadgever”

De 38-jarige Barbara den Bak is een échte deskundige op het gebied van nieuwe fitnessconcepten bedenken. Ze is personal trainer en zag hoe populair bootcamp was in het buitenland en besloot daarom in 2009 The Bootcamp Club op te zetten in Nederland. Inmiddels heeft ze een tweede fitness concept geïntroduceerd, HIGH STUDIOS: een workout van 45 minuten waarin er rond de 1.000 calorieën verbrandt worden door middel van cardio en kracht. Barbara bedenkt een idee en gaat hier vervolgens vol voor: dat vinden wij mooi om te zien. Ze is daarmee een voorbeeld voor velen en daarom jurylid van de categorie Creators van de Jonge 100! We stelden haar een aantal vragen:

Waar komt jouw passie voor ondernemen vandaan?

“Ondernemen zit écht in mijn bloed. Mijn moeder, oma en háár moeder hebben ook altijd eigen bedrijven gehad. Het is op deze manier met de paplepel ingegoten. Zij hadden horecazaken, souvenirwinkels en ateliers. Het was echt een ondernemende familie. Met name het doorzettingsvermogen en je hart volgen is een belangrijke boodschap geweest.”

Wat zou je nog meer willen bereiken naast het bedenken van nieuwe fitnessconcepten?

“Ik hoop mezelf als ondernemer continu te kunnen blijven ontwikkelen. Maar ik vind het ook belangrijk om anderen te kunnen enthousiasmeren om te gaan ondernemen en hun hart te volgen. Dit doe ik door veel op beurzen te spreken over mijn ervaringen en tijd vrij te maken voor de mensen die ik op mijn pad krijg met dit soort vraagstukken.”

#highstudios

A post shared by Fitness Entrepreneur (@barbaradenbak) on

Wat vind je ervan om bij de Jonge 100 betrokken te zijn om zo jongeren te inspireren en motiveren?

“Ik vind het te gek om bij de Jonge 100 betrokken te zijn!

Als ik alle genomineerden zie, raak ik zelf enorm geïnspireerd door al dat aanstormend talent.

Zelf begon ik eigenlijk veel te laat: pas op mijn 29e. Achteraf had ik het veel eerder moeten doen. Ik had al behoorlijk wat werkgevers versleten voordat ik de sprong in het diepe nam. Al die jonge ondernemers kan ik dus alleen maar toejuichen!”

Wij geloven erin dat je van fouten maken het meest leert. Wat is jouw grootste fout geweest, en wat is de les die je daar uit hebt getrokken?

“Vanuit onzekerheid heb ik vroeger te veel naar anderen geluisterd. In sommige gevallen heb ik mijn intuïtie eigenlijk compleet genegeerd. En dat terwijl dit je beste raadgever is, altijd.”

Wat wil je andere jongeren meegeven, die eenzelfde carrière willen als jij hebt?

“Maak niet dezelfde fout als die ik heb gemaakt. Als jij zelf niet in het idee gelooft, wie doet dat dan wel?”

It’s your mind that creates this world.

“Vergeet niet dat ondernemen echt niet altijd over rozen gaat en vaak zijn er 100 mislukkingen aan één succesvol idee vooraf gegaan. Dus laat je niet uit het veld slaan als iets niet in één keer lukt. Lees het boek ‘Shoe Dog‘ van Phil Knight (oprichter van Nike) en je snapt direct wat er met doorzettingsvermogen wordt bedoeld.”

Benieuwd welke veelbelovende en inspirerende jongeren er dit jaar op de Jonge 100 staan? Klik hier en stem per categorie meteen op jouw favoriet!