5 sporten waar je in je studententijd makkelijk aan kan beginnen

Hockey en voetbal: het zijn misschien wel de meest bekende sporten van Nederland. Veel mensen staan al vanaf kleins af aan elke zaterdagochtend op het veld om achter een balletje aan te rennen. En ook als ze ouder worden blijven ze actief binnen dezelfde sportvereniging. Maar het feit dat sommige al jaren op zo’n sport zitten weerhoudt andere mensen ervan om tijdens hun studententijd een nieuwe sport te ontdekken. Tenminste, dat deed het mij. Maar onlangs ontdekte ik dat er ook best wat sporten bestaan waar bijna iedereen pas in zijn studententijd start. En dat biedt perspectief! Aan deze vijf sporten had jij misschien nog helemaal niet gedacht:

1. Lacrosse

Het is misschien geen Olympische sport, maar Lacrosse gaat al honderden jaren mee. De sport werd voor het eerst gespeeld door Noord-Amerikaanse indianen om jonge mannen te trainen om te vechten. Toentertijd duurde een potje Lacrosse soms weleens twee tot drie dagen, maar inmiddels is de wedstrijdtijd 4x 20 minuten. En dat is best goed uit te houden lijkt mij.

2. Squash

Een balletje heen en weer slaan met een racket: squash lijkt in de beginselen een beetje op tennis. Maar toch zijn er veel verschillen! Squash speel je bijvoorbeeld in een grote ruimte tegen een muur aan, waardoor je dus niet oog in oog staat met je tegenstander. Ook is er geen net in het midden van het veld. Een leuke variatie voor mensen die tennis nét niet leuk genoeg vonden.

3. Roeien

In veel studentensteden staat roeien op nummer één qua sport. Verenigingen jagen al vanaf de eerste dag van het collegejaar op mensen met de juiste bouw om te wedstrijdroeien. Maar ook minder sportieve mensen zijn welkom bij een roeivereniging om te roeien en natuurlijk wat feestjes mee te pakken.

4. Board sporten

Skateboarden, longboarden, surfen, snowboarden: het zijn allemaal board sporten. En wie denkt dat dit vooral sporten zijn die je in je eentje in je vrije tijd doet heeft het mis. In veel grote steden zijn er speciale boardsportverenigingen waar je deze sporten in groepsverband kan doen. Lekker met zijn alle skaten in het park, op wintersport of een dag naar het strand.

5. Klimmen

Ben jij niet zo’n fan van ballen? Dan is  een klimvereniging misschien wel een goede optie. Van klimmen op een klimmuur tot boulderen zonder touw en klimmen in de Alpen: veel klimverenigingen bieden klimmen in zijn breedste zin aan. Een leuke manier om alleen te sporten, maar toch mensen te leren kennen.

Veel van deze sporten zijn typisch sporten waar mensen pas op latere leeftijd aan beginnen. Hierdoor ontstaan er bij Lacrosse bijvoorbeeld jaarlijks teams met alleen maar mensen die het nog nooit hebben gespeeld. En leer je meestal ook pas roeien als je eenmaal bij een roeivereniging zit. Maar ook wedstrijdzwemmen, cricket, Bandy, rugby en schaatsen zijn sporten waar je nog op latere leeftijd makkelijk aan kan beginnen.

Misschien wordt het ook voor mij eens tijd om de veilige sportschool te verruilen voor een van deze sporten. Geen ervaring is in ieder geval geen excuses meer!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.