Unsplash

7 herkenbare situaties als je ongesteld bent

‘Het maandelijkse feestje’, elke vrouw weet gelijk waar ik het over heb. Dat moment waarom de pakken maandverband, tampons en paracetamol’s niet kunnen worden aangesleept: ongesteldheid. Moeder Natuur wordt bedankt voor het feit dat vrouwen elke maand dit drama moeten doorstaan. Maar het is wel iets dat alle vrouwen op de wereld gemeen hebben. En het spreekwoord is niet voor niets ‘gedeelde smart is halve smart’. Dus om je een hart onder de riem te steken in deze zwarte periode: zeven herkenbare situaties.

  1. De benaming

De tijd van de maand, ongie, de rode vlag buiten hangen, het maandelijkse feestje, bloody sunday, de rode zee, een bloedserieus kutprobleem, ik kan nog wel even doorgaan. Wat is het toch dat vrouwen hun menstruatie niet bij de naam willen noemen. Als meer dan de helft van de wereldbevolking er elke maand last van heeft, waarom is het dan eigenlijk zo’n taboe om gewoon ‘’ik ben ongesteld’’ te zeggen?

  1. De verborgen tampon

Als je op kantoor of op school je tampon wil vervangen is dat altijd een precaire situatie. Op de een of andere manier doen we daar allemaal erg geheimzinnig over. De tampon wordt altijd heel sneaky gepakt en daarna verstopt in de handpalm. Ik heb (helaas) nog nooit iemand met een tampon in zijn handen naar de wc zien lopen. En dat terwijl we allemaal weten hoe onhandig deze geheimzinnigheid is.

  1. Mixed-feelings

Zodra je voelt dat je ongesteld bent of op de wc ineens wordt verrast, overvallen mixed-feelings je ieder keer weer. In eerste instantie denk je vaak: ‘’kut.’’ Maar vooral mensen die de pil vaak vergeten (zoals ik) of er andere hobby’s op na houden worden ook blij van deze rode vloed. Je bent namelijk niet zwanger en zit de komende tijd nog niet tussen de luiers.

  1. De uitleg

Mannen weten vaak niks van ongesteldheid óf ze houden zich van de domme. Ze denken dat het bloed er met liters uitstroomt, dat het allemaal wel meevalt én dat je vooral niet zo moet zeiken. Dus moet jij elke maand weer het hele riedeltje uitleggen. Of kan ik beter zeggen schreeuwen..

  1. De ‘waarom nu’

Heb je net lekker een weekendje naar de sauna gepland of komt je vriend net terug van een weekje wintersport? Dikke kans dat jij precies dan ongesteld bent. Deze tijd van de maand gaat vaak gepaard met de vraag: ‘’waarom nu?’’ Ondanks dat je het met de pil best goed kan plannen komt de rode zee vaak hartstikke ongelegen.

  1. De uitbarsting

Je hebt pijn, voelt je zonder reden klote en iedereen om je heen lijkt niet mee te werken. Bijna elke periode van ongesteldheid gaat gepaard met een uitbarsting. Waarom je precies boos bent of moet huilen is niet helemaal duidelijk. Maar op dat moment voelt het alsof de hele wereld tegen je is.

  1. De zoektocht

Je zit op de wc en ineens zie je dat er een kadootje is afgeleverd: je bent ongesteld. Maar tampons? Shit, die ben je vergeten in je tas onder je bureau. Half hinkelend probeer je nonchalant terug te lopen naar je bureau om erachter te komen dat je überhaupt geen tampons mee had genomen. Vervolgens moet je aan al je collega’s of vrienden vragen of ze misschien een tampon voor je hebben. En nee niet die kleine, die vallen er spontaan uit.